Conny Forsströms demokratiskt socialistiska blogg

Politiska åsikter

Krugman dissar arbetslinjen..

Han säger vad många av oss redan instinktivt begriper, trots att vi, åtminstone jag, inte har någon utbildning i ekonomi, vare sig makro eller mikro, nämligen att ekonomin stryps när de som har a-kassa respektive sjukersättning inte kan konsumera. Ändå fortsätter högeranhängare och politiker att envist hävda att den som inte jobbar inte skall äta.

Från höger stryper man hellre ekonomin än ökar tillväxten, genom denna hållning. Trots att man på denna sida blockgränsen alltid annars skriker sig hes om hur viktig tillväxt är. Att en höjning av dessa ersättningar dessutom är humant och mänskligt motiverat går högeranhängarna fullständigt förbi. Till höger sover man gott varje natt med vetskapen att inte alla kan sova p.g.a. ekonomisk oro. Nattsömnen störs ej heller av faktumet att alla människor i Sverige inte går till sängs mätta varje dag. Sömnen förblir lika djup trots att hemlösheten ökar.

Nej, hellre kör man ekonomin i botten med motiveringen att sjuka och arbetslösa åtminstone inte levde drägligt. Rösta nu med hjärtat i valet i år! Då åker högern ut på bar backe! Dit de själva vill skicka sjuka och arbetslösa.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

13 kommentarer

  • Conny Forsström (inläggsförfattare)

   Han är ekonom vad jag vet. Rent förnuftsmässigt och logiskt, tycker du inte att han har en poäng?

   • Uffe N

    Visst har Krugman en poäng i det han säger. Men jag tycker han missar en detalj: det måste vara balans i hur mycket ersättning man får om man är sjuk/arbetslös. Det får inte bli så mycket att för många väljer att vara sjuka/arbetslösa istället för att arbeta.

    Det är möjligt att situationen i Sverige idag kräver en ökning av ersättningsnivåerna för att få igång ekonomin, det kan jag inte yttra mig om, jag tycker bara att han missar behovet av balans.

    • Conny Forsström (inläggsförfattare)

     Och nu har vi balans är vad du försöker säga, i princip. Tanken är att sänka löner, därför de låga ersättningarna. Och vi går mot ett samhälle där allt fler blir the working poor.

    • Conny Forsström (inläggsförfattare)

     Krugman menar att vi inte har balans nu. Och nej, du och alla andra högeranhängare har fel: människor vill faktiskt fylla en funktion, känna sig behövda, verka i en social kontext. Er människosyn stämmer inte överens med verkligheten, tyvärr.

     • Uffe N

      Självklart vill alla verka i ett socialt kontext. Men om du fick möjligheten, skulle du inte hellre göra något du tycker är jätteroligt istället för att få till jobbet? Du kan tex ägna dig åt att göra något för fotbollsklubben du är med i (om inte fotbollsklubb så välj någon annan förening). Eller ägna dig åt din hobby på heltid.

      Därav mitt prat om balans: med hela befolkningen som underlag vet man att om ersättningen blir för givmild kommer en del att missbruka den. Och missbruket ökar med ökande ersättningsnivåer. Då gäller det att hitta en balans: så pass hög ersättning att man inte måste lämna hus och hem samma dag man blir av med jobbet, men så pass låg att folk väljer att arbeta istället för att ”vara sjuka” eller ”vara arbetslösa”.

    • Conny Forsström (inläggsförfattare)

     Nu råkar jag ha ett jobb jag trivs med, där jag får göra det jag också har som intresse på fritiden. Jag vidhåller att du har fel om att människor skulle stanna hemma. Men jag vill gärna fråga vad du anser om incitamenten att driva seriösa företag? Vilka krav ska en företagare ha på sig för att inte missbruka sin maktposition gentemot sina anställda? För precis som du, och alla andra högeranhängare anser att folk missbrukar välfärden, så anser jag att varje företagare tar chansen att utnyttja anställda maximalt till lägsta möjliga lön, om de får chansen. Det håller du väl också med om att företagare skulle göra? En så svepande generalisering tror jag inte du vill skriva under på gällande företagare, eller?

     • Uffe N

      Om du har hittat ett jobb som du verkligen trivs med har jag bara en sak att säga: grattis. Det är få som lyckas med det.
      Vad gäller jobb i allmänhet gäller det för arbetsgivaren (vare sig det är privat eller offentlig) att hitta en balans: inte så låg lön att personalen letar efter andra jobb, men heller inte så hög att kostnaderna blir ohanterliga.

      Och det gäller inte bara lön, utan allt som har med jobbet att göra: de faktiska arbetsuppgifterna, arbetsmiljön, ifall man måste betala för kaffet man dricker på jobbet eller inte och så vidare.
      Om jag anställde någon att jobba åt mig så vet jag att han/hon blir mest produktiv om denne är ordentligt motiverad, och lönen är en stor del av det. Därmed vill jag kunna erbjuda en för branschen bra lön. Liksom en för branschen bra arbetsmiljö och andra saker runt omkring.

      Bara för att ge ett exempel: Google har, enligt rykte, ett antal anställda som inte vet vad de skall göra på jobbet. Åtminstone inte enligt anställningsavtalet: det står inget om arbetsuppgifterna. Men de har alla en sak gemensamt: de är _mycket_ kunniga datanördar. Därmed kan Google veta att om de samlas på samma ställe (Googles huvudkontor) så kommer det förr eller senare att trilla fram något användbart. Det är tyligen så GMail startade. Och jag kan mycket väl tänka mig att dessa nördar har ett finger med i Googles försök att bygga en självstyrande bil.

    • Conny Forsström (inläggsförfattare)

     Du säger först att du håller med om att alla vill verka i en social kontext, och sen menar du att folk ändå skulle stanna hemma.

  • Conny Forsström (inläggsförfattare)

   Att sätta folk i fattigdom kommer de som värnar avgrundsdjupa klyftor alltid ha en miljon orsaker till…

 1. Pingback: De marknadsliberala såpbubblorna spricker en efter en… | LO Bloggen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.