Conny Forsströms demokratiskt socialistiska blogg

Politiska åsikter

Betalt i chipspåsar!

http://www.vk.se/Article.jsp?article=360223 

Är det möjligt, i Sverige 2010? Frågan är retorisk. Återigen visar det sig hur livsnödvändigt det är med starka fackförbund!

Etiketter: , , , , ,

41 kommentarer

  1. Mr Cool

    Iden är förträfflig för jag tror att även Conny har ett s.k. chips på sitt Bankomattkort. Tänk då att få ett antal ”laddade” chips i en påse.

    Facket är bestyckat av medelmåttor och för löntagaren såväl som vårt samhälle bakåt i tiden. Maffiametoder som i Vaxholm hör inte hemma på en modern arbetsmarknad.

    Appropå Vaxholm så undrar jag varför inte Lettiska lönevillkor skall gälla för Svenskar när de jobbar i Lettland om nu Svenska villkor enligt facket skall gälla då Letter jobbar i Sverige????

    Hyckleri på hög nivå…ingen kommer att köpa Svenska produkter om de är för dyra.

  2. Alejandro Caviedes

    Mr Cool, LO:s linje vad gäller EU:s tjänstedirektiv har alltid varit att det ska vara värdlandets villkor som ska gälla. Sem om enskilda företag vill tillämpa ännu bättre villkor, har inte LO ngt emot, men då ska inte tillämpa sämre än värdlandets. Läs på innan du snackar en massa om facket du inte har en aning om.

  3. Mr Cool

    Alejandro menar på fullt allvar att LO kämpar för att lokala lönevillkor skall gälla för Svenskar när de jobbar utomlands och då ofta i låglöneländer. Tror du på detta trams själv eller är du bara indoktrinerad.

    Facket är och förblir en maffiaorganisation. Men läs gärna på om ”Hoffa-Ericsson” Transportbasen som fifflade……Marjasin….eller om de två Svenska fackföreningsmännen som blev mördade i Estland. Möte med kollektivanställda var knappast vad de sysslade med. Eller supandet på restaurang Nässlingen i Stockholms skärgård för medlemmarnas pengar.

    Läs på själv….

  4. Johan Karlsson

    Men du Alejandro, om det centrala avtalet tvingar lokala lågproducerande företag i konkurs, på vilket sätt gynnas dess anställda av det?

  5. Alejandro Caviedes

    Mr Cool, LO:s linje har alltid varit att ”Kollektivavtalen och de arbetsrättsliga reglerna i det land där tjänsten utförs ska gälla”: http://www.lo.se/home/lo/home.nsf/unidView/008031F4A4E6F834C125711800414D9F
    Sen kan man undra vilka svenskar ur LO-kollektivet som hyrs in från Sverige för att arbeta i låglöneländer? Finns dem? Om du f.ö. ska anklaga facket för att supa bort medlemmarnas pengar, bör du först kolla upp så att du i själva verket inte menar MUF 😉

  6. Mr Cool

    Alejandro kan ju börja med att exempelvis titta på företaget SKANSKAS verksamhet i bl.a. Europa. Men om det är som du säger att ”Sen kan man undra vilka svenskar ur LO-kollektivet som hyrs in från Sverige för att arbeta i låglöneländer” så är ju fackets utfästelse som du lyfter fram helt utan betydelse. Hyckleri och fackets filosofi går hand i hand.

  7. Alejandro Caviedes

    Mr COol, varför skulle t.ex. svenska byggarbetare fara till låglöneländer för att göra ett jobb de får bättre betalt för i Sverige? Och varför skulle företag i låglöneländer hyra in dessa arbetare när de på plats har tillgång till arbetare som är beredda att arbeta för lägre löner? Lägg ner, Mr Cool. Du vet mkt väl att det problem som vi har är snarare oseriösa företag i Sverige som hyr in arbetare från låglöneländer och betalar till dem lägre löner än dem som råder i Sverige.

  8. Alejandro Caviedes

    Johan Karlsson (del 1), man undrar vad det är för vits att driva ett företag när man inte kan betala rimliga löner till sina anställda. När förbunden förhandlar centralt, tar man hänsyn till vad företagen i snitt kan betala i branschen. Företag som inte klarar att betala dessa löner är alltså mindre lönsamma än snittet, och då ska de hellre konkurreras ut av lönsamma företag som tar deras marknadsandelar och därmed expanderar. Bra för Sverges konkurrenskraft, ekonomin och sysselsättning.

  9. Alejandro Caviedes

    Johan Carlsson (del 2): Om vi tillåter olönsama företag att betala ut låga löner för att de inte ska gå i konkurs, kommer inte de lönsamma företagen att betala rimliga löner heller, då de vet att de får tillgång till arbetskraft som är beredd att jobba för lägre löner. Då får vi en arbetsmarknad präglad av låga löner och dessutom väldigt inneffektiv då det blir billigare för företag att köra med gammal teknologi och betala lögre löner än att skaffa mer effektiv teknologi och betala rimliga löner.

  10. Mr Cool

    Alejandro, det jag säger är att ett Svenskt företag som vinner ett anbud i Lettland och skickar dit Svenskar för att utföra uppdtaget så är det ett normaltillstånd att Svenska löner gäller för dessa. Men om situatinen är omvänd varför skall då det helt plötsligt enligt facket värderas annorlunda. Jo, man vill helt enkelt kväsa konkurrens och därmed hålla höga priser (kartell) som drabbar privata konsumnter, kommuner och ytterst skattebetalarna. Men pengar är ju enligt vänstern inget problem för det är ju bara att höja skatten. Är det internationell solidaritet att skrika ”go home” åt arbetare?

  11. Mr Cool

    Alejandro, en sak till…i det dagliga livet kan vi välja produkter tillverkade varstans i världen när det gäller mat, kläder, bilar, elektronik etc. och det är pris och kvalitet som påverkar vårt val. Och med vad om inte priset skall ett utländskt byggföretag konkurrera? Titta gärna i Stockholms skärgård vår/höst vilka det är som målar och spikar på husen…inte är det Svenska jobbare. Jo, de Svenska har bara ”tid” om de får svarta pengar. Facket kommer INTE att lyckas stänga ute konkurrens medelst byråkratiska krav eller trakasserier eftersom det numera är upp till köparen att välja.

  12. Johan Karlsson

    Tack för svaret Alejandro, som jag måste erkänna att jag är rätt nöjd med även om jag inte alls håller med om slutsatserna.
    En lön måste ju grundas på värdet av det utförda arbetet. Ponera att jag jobbar i en lågproduktiv industri på en mindre ort. Eftersom jag inte kan producera lika mkt som ett liknade företag med en modern maskinpark. Däremot är jag nöjd med att slippa åka in till stan för att jobba och tycker att detta överväger kostnaden och besväret med de längre resorna. Dessutom jobbar jag med folk jag känner och det råder en god stämning utan stress och produktionshets.

  13. Johan Karlsson

    Forts. Nu tvingas helt plötsligt min arbetsgivare att betala mig lika hög lön som det högproduktiva företaget i stan, trots att jag producerar mindre. Detta leder på sikt till konkurs och jag blir arbetslös. Istället för två jobb, ett högproduktivt och ett lågproduktivt finns nu bara det ena kvar. För att finansiera min a-kassa måste skatten höjas för de som jobbar i det högproduktiva företaget. Detta leder då till att dessa får sänkt reallön. För att kompensera detta kräver facket löneökningar och cirkeln är sluten. Man har skjutit sig i foten kan man säga, eller ”sålt taska åt räven”.

  14. Alejandro Caviedes

    Johan: Jag håller inte heller med ditt svar av följande skäl. En fungerande ekonomi kräver förändring. Det kallas strukturomvandling: Genom den teknologiska utvecklingen ersätts lågproduktiva branscher med högproduktiva. Utan detta skulle vi fortfarande raka oss hos barberaren ist för att t.ex. använda gillette. När lågproduktiva företag går under, uppstår en arbetslöshet som är av övergående karaktär, och då har vi a-kassan. Den betalas inte av skatt, som du påstår, utan varje arbetstagare betalar själv genom avstått löneutrymme. De arbetslösa har alltså på förhand betalat sin a-kassa.

  15. Alejandro Caviedes

    Johan: (forts.) Pga detta plus av rättviseskäl tyvker vi i arbetarrörelsen att det ska vara lika lön för lika arbete. Det är alltså vilket arbete du utför som ska avgöra vilken lön du får, och inte vilket företag du jobbar på.

  16. Alejandro Caviedes

    Mr Cool: De ingenjörer, tekniker och andra högutbildade tjänstemän som följer med när ett svenskt företag får en upphandling i ett låglöneland tillhör inte LO-kollektivet. Om du nu tycker att LO:s linje gentemot tjänstedirektivet inte är värdlandsprincipen, får du gärna bevisa det, för alla oficiella dokument från LO och dess förbund jag känner till (varav vilka jag hänvisade till 1 nedan) pekar på motsatsen.

  17. Conny Forsström

    Svar till Johan Karlsson (2010-07-02 02:05)
    Ja du Johan Karlsson, det du skrev var ju ett politiskt självmål, eller tillfälle till öppet mål. Synd att jag inte tänkte på det, men precis om Caviedes skriver, om a-kassan: ”Den betalas inte av skatt, som du påstår, utan varje arbetstagare betalar själv genom avstått löneutrymme. De arbetslösa har alltså på förhand betalat sin a-kassa.”

  18. Mr Cool

    Alejandro, jag utgår ifrån att Svenskar som jobbar utomlands i ett byggföretag är organiserade i en fackförening. Jag kritiserar fackets generella arbetsmetoder och inte enskilda förbund.

    När det gäller lika lön för lika arbete så finns det inte två personer på ett företag som presterar exakt lika.

  19. Mr Cool

    Conny, på tal om självmål…så om man jobbat i en månad totalt sett och sedan är arbetlös i två år så hävdar du att man själv betalat sin A-kassa. Du kan inte mena allvar…..

  20. Uffe N

    Conny och Alejandro:
    A-kassornas finansiering kan man diskutera mycket, men enligt Wikiepdia (http://sv.wikipedia.org/wiki/Arbetsl%C3%B6shetskassa) finansieras de mestadels genom ”arbetsgivaravgifter”.

    I detta sammanhang kan ordet ”arbetsgivaravgifter” knappast tolkas som något annat än ”skatter”. Det betyder att alla som får lön i Sverige hjälper till att finansiera A-kassorna, även om de själva inte kan få ersättning från dem!

  21. Conny Forsström

    Svar till Uffe N (2010-07-02 22:39)
    Wikipedia fylls på av användarna, så även om man har felaktig kunskap och information kan man alltså skriva där.
    Men a-kassan betalas via a-kasseavgiften, varför skulle det inte stämma?

  22. Uffe N

    Av Wikipedia-artikeln framgår det att det mesta av finansieringen kommer via skattesedeln, inte via avgifter från medlemmarna. Det utesluter inte att medlemmarna betalar medlemsavgifter.

  23. Mr Cool

    Conny, ok du förstod säkert vad jag menade…men för att förenkla på barnnivå så tar vi då följande exempel. Du har varit med i facket i 1 år och blir sedan arbetslös i 1 år och lyfter bidrag i form av A-kassa. Menar du på fullt allvar att din avgift till A-kassan under år 1 räcker till ersättning under arbetslöshetsåret? Eller är det någon ”annan” som då får också får stå för fiolerna? Fattar du nu eller skall jag förenkla exemplet ytterligare?

    Visst hade jag rätt i att du jobbar på ett lager?

  24. Conny Forsström

    Svar till Uffe N (2010-07-03 01:37)
    Du har helt rätt. Men det innebär ju t.o.m. att det finns ett överskott på sisådär tio miljarder, i denna försäkring, om jag läste rätt. Jag läste inte Wikipedia-artikeln dock.

  25. Conny Forsström

    Svar till Mr Cool (2010-07-03 10:05)
    Mr Cool, du hade inte rätt i angående var jag jobbar. A-kassan finansierar vi gemensamt med t.ex. medlemsavgifter, så vad är det som är så konstigt med det?

  26. Conny Forsström

    Svar till Mr Cool (2010-07-03 10:05)
    Man har lika stor rätt till a-kassa så länge man uppfyller villkoret, ett års arbete. Jag förstår inte vad som är så konstigt med det. Eller försöker du säga att du vill att inte alla ska ha samma rätt om de inte arbetat i tjugo år? Eller vad?

  27. Conny Forsström

    Svar till Uffe N (2010-07-03 01:37)
    Uffe, du hade fel. Arbetsgivaravgifter är ingen skatt. De är avstått löneutrymme. Jag hade fel som höll med dig så fort. Så således avstått löneutrymme i form av arbetsgivaravgifter samt medlemsavgifter finansierar detta. Så att kalla det bidrag vore således HELT uppåt väggarna fel.

  28. Conny Forsström

    Svar till Uffe N (2010-07-03 01:37)
    Jag borde ha läst själv också på den länk du skickade mig, för där stod klart och tydligt om arbetsgivaravgifter (vilka INTE är skatt, utan avstått löneutrymme, vilket är öronmärkta för sjukdom eller arbetslöshet hos arbetarna). Det värsta är ju att alliansen sedan stulit från denna avsatta kassa för att finansiera skattesänkningar för de som jobbar.

  29. Conny Forsström

    Svar till Uffe N (2010-07-03 01:37)
    ”Finansiering av arbetslöshetsersättning [redigera]
    Ersättningen till arbetslösa finansieras dels genom medlemsavgifter (cirka 4 miljarder 2006), men till den största delen av arbetsgivaravgifter.”

    Från Wikipedia-länken du skickade. Sedan fick du mig osäker så jag frågade en bekant som är insatt i frågorna och han bekräftade detta med finansieringen.

  30. Alejandro Caviedes

    Uffe: Conny har helt rätt. Arbetsgivaravgiften räknas inte som skatt. Det är att likställa med en försäkringspremie som går till socialförsäkringssystemet (öronmärkta pengar med andra ord som vi löntagare betalar för att kunna få tillbaka i händelse av sjukdom, arbetslöshet, arbetsskada, föräldraledighet mm). Det är avstådd lön som parterna tar hänsyn till i samband med löneförhandlingar.

  31. Uffe N

    Conny och Alejandro:
    detta löneutrymme som jag avstått, i form av arbetsgivaravgifter… Kan jag få tillbaka mina pengar? Jag är nämligen inte med i A-kassan, så det känns smått fånigt att betala till det!

    Om svaret på frågan är att jag inte kan få tillbaka pengarna, vad är då skillnaden mellan ”arbetsgivaravgift” och ”skatt”, annat än att sakerna heter olika?

  32. Uffe N

    En utvikning för att förklara varför jag tycker att arbetsgivaravgifter är det samma som skatt:

    Lek med tanken, ett företag står i begrepp att anställa någon. Ekonomichefen får i uppdrag att räkna ut hur mycket den anställde får kosta företaget, och han kommer fram till 20K per månad. I denna summa är den anställdes lön före skatt och arbetsgivaravgifterna inräknade.

    Men arbetsgivaravgifterna är en procentsats av lönen före skatt. Om den anställdes lön ökar, ökar också arbetsgivaravgifterna.

    Alltså är avgifterna en för den anställde dold skatt, itne en avgift.

  33. Uffe N

    Jag kan rekommendera http://sv.wikipedia.org/wiki/Arbetsgivaravgifter_i_Sverige . Jag tar mig friheten att citera en liten bit:

    ”Trots namnet har arbetsgivaravgifterna inslag av skatt.[1][2][3] Vissa anser att arbetsgivaravgifterna helt är att betrakta som en skatt[4][5] eftersom de är obligatoriska, inkomsterna redovisas tillsammans med skatter i statsbudgeten[6] och kopplingarna till socialförsäkringarna är svaga[7].”

  34. Alejandro Caviedes

    Hej Uffe, den som är inte med i a-kassan betalar inte medlemsavgiften, men hon betalar ändå till a-kassan via arbetsgivaravgiften. DÄRFÖR får hon ta del av alfakassan när hon blir arbetslös, som utgör en grundsumma, som är lägre än a-kassan, för att den som är med i a-kassan betalar mer. I statsbudgeten redovisas arbetsgivaravgiften som indirekta skatter, men i alla andra sammanhang gör dem det inte.

  35. Alejandro Caviedes

    Hej Uffe (forts): Wikipedia kallar kopplingen mellan arbetsgivaravgift och socialförsäkringarna för svag pga att alliansen tagit det överskott, som inbetalningarna till systemet gett, till att finansiera sina skattesänkningar, istället för att sänka avgifterna (eller höja ersättningen). Om ett privat försäkringsbolag gör detta, skulle det kallas stöld: tänk dig om Länsförsäkringar höjer försäkringspremien för att få ett överskott som de sen använder till andra ändamål än utbetalningar eller administration. Man skulle betala en massa till försäkringen som inte går dit.

  36. Alejandro Caviedes

    Hej Uffe (del 3): Att kalla kopplingen mellan arb.avg och soc.försäkringarna för svag är wikipedias sätt att benämna det som alliansen gjort med sjukförsäkringen och a-kassan och som vi i vardagsspråk kallar för stöld.

  37. Hårt arbetande

    Så det är så det går till. Regeringen stjäl från folket. Även om jag är lite mindre bestulen med sittande regering är jag inte nöjd. Måtte de sluta ta mina surt förvärvade slantar, jag vill skaffa mig en egen försäkring.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.