Conny Forsströms demokratiskt socialistiska blogg

Politiska åsikter

Lönesänkningar sedan 70-talet..

i veckan sändes en dokumentär på SVT om hur lönernas förhållande till företagens vinster försämrats alltsedan 70-talet. Tyvärr har också S varit med i leken. Naivt har man trott (och kanske tror än) att om företag får göra högre vinster så kommer de att anställa. Det har visat sig att de inte gör det. T.o.m. en erkänd ekonom (erkänd också av borgare) som Lars Calmfors medger att mönstret ser ut på detta sätt.

Att borgerligheten gör allt för att vinster och klyftor ska öka är däremot inget nytt. Socialdarwinistisk konkurrens och utslagning, ökande klyftor och utanförskap är kärnan i deras ideologi. Finge de borgerliga som de ville fullt ut så skulle ingen välfärd finnas, för "det är ju bara att ta sig i kragen och skaffa ett jobb". Och den som av olika anledningar inte klarar det är i höger-ögon svag och bör gå under.

Men nu avvek jag en aning från huvudämnet lönesänkningar. Inte nog med att löneökningarna sedan 70-talet varit modesta, och t.o.m. sjunkit i förhållande till företagens vinster, så ropar centerledaren (och de andra borgerliga partiledarna) på lägre ingångslöner. Som om dessa inte redan nu är låga.

När man sedan läser om Scan och hur dessa sparkat personal till förmån för bemanningsföretag med lägre löner och sämre villkor, då inser man att det vi ser och har bevittnat sedan trettio år tillbaka, är kapitalets revansch.

Att kröka rygg för nämnda kapital och företagen måste få ett slut. Det är kapitalet som ska kröka sin rygg för allas bästa, för en utökad och bättre välfärd. Ty motsatsen har, föga förvånande, inte fungerat, och kommer heller aldrig att göra det. Ett sista tillägg: lägre löner rimmar dessutom illa med den s.k. arbetslinjen där det ska löna sig att arbeta, som det så fint heter från bl.a. samma Annie Lööf som gastar om "för höga löner".

 

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

11 kommentarer

  1. L-Å

    Finns ingen rim reson i politiken…. Alliansen fria val i allt gör att dom snart inte vet vilket ben dom ska stå på !

  2. Mr Cool

    Conny har i vanlig ordning tunnelseende och förstår inte de mest basala faktorerna inom ekonomi. Du kan ju börja dig med att fråga dig själv varför man i Sverige tvingats devalvera valutan vid ett flertal tillfällen….jo, det vi producerade blev för dyrt och gick inte att sälja. Kan vi inte sälja det vi producerar så kan vi heller inte anställa och betala löner. Fundera sen varför varvs och tekoindustrin flyttade utomlands….jo, det blev för dyrt att producera i Sverige. Se detta mot bakgrund av att lönekostnader oftast utgör lejonparten av en produktionskostnad. Det är därför att det lättaste och snabbaste sättet är att permittera för att korrigera ett dåligt eller fallande resultat. Men du som tror dig förstå hur det fungerar så rekommenderar jag dig att kontakta Volvo i Umeå och föreslå 20%-iga löneöäkningar lokalt. Sen kan du utvärdera efter en tid om det gagnat Volvo till produktionsökningar och nyanställningar. Visst ja…det är ju bara att höja skatten för de rika….men fundera varifrån skatten kommer….jo från produktionen. Ingen produktion, ingen skatt.

  3. Mr Cool

    ”Och trots ökande vinstandel för företagen så ökar ändå arbetslösheten..är det inte konstigt” säger du Conny.

    Vänligen ge mig ett tips om var jag kan finna siffror på att vinsten generellt har ökat i svenska företag under 2012???? Verkligheten är ju sen den att vissa företag går bra och andra går dåligt. Att de som går bra kan betala löner är inget konstigt men generella löneökningar drabbar ju de som går dåligt eller ligger på marginalen.

    Det är bra att företag går bra för det gagnar nyanställningar och löneökningar. Löneökningar utan vinster resulterar i nedläggning.

    Att arbetslöshet kan öka trots ökande vinstandelar beror på rationaliseringar där färre producerar mer. Den totala ökningen av arbetslöshet beror delvis på import av arbetslösa.

    Mitt eget företag är baserat utomlands eftersom om jag skulle betala svenska löner och skatter så skulle jag inte kunna konkurrera.

  4. Mr Cool

    En sak till Conny! Det är ju utifrån vinsterna i ett företag som skatt betalas och nu vill du minska vinsten = skatten som ytterst skall betala välståndet. OM det inte finns vinster att ta ut i ett företag så avtar viljan att investera och då gör man det hellre utomlands. INGEN regering kan förhindra att kapital flyttas utomlands och skulle man försöka förbjuda svenskar att äga/deläga företag utomlands skulle detta ske via bulvaner. Conny, med dig som finansminister så skulle Sverige ganska snart bli bankrutt och massarbetslöshet skulle råda.

  5. Conny Forsström

    Svar till Mr Cool (2013-02-16 17:37)
    Och trots allt som du säger, och som jag skrivit, nämligen att det blivit alltmer fördelaktigt att driva företag under de trettio gångna åren..så ökar ändå arbetslösheten.

  6. Conny Forsström

    Svar till Mr Cool (2013-02-16 17:37)
    Intressant fråga: hur låga löner skulle du och övriga företagsägare sätta om ni ensamma fick bestämma detta? Jag tror jag vet svaret: så lågt som möjligt så klart!

  7. Krister Klermalm

    Mr Cool missat att det har gått mer till kapitalägarna än arbetarna mer och mer under de senaste 30 åren.
    När ett bolaget går vinst år efter år, ändå skall fabriken läggas ned är av bara en orsak – ägarna vill ha ändå mer av vinst andelarna av högre utdelning.
    Alltså ägarna är inte nöjda trots investeringen är trygga och räntan på kapitalet har dem redan inklusive återkommande avkastning.

  8. Mr Cool

    Conny, apropå löner så är jag helt övertygad om att man som företagare tjänar på att ha anställda som är nöjda med sina villkor. Nöjda medarbetare presterar bättre och är mindre sjuka helt enkelt. Det fungerar ungefär som när man skriver ett avtal och det fungerar bäst om bägge parter känner sig som vinnare.

    Arbetslösheten ökar p.g.a. att man i möjligaste mån undviker att anställa p.g.a. kostnadsmassan. Då är det bättre att noga selektera vilka man anställer d.v.s. högpresterande. Den ökar också därför att vi importerar arbetslöshet och att svenska företag lägger sin produktion utomlands. Appropå vilja ha mer så tror jag även att Conny vill ha mesta möjliga bankränta på insatta medel. En investering i ett företag är ett annat sätt att tjäna pengar på insatta medel.

    Krister sen kanske skall ta steget in på arbetsmarknaden innan han uttalar sig om villkoren för företagande.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.