Conny Forsströms demokratiskt socialistiska blogg

Politiska åsikter

Valfrihet med dåliga alternativ

Jag skrev en kommentar hos den moderate politikern Edward Riedl som är värd att upprepas som ett eget blogginlägg, med anledning av det han skrev i bloggen. I sitt inlägg är han kritisk mot de som kritiserar vinstdriven privat vård.

Moderaterna skriker på valfrihet gällande vård, valfrihet för att vinstdrivande företag ska kunna ha ett nytt område att suga in pengar från. Men vad är det för vits med valfrihet om jag som vårdtagare riskerar att välja fel och därmed bli vanvårdad? Vad är det för poäng i valfrihet när det finns fel-val att göra? Tanken och agendan från högerns sida är förvisso inte att det ska vara kvalitet i vården, utan att det som sagt ska innebära ännu en möjlighet till snabba klipp och kvartalskapitalism för hugade aktiespelare och profithajar!

I det läget är det bättre och humanare att satsa skattepengarna på att optimera den kommunala vården, herr Riedl och övriga allianspolitiker! En kommunal vård som har vård och inte vinst som intresse och mål!

 I ett svar till en bloggkommentar skriver Riedl dessutom att det (valfrihet i vården) är bra för att arbetare har flera arbetsgivare att välja på…..har Riedl glömt att vi har något som heter arbetslöshet? I praktiken innebär detta, i kombination med upphandling (där företagen bjuder under varandra och SAMTIDIGT ändå ska göra vinst) att arbetsvillkor och löner är predestinerade att försämras.

 P.S. I senaste numret av Vision (f.d. SKTF) läser jag hur en tidigare enhetschef på Attendo fick sparken för att hon ville utöka de små matportionerna samt öka bemanningen på ett äldreboende. Ett talande exempel bland många.

Så vem drar fördelar av privat vinstdrivande vård? Inte är det brukare eller anställda i alla fall…

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

6 kommentarer

  1. RWR

    Poängen är att man som myndig ska ha rätt att välja om man vill! Tänka sig kanske vet jag bättre än stat och kommun vad som är bäst för mig …

    Vems ärenden går tidningen Vision?

  2. Johan

    Och den som tvingas till monopolets inrättningar och blir vanvårdad? Faktum är ju att det nyligen presenterades en undersökning där samtliga av de 20 sämsta äldreboenden var kommunala. Ska vi förbjuda kommunala vårdinrättningar nu tycker du? Ett annat faktum är att de äldre generellt aldrig varit nöjdare med sin boenden än de är nu. Det som behövs är istället en riktig avreglering där individen kan välja bort den offentliga välfärden till förmån för privat. Först då kommer avarter som Carema att försvinna.

  3. Johan

    Till att börja med kan jag konstatera att du inte svarade på min fråga. Vill du förbjuda kommunala äldreboenden eftersom dessa verkar hålla lägre kvalitet än privata?

    Vilken privatisering? Vad har privatiserats? Jag tvingas fortfarande betala för samma offentliga vård som fortfarande ransoneras av Staten. Enda skillnaden är att Staten bestämt att den som kan erbjuda den billigaste vården ska få uppdraget. Jämför med matvarubutiken; Skulle du få bättre och godare mat om du alltid köpte de billigaste produkterna?

    Och för att stanna kvar i matexemplet. Mat är faktiskt ännu viktigare för människor än sjukvård. Varför ska vi då inte göra maten ”gratis” för alla? Kanske med en liten egenavgift, säg 100 kr varje gång man handlar, och resten finansierat via skattsedeln?
    Kläder då? Jag tror nog det skulle vara svårt att klara sig utan. Eller bostäder?

    VARFÖR SKA JUST VÅRDEN VARA TVÅNGSFINANSIERAD OCH RANSONERAD?
    Svara gärna på denna fråga, för jag har hittills aldrig fått ett vettigt svar.

  4. Conny Forsström

    Svar till Johan (2011-12-28 10:42)
    Och vem har sagt att kommunala äldreboenden håller lägre kvalitet? Vad tror du händer med skattebetalningsviljan och solidariteten (det lilla som nu finns kvar) hos de som redan har det bra, om helt privat finansierad vård tillåts? Då är det i så fall bättre att ni från högerns sida är ärliga och säger att ni inte längre vill ha någon solidariskt finansierad välfärd. Bättre att ni då säger rent ut att ni kommer att acceptera fattigdom och hemlöshet eftersom det innebär att ni betalar lägre skatt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.