Conny Forsströms demokratiskt socialistiska blogg

Politiska åsikter

Privata företag fixar allt..

Åtminstone kan man ju som privat vinstdrivande företag i vinstens namn försöka hävda det. Men det företag i Umeå som skulle förse äldre vårdtagare med mat och såg till att de fick fem potatisar samt en liten köttbit får mig att tro annorlunda.

Privata skolor som inte kan leva upp till skolinspektionens krav är ett annat exempel.

Vinstdrift duger för aktiebolag som säljer tv-apparater, datorer eller mobiltelefoner. Men när det handlar om viktiga saker som skola eller vård så är det uppenbart att privata vinstdrivande intressen inte fixar den berömda biffen.

Dessutom, för att få ihop till den berömda vinsten så drar privata vinstdrivande företag åt snaran kring anställda som tvingas jobba hårt för väldigt dåliga villkor.

Uppfriskande är att demonstrationer mot kapitalismen sker och detta runt om i världen. T.o.m. några folkpartister inser att en extrem kapitalism inte fixar biffen, något alla andra (kanske inte på högerkanten) redan förstått. De som drar fördel av kapitalismen drar självklart fram de vanliga skällsorden kommunist och andra epitet i förhoppningen att man ska sluta vara kritisk.

Privata vinstdrivande företag ska hålla tassarna borta från vård och skola! (Sen ska sägas att jag inte vill att anställda i privat sektor som säljer media i exemplen ovan, ska ha dåliga villkor). Jag tror inte att kapitalismen skapar välstånd..annat än för några få i världen. Behov framför profit är min melodi. Att ställa kravet att arbetare i privata vinstdrivande företag ska slava för låg lön med svält som alternativ är en typiskt kapitalistisk lösning i vilken kapitalisterna lurar sig själva att tro att de agerar på ett bra sätt.

Kapitalistiska arbetsgivare, ni är förstås nöjda?

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , ,

6 kommentarer

  1. Johan

    Jo du Conny, först havererar kommunismen och nu visar blandekonomin vad den går för. Något liberaler har pekad på under hela värlfärdsstatens cancerlika tillväxt. ”Nån annan betalar!” funkar helt enkelt inte i längden, vare sig det gäller arbetsskygga greker eller multinationella banker. Frågan är bara hur länge vi ska vänta innan vi tar den stora smällen? För förr eller senare kraschar det totalt, och ju längre vi väntar desto hårdare slår vi i bergväggen.
    Se gärna den utmärkta dokumentären ”Överdos – en film om nästa finanskris” som utkom när Obama & co deklarerade faran över. Den finns på Google video (givetvis med upphovsrättsinnehaverns tillstånd!).

  2. Conny Forsström

    Svar till Johan (2011-10-26 19:22)
    Vet du om att det också var en myt, angående arbetsskygga greker som du skriver? Den extrema kapitalistekonomin som du tycks förespråka vill i alla fall jag inte ha. Marx förutspådde att en stor ekonomisk smäll kommer i just ett extremt kapitalistiskt system, så att ”extremkapitalisera” ekonomin torde påskynda en dylik smäll…

  3. Conny Forsström

    Svar till Johan (2011-10-26 19:22)
    Angående det extremkapitalistiska samhälle som jag tolkar att du förespråkar har jag några frågor. Vilka kommer att må bra i det samhället? Fler eller färre än nu? Färre är min slutsats men förklara gärna hur du tycker att sjuka och svaga, arbetslösa m.fl. ska ha det i din vision? Och vilka rättigheter ska man ha som anställd i din vision?

    Om FÄRRE människor får det bättre i din vision, då talar allt istället för att behov ska gå före profit, d.v.s. då har din vision havererat och något annat system behövs. Man kan inte argumentera för ett extremkapitalistiskt samhälle där färre får det bra. Vilket syfte tjänar det om FÄRRE mår bra? Om den stora majoriteten har det eländigt?

  4. Conny Forsström

    Svar till Johan (2011-10-26 19:22)
    Kapitalism är ett system där de starka blir starkare och de svagare går under (så blir utfallet om kapitalismen släpps lös utan några som helst regleringar).

  5. Johan

    Kapitalismen är det enda som kan göra att fler får det bättre, det har historien visat oss. Jämför t ex nord- och Sydkorea som har väldigt lika förutsättningar och där den ene valt kapitalismen medan den andre föredragit socialismen. Öst- och Västtyskland är också ett bra exempel. Eller varför inte Hongkong och Kuba, trots att dessa ligger långt ifrån varandra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.