FramtidUmeåVärld

Första stegen på månen

För femtio år sedan satte den första människan foten på månen. Det var ett stort steg för männskligheten!

Men det är nu mer än 46 år sedan människan tog sitt sista steg på månen! Människan backar från det största framsteget, brist på teknisk framstegstro! Skulle gärna se att sista dagen ingen människa finns på månen inträffar inom 50 år. Dvs en permanent bemannad månstation upprättas. En permanent bosättningen på månen innebär en fördubbling av antalet planeter med människor. Det är verkligen ett jättestort kliv! En månbas tror jag är ett nödvändigt steg för i tiden och rummet längre bemannade färder i rymden. På månen kan solenergin lätt exploateras. Det är möjligt att framställa raketbränsle och andra bulkprodukter och sända upp det med fasta elektriska kanoner. Det går att framställa de tunga livsförnödenheterna som vatten och syre. På lång sikt kan en månbas bli självförsörjande med det mesta. Det är sant att vi borde skapa en uthålligare jord, men jag tror att det hjälper med demonstrerad framtids- och kunskaps-tro genom att satsa en bråkdel av jordens BNP på rymdaktiviteter, speciellt om det sker i global samverkan vilket det finns gott hopp om.

Den stora visionären om bl a dessa tankar, som jag insöp för drygt femtio år sedan, är Arthur C Clarke. The Universe saluted his death by launching one of the largest number of gamma ray bursts observed in a day. One of them was highly spectacular, the most distant object energetically visible by the unaided human eye observed.

För den som vill veta mer hade ”Forskning och Framsteg” en artikel om månlandningen och framtiden för rymdprogrammet https://fof.se/tidning/2019/7/artikel/tillbaka-till-manen-och-vidare-mot-mars 

Blev lite chockad när jag nyss tittade på Googles ”månlandning”, hälften av alla ”hits” spekulerade i att detta jättekliv var en bluff (fake news), vad säger det?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.