Conny Forsströms demokratiskt socialistiska blogg

Politiska åsikter

Världsläget sammanfattat

Vi ser en polarisering i synen på vad som är ekonomi. Ökad ekonomisk rättvisa är ett bärande tema när Barack Obama talade inför kongressen och det amerikanska folket. – Alla amerikaner måste få en chans på lika villkor. Det får vara slut på specialregler som bara gynnar de rikaste, sa Obama.

Motpolen säger. Sänk skatten. Skär ned på välfärden. Privatiseras. Mer i plånboken. Elitens ekonomi och välfärd. En springande punkt är människosynen. Systemekonomierna i världen i öst och väst ser vi odrägliga livsvillkor, värdet av människan går under. Hon blir ett arbetsting. Ekonomisk rättvisa är den enda vägen, säger Obama. Det gäller då ett fokus på att människan är nyckeln till ekonomins gåta. I historien är hon samhällets grund, orsak och mål. Människan skapade samhället för det gemensamma livet.

Ovanstående är det inte jag som skrivit, utan en kommentator i en tråd på Aftonbladet, men denna kommentar sammanfattar på ett suveränt sätt hela den kapitalistiska ekonomins problematik. Ska inte samhället vara något som tjänar oss alla, gemensamt, och inte enbart vissa som har pengar? Lever vi inte i det gemensamma samhället för att samarbeta och ha ett drägligt liv? Eller ska samhället enbart gynna de starka, de som har pengar?

 

Etiketter: , , , , , , , ,

3 kommentarer

  1. Johan

    Ja Peggy, det är snart för sent att rädda USA. Så går det när kapitalism ersätts med korporativism och marknadsekonomi med socialism. Precis som Margaret Thatcher konstaterade är det karaktäristiska för socialister att de förr eller senare får slut på någon annans pengar. Det går bra för Sverige, tack vare att vi tagit viktiga kliv bort från vägen till träldom sedan välfärdsstatens enorma kris i början av 90-talet. Tyvärr har vi nu en svag regering som inte vågar ta strid för de reformer som på sikt skulle göra Sverige till ett bättre land. Men du kanske kan förklara för mig på vilket sätt det vore bättre för oss att föra samma politik som lett Grekland till ruinens brant?

  2. Conny Forsström

    Svar till Johan (2012-02-02 14:57)
    Jag tycker nog, och många med mig, att regeringen gör en hel massa saker, men inte gör det att fler får mat på bordet. Tvärtom, hur många utförsäkras inte? Försörjningsstöd och gratisarbete ökar under denna regering.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.