Conny Forsströms demokratiskt socialistiska blogg

Politiska åsikter

Första maj vs egoboosts

En i det närmaste helig dag, och en dag där det faktiskt är meningen att vi ska inse att rättigheterna vi har inte är självklara. De borgerliga partierna håller också mycket riktigt på att successivt urholka dessa på olika sätt.

Försämringar av arbetsvillkor är ständigt på tapeten i alla möjliga sammanhang. Under högerns illa polerade yttre skal gror ruttna tankar om hur arbetarna ska konkurrera om jobben genom att bjuda under varandra för att få arbeta, till exempel genom Laval-domen. Försämringar i a-kassa är en annan sak som florerar i högerns ruttna tanketräsk, i syfte att dumpa löner och villkor, allt med populistiska hänvisningar till arbetslinjen.

Allt fler sjuka och arbetslösa hänvisas till socialkontoren, och i förlängningen är tanken att välfärd ska handla om godtycklig välgörenhet, i motsats till att vara ett statligt ansvar. Att betala skatt och vara solidarisk anses inte bra i en värld som handlar om att egoboosta sig.

Kapitalet håller på att ta tillbaka förlorad mark och frågan är vad vi gör med den vetskapen. Inget i dagsläget verkar det som, ty egoismen övervinner allt just nu. Har insikten om sakernas tillstånd fått grogrund i det allmänna medvetandet lagom till valet 2014? Hoppet finns trots allt, om ett samhälle för alla. 

 

 

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer

  1. Storskruven

    Laval-domen…..men var det inte då svenska arbetare skrek ”go home” till sina utländska kollegor??? Internationell solidaritet kanske detta är. Debatten handlade också om att lokala villkor skulle gälla för Lettiska arbetare som verkade i Sverige. Men Conny, betyder inte det då att Lettiska villkor skall gälla för svenska arbetare som jobbar i Lettland????

    I övrigt så har det stått ungefär samma sak på plakaten i årtionden så arbetarrörelsen står still och utvecklas inte utan drömmer om revolution och konfiskering av andras pengar. Jo, i viss mån lyckades man höja lönerna så att teko såväl som varvsindustrin försvann utomlands. Svensk bilindustri är ett minne blott av samma orsak och Husqvarna motorsågar tillverkas numera i Italien. Det vänstern står för är högre skatter för de som arbetar och mera bidrag till dom som inte gör det. Fackets krav har också lett till ett antal devalveringar av valutan för att vi skall kunna sälja våra varor. Men en devalvering betyder ju inget för de som lever på bidrag eller inga pengar har.

  2. Conny Forsström

    Svar till Storskruven (2013-05-01 13:13)
    ALLA som arbetar på svensk mark ska omfattas av svenska villkor! I övrigt uppvisar kommentatorn samma högerretorik som alltid. Ge mig gärna en förklaring på vad BIDRAG är! Är a-kassa bidrag? Är sjukersättning bidrag? Nej! Och det vet du!

  3. Conny Forsström

    Svar till Storskruven (2013-05-01 13:13)
    Det finns ingen som får pengar för inget. Jo förresten, företagare som tar emot fas 3-pengar, det är bidragstagare!!

  4. Krister Klermalm

    Högeranhängare skiljer på folk och folk med vad som är vad, t ex vad är en försäkring och vad är bidrag. Att företagare som får bidrag och fuskar med Rot avdrag är okej enligt dem. Att borgarna fuskar är okej men övriga personer ska sätta större krav trots att dessa inte ligger bakom dessa destruktiva beslut som berör ens tillvaro.
    Dessa destruktivanarkomaner kostar för samhället att härja fritt utan hejd. Här ska kraven ställas på inte tvärtom.

    Rövslickeri sysslar dessa bland myndigheter av rättshaverister som inte gör sitt jobb – t ex att AF inte ser till att en med funktionshinder får sig sin anställning. Nä sparka kan dessa på andra som har sökt ett arbete själv där arbetsgivaren ansöker om finansiellt stöd hos AF. Alltså Företag söker bidrag är okej men inte enskilde av försörjningsstöd när jobb inte finns.
    Lika så ser destruktivanarkomanerna likadant hos socialförvaltningen där det är tydligen okej att tjänstepersonerna tar till sig av kvinnans falska ord och inte förhör med mannen i sak, för mannen blir bort skyfflad under utredningarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.