Conny Forsströms demokratiskt socialistiska blogg

Politiska åsikter

Avtalen försvinner?

Läser att regeringen vill att vi ska ingå i EUs ekonomiska direktiv som i princip innebär att löneavtal blir värdelösa. Nu ska företag betala ut löner enligt sin "ekonomiska bärkraft" som det heter. I praktiken är det lönedumpning det handlar om. Att EU är ett högerprojekt var aldrig någon hemlighet, men nu drar kapitalismen verkligen åt tumskruvarna.

Är ni inte nöjda med vad ni redan har? Ska ni nu ta ännu mer från arbetarna? Marx hade verkligen rätt i det han sa om att kapitalismen per definition måste fortsätta växa och därmed ta mer och mer från arbetarna. Detta leder oundvikligen till konflikt på längre sikt.

Marx sade också att när kapitalismen och ekonomin är global, det är då det blir konflikt. Vore högern verkligen förvånad om det blev så? Man kan bara dra åt arbetarnas svångrem så mycket, medan man belönar sig själv med saftiga fallskärmar och löner.

Var det sedan någon från högersidan som försökte säga att vi minsann inte ska ha det som i USA? Det är precis dit vi är på väg. Jag är inte helt insatt, men vad jag vet har de en minimilönelagstiftning och i övrigt lön efter vad företagen anser sig ha råd med. Att ni inom högern vill dit, det står helt klart. Vi inom vänstern måste visa att vi inte vill ha ett sådant samhälle.

Etiketter: , , , , , , , , , ,

22 kommentarer

  1. Johan Karlsson

    Marx ville också att det han kallade ”Völkerabfälle” skulle utrotas. Inte nog med att mkt av hans teorier visade sig helt tagna ur luften verkar han i allmänhet ha varit en minst sagt otrevlig människa. Det du påstår saknar ju all förankring i verkligheten. Har arbetare generellt fått det sämre och blivit fattigare de senaste 150 åren eller?

    Vänsterns hat mot framgångslandet USA är knappast nytt det heller. Grundar sig detta bara på att USA är ett bra bevis på att det finns bättre alternativ än socialism?

  2. Conny Forsström

    Svar till Johan Karlsson (2010-07-02 12:31)
    Hur Marx var som människa har jag ingen aning om, men hans ekonomiska teorier är giltiga. Det du talar om ”Völkerabfälle” har jag ingen aning om vad det innebär, men jag förespråkar inget annat än ett demokratiskt och solidariskt samhälle. Att USA skulle vara ett framgångsland? Du kanske skulle fråga de miljontals människor som lever i slum vad de tycker?

  3. Conny Forsström

    Svar till Johan Karlsson (2010-07-02 12:31)
    Del II: Kanske kan du också fråga de i USA som har dubbla- eller trippelarbeten till minimilöner, hur de mår?
    Men vore intressant att höra vad du anser om minimilöner och lön efter ”ekonomisk bärkraft”.

  4. Johan Karlsson

    Völkerabfälle (rasavfall i fri översättning) var Marx benämning på de folk som inte ens uppnått det kapitalistiska stadiet. De var enligt honom dubbelt efterblivna och förtjänade att utrotas. Till dessa räknade han bl a slaverna. Han var även en stark antisemit, trots att han själv var av judisk börd. I Marx teorier finner vi grunden till 1900-talets folkmord.
    På vilket sätt är hans teorier giltiga? Visade det sig inte snabbt att kapitalismen fungerade bättre än allt annat, trots Marx farhågor?

  5. Johan Karlsson

    Så anledningen till att vissa lever i fattigdom medan den absoluta majoriteten inte gör det är alltså skälet till vänstern USA-hat? Föredrar du då generell fattigdom som vi sett i samtliga kommunistländer? Att människor skulle tvingas ha tre (heltidsjobb underförstått) för att försörja sig är inget annat än en vänsterlögn, precis som att människor utan sjukförsäkring tvingas dö i rännstenen utanför sjukhusen. Jag ser verkligen inte USA som något perfekt land, men jag ser att mycket bra där, även om det också finns dåliga aspekter.

  6. Conny Forsström

    Svar till Johan Karlsson (2010-07-02 12:46)
    Självklart tar jag totalt avstånd från, och FÖRDÖMER sådana tankar (rasteorier och dylikt). Det som Marx har poänger i, det är de ekonomiska teorierna. Marx förutspådde t.ex. INTE att en ekonomisk revolution skulle börja i ett fattigt bondeland, som Sovjet var vid denna tid. Nej, han förutspådde en stor konflikt och samhällsomdaning när kapitalet och ekonomin globaliserats. Är det inte precis det som sker just nu, en globalisering, eller har jag missat nåt?
    Men som sagt, vad anser du om ekonomiska direktiv från EU som innebär lönedumpning?

  7. Conny Forsström

    Svar till Johan Karlsson (2010-07-02 12:52)
    Att det skulle vara lögn att människor tvingas ha dubbla och ibland trippeljobb? Att människor som inte har råd med vård i USA, får dö, skulle vara en lögn? Du skojar med mig?

  8. Johan Karlsson

    Nej faktiskt så förbjuder lagen i USA att en sjuk människa nekas vård. Visst är det möjligt att man får snabbare och bättre vård med en bra försäkring men man kastas inte ut från akutmottagningen om man är oförsäkrad.

    Man har här sett att somliga har flera jobb, och antagit att det är de fattiga som tvingas till detta. Att det lika gärna kan vara exempelvis en författare som också jobbar som politisk kommentator åt en tv-kanal och konsult åt ett företag bortser man från.

  9. Johan Karlsson

    På samma sätt basunerade Partiet i Sverige ut att fattiga människor tvingats ut ur a-kassan när avgifterna höjdes och därefter tvingade till socialbidrag när de förlorade jobbet. I verkligheten visade det sig att de som lämnade a-kassan var äldre män med trygga anställningar och höga löner, som helt enkelt inte såg behovet av en försäkring. 1+1 är faktiskt inte alltid 2 om du förstår vad jag menar.

  10. Johan Karlsson

    Jag ser inget hinder mot att konkurrera med lägre löner. Om Volvoarbetaren får lägre lön innebär det ju att bilarna blir billigare. Reallönen kan i slutändan bli oförändrad eller t o m högre då priserna också sjunker. Här har du en anledning till att men gått ifrån höginflationssamhället. Marknaden har en fantastisk förmåga till självreglering (den osynliga handen). Om lönerna sjunker för lågt uppstår snart brist på arbetskraft vilket återigen driver upp lönerna. Dagens arbetslöshet beror i hög grad just på ett överpris på arbete (för höga löner).

  11. Conny Forsström

    Svar till Johan Karlsson (2010-07-02 13:12)
    Det låter jättebra faktiskt. Eftersom marknaden reglerar sig själv så bra så borde det inte finnas fattiga. Det finns bara ett problem: det FINNS fattiga!

  12. Conny Forsström

    Svar till Johan Karlsson (2010-07-02 13:05)
    Så, i praktiken handlar det om människor som har det bra men som vill dryga ut sin kassa lite? Det låter väldigt bra. Man tar ytterligare ett jobb, mest på skoj. Som du förstår så sväljer jag inte det resonemanget alls.

    Att folk inte skulle blivit utslängda utan försäkring? Nej, jag håller inte med dig, alls.

  13. Conny Forsström

    Svar till Johan Karlsson (2010-07-02 13:05)
    Del II: att det finns rika som tar extra uppdrag, det betvivlar jag inte. Men att förneka att det finns fattiga som tvingas ha två jobb för att överhuvudtaget klara sig, p.g.a. minimilönelagstiftning och lön efter ekonomisk bärkraft, det håller inte.

  14. Conny Forsström

    Svar till Johan Karlsson (2010-07-02 13:12)
    Utveckla gärna det du påstår att för låga löner ger upphov till brist på arbetskraft och att lönerna då drivs upp igen.

  15. Johan Karlsson

    Därför att lägre löner leder till fler anställningar? Det är väl knappast ”rocket science? Nog tror jag att även du Conny skulle kunna komma på något som du gärna skulle vilja att någon annan gjorde åt dig, men inte anser det värt kosnaden.

  16. Johan Karlsson

    Arbetare: Att läsa en debattartikel skriven på en kommunistblaskas kultursida tror jag inte gör någon klokare. Faktum är att det är just regleringarna som skapat den senaste krisen. Regleringar fördjupade och förlängde också 30-talets depression. Jag vet inte om du insinuerar att jag som liberal ska försvara USA:s budgetunderskott eller vart du vill komma? Hade en marknadsliberal politik förts hade detta underskott aldrig uppstått. Vänsterns förmåga att avfärda såväl egna misslyckanden som annat annat ont som ”marknadens” fel upphör aldrig att förvåna.

  17. Arbetare

    Avfärda då inte själv, Johan. Du vågar nog läsa en liten artikel även på en”blaska”;
    ” Men enligt Gupta och Bennet är det inte längre intressant att diskutera om en kollaps kommer att inträffa, utan när, hur och framför allt var. USA är lågoddsaren på den senare frågan. Delar av landet befinner sig redan i något sorts förstadie. I Detroit har en fjärdedel av stadens yta redan övergetts – och återtagits av naturen. Ur husen växer träd. ”
    Det ger lite att tänka på.

  18. Conny Forsström

    Svar till Johan Karlsson (2010-07-02 15:37)
    Bankernas spekulationer har orsakat krisen. Om du hängt med lite så vet du att t.o.m. USA vill begränsa bankerna. Den fria marknadsekonomins oerhörda rovdrift har skapat krisen, inget annat.

    Krisen startade i USA och du vill väl ändå inte påstå att USA fört en vänsterpolitik?

  19. Johan Karlsson

    Nej jag påstod inte att USA fört en vänsterpolitik. Men om staten istället för att reglera hade avreglerat skull bankerna aldrig ha kunnat ta de risker de gjorde. Att staten tvingade bankerna att låna ut till icke kreditvärdiga låntagare blåste upp bolånebubblan. Att privatisera vinsterna men socialisera förlusterna borde vi väl vara överens om är orättvist? Läs gärna Johan Norberg utmärkta bok ”En perfekt storm – hur staten, kapitalet och du och jag sänkte världsekonomin” så inser du kanske att det långt ifrån var ”den oreglerade kapitalismen” som orsakade denna kris.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.