Conny Forsströms demokratiskt socialistiska blogg

Politiska åsikter

Kommentarer önskas

till nedanstående blogginlägg och helst då från alliansansröstare:

 

 

http://www.finest.se/userBlog/entry.php?uid=28711&beid=1947386 

 

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

13 kommentarer

  1. Uffe N

    Är det något specifikt som du ville ha kommenterat? Som jag förstår det så har KZ blivit medvetet lurat av någon som numera (kanske) är illegal invandrare i USA, och hon är arg över det. Så långt tycker jag inte det är något att skriva om: blir man medvetet lurad så har man rätt att bli arg.

    Utöver det kan jag tycka att KZ verkar lite onödigt hämndlysten, men det kan lika gärna vara att hon bara måste skriva av sig: det brukar kännas ganska skönt att få ventilera känslor även om man överdriver just när man skriver/pratar.

  2. Conny Forsström

    Svar till Uffe N (2011-12-10 14:41)
    Det jag och som jag tror, många reagerar på är människosynen. Tycker du inte att det är något konstigt med den? Det är det första jag reagerar på, att författaren till inlägget ser människor som handelsvaror.

  3. Conny Forsström

    Svar till Uffe N (2011-12-10 14:41)
    Hon skriver rasistiska tillmälen också, och ännu värre är som sagt att hon tycks se barnflickan som en vara, eller som ett djur som hon uppfostrat.

  4. Uffe N

    Jag tycker det ser ut som att KZ har två olika syner på au pairen: en som gällde fram till dess att KZ blev lurad, och en därefter.

    Innan KZ blev lurad verkar hon ha gett barnflickan en hel del mer än bara lön: kläder till syskonen/syskonbarnen, betald ledighet, betalda resor (utöver vad som behövts för jobbet) och så vidare.

    Att KZ ändrar inställning till personen i fråga, när hon medvetet lurar sin chef, ser jag som helt naturligt.

    Var/hur får du det till att KZ ser människor som ”handelsvaror”?

  5. Conny Forsström

    Svar till Uffe N (2011-12-10 14:52)
    ”Alla sa åt mig att jag skämde bort henne men jag och Bingo gjorde det för att hon tog hand om det käraste vi har och hon gjorde det väldigt bra. Jag hade tagit ner stjärnorna till henne om jag bara kunnat. Jag brydde mig aldrig om att vi skämde bort henne trots att folk som ”kan” polska bönder hela tiden sa till mig att jag måste vara hård och proffsig mot henne. Vårt fel.” – ungefär som om hon talar om hur man behandlar ett djur, den tolkning är jag sannerligen inte ensam om.

    ”Vår barnflicka har rymt. ” – låter som om husdjuret har rymt.

    ”Jag hade kunnat ge henne ett bra liv i Sverige. Jag hade planer på att skaffa en lägenhet till henne i Stockholm. Fixa städjobb och svenska eller engelskakurs till henne.” städjobb, är det vad polska medborgare duger till?

    Dessa citat är exempel på saker som jag och många andra reagerar på.

  6. Conny Forsström

    Man kan ju, förutom det jag redan nämnt, fundera över hur barnflickan blivit behandlad, när hon inte vill stanna kvar. Det är inte ett dugg synd om den rika bloggförfattaren som investerat pengar i ”sin handelsvara” och nu förlorat dem.

  7. Uffe N

    Inledningsmeningen, ”Vår barnflicka har rymt”, tycker jag inte är så mycket att hetsa upp sig på: KZ och kvinnan i fråga har gissningsvis haft ett förhållande som chef och anställd. När då den anställde plötsligt inte är på jobbet känns det nog som att hon rymt. Om barnflickan hade sagt upp sig enligt god sed hade jag inte tyckt att det var en schysst beskrivning över händelserna, men på KZ låter det som att barnflickan plötsligt bara varit ”borta”, och då tycker jag att ”rymt” är OK

    Vad gäller så gissar jag att vad man duger till inte har så mycket med nationalitet att göra. Däremot så blir man ju väldigt begränsad i sitt yrkesval om man inte kan språket i landet där man söker jobb. Om jag flyttat till Polen skulle situationen varit den samma för mig: jag måste börja med något jobb där det inte spelar någon roll att jag inte pratar polska.

    Om nu barnflickan inte pratar svenska (vilket jag tror) så kan hon inte ta allt för många arbeten, helt enkelt för att de flesta arbeten kräver kunskap i svenska. Många av dem kräver god kunskap i svenska, och vissa av dem kräver dessutom mycket god kunskap i svenska språket och svensk kultur. Och helt ärligt så skulle jag, om jag var chef på en städfirma, troligen inte anställa någon som inte prata svenska: jag kan inte kommunicera med personen.

    Vad gäller citatet ”Jag hade kunnat ge henne ett bra liv i Sverige. Jag hade planer på att skaffa en lägenhet till henne i Stockholm. Fixa städjobb och svenska eller engelskakurs till henne.” så känns det inte som att KZ ser barnflickan (eller någon annan) som handelsvara: har du en bra anställd så vill du att de skall trivas och stanna kvar länge. Då gör du lite extra för denne än för ”alla andra”.
    Och fixandet av städjobb och språkkurser så är det nog inte mer krävande än att KZ drar i lite kontakter, ringer några samtal och ordnar sakerna. Och det går inte att komma ifrån en sak: KZ kan ge grunderna till något bra, det är upp till barnflickan att göra något av det.

  8. Uffe N

    ”Jag nöjer mig med att konstatera att vi har väldigt olika syn på saken.”

    Det är inte första gången, det lär inte vara sista heller. Men det är kul att diskutera.

  9. Ritva

    Grejen här är den, att barnflickan inte stack iväg i Sverige, utan i USA dit hon åkt med sin chefs familj. USA ses som det ultimata drömlandet av många i fattiga länder. När flickan dessutom hade släktingar där som hon säkert kunde bo hos till att börja med, var det i mina ögon ganska självklart att hon valde att gå under jorden i USA och inte stanna hos sin svenska chef.

    Bloggskrivaren kan inte se barnflickan som sin egendom och vara chockad över att hon stack. Hennes gåvor och löften om bra liv i Sverige vägde lätt i vågskålen jämfört med den egna släkten och ”drömlandet” USA, även om det är illegal vistelse i längden. Till att börja med har hon ju uppehållstillstånd, men inte permanent.

    Att ta med henne till USA var som att säga Varsågod, hoppa av!

  10. Pingback: Högern vill sänka lönerna.. | Conny Forsströms demokratiskt socialistiska blogg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.