Conny Forsströms demokratiskt socialistiska blogg

Politiska åsikter

Min senaste statusuppdatering på facebook

lyder som följande:

När pengapungen blir samhället och människorna blir tingen så har marknadsliberalismen nått vägs ände och bör rätteligen skrotas på historiens soptipp.

Så skrev jag och hur kan man INTE tro att ett system (kapitalismen) som för sin överlevnad kräver fler och fler fattiga (så att ett fåtal rika blir rikare) inte ska bli ifrågasatt? Kapitalismen snedfördelar resurserna alltmer och högern har inget svar på hur detta ska åtgärdas (sedan tror jag inte att man på högersidan ser snedfördelning som ett problem).

Etiketter: , , , , , ,

3 kommentarer

  1. Johan

    I verkligheten har dock kapitalismen som inget annat system sett ill att lyfta människor ur fattigdomen. Aldrig tidigare ah så stor andel av världens befolkning haft mat för dagen, kläder på kroppen och tak över huvudet som idag. Varför tycker du att det är dåligt? Vill du avskaffa kapitalismen för att den gör de som tillämpar den rika medan de som inte gör det förblir fattiga? Det verkar ungefär lika begåvat som att förbjuda sjukvården för att den gör människor friskare samtidigt som människor utan tillgång till sjukvård fortsätter att vara sjuka. ”Hate the good for being good” känns som en bra beskrivning på kapitalismens motståndare.

  2. Conny Forsström

    Svar till Johan (2012-02-02 14:47)
    Fler och fler blir nu fattiga eftersom kapitalet inte längre samarbetar med staten, exempelvis Saltsjöbadsavtalet är totalt övergivet av kapitalisterna i samhället. Kapitalismen har INGET intresse av välfärd längre, som den kanske en gång i tiden hade eftersom dess intressen då sammanföll med välfärdsstatens. Nu är den är en girighetsideologi som endast vill göra de rika rikare på bekostnad av de fattiga som förväntas stå med mössan i hand och hoppas på smulor från rikemansbordet.

    Ett samhälle där fler och fler står utanför, är det ett sådant samhälle vi vill ha? Det är dit vi är på väg, även om ni som påhejjar kapitalismen hårdnackat förnekar det.

  3. Conny Forsström

    Svar till Johan (2012-02-02 14:47)
    Rätten att ifrågasätta kapitalismen som ekonomiskt rådande system ökar exponentiellt i förhållande till ju fler fattiga dess överlevnad kräver. Kort sagt, när fler och fler fattiga är det som kapitalismen behöver för sin överlevnad som system så måste man fråga sig om inte något är fel. I alla fall om man älskar rättvisa och inte gått på kapitalismens lögner om att ”ingen rättvisa finns”. Människan är samhällets orsak och mål. Det som händer nu är att människan blir en sak, ett ting som används för att mjölka ur kapital till fåtalet…de smulor som blir kvar blir ”tingets” egendom. Ekonomisk rättvisa måste bli målet och ett kapitalistiskt system kan aldrig och strävar aldrig efter att uppnå rättvisa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.