Conny Forsströms demokratiskt socialistiska blogg

Politiska åsikter

Den hemlige miljonären

eller något liknande heter ett tv-program där en rik person ger sig ut "under cover" i Stockholms fattiga förstäder och ger allmosor. Som någon skrev, tror det var Expressens ledare faktiskt, romantiseras sociala klyftor. Allt i programmet framställs som om denna sociala hierarki är bra och nödvändig och att det är via de rikas godtyckliga välgörenhet som välfärd ska utföras och inte via solidariskt inbetalade skattemedel. Den rike blir den patriarkaliskt gode härskaren (när samvetet gör sig påmint) vars nådegåvor den fattige förväntas vara tacksam för. Tvi!

Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

En kommentar

  1. Uffe N

    Jag har sett delar av vissa avsnitt av den serien. Eller åtminstone av den engelska versionen, och jag förstår inte riktigt meningen med den.

    Nu vet jag att England och Sverige fungerar lite annorlunda vad gäller välgörenhet: det är nästan ett socialt måste för rika i England. Men jag förstår inte meningen med programmen ändå: självklart blir de som plötsligt får en massa pengar till sitt välgörenhetsarbete glada, det är ”bara” att det nu sker inför TV-kameror.

    På något sätt känns det som att TV-bolagen (och tittarna) gottar sig i andras misär. Det gillar jag inte.

    Jag har inga problem med att rika ger bort pengar. Jag har heller inget problem med att det görs dokumentärer om misär, för att visa på missförhållanden som måste åtgärdas (eller väcka debatt). Men ”Den hemlige miljonären” får mig att våndas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.