Ekergårds fisk och grönt

Kokbok : Puffat bovete : med bilder

På min förra födelsedag fick jag i present en kokbok som definitivt bör nämnas på denna blogg, nämligen Eat good : recept som förändrar världen av Johan Rockström, Victoria Bignet och Malin Landqvist. Något man inte förväntar sig från denna typ av bok, men som ändå står i den, är påståendet att ekologisk odling inte i alla lägen behöver var det optimala valet för klimatet. Problemet är att ekologisk odling inte ger lika stora skördar och att mer land behövs odlad upp.

Problemet med invändningar mot att ekologiskt jordbruk ger mindre skördarna är ett enda ord: ”kväve”. Sedan 1800-talet har vårt jordbruk fungerat enligt principen, tillsätt mycket kväve till åkern, ta ut stora skördar från åkern. Växter behöver kväve, om du inte får använda konstgödsel som kvävekälla, blir skördarna mindre. Stefan Jansson, professor i växtfysiologi här i Umeå, vill ju t.o.m. ändra på definition av ekologiskt jordbruk, för att tillåta konstgödsel och bioteknik. Nog om detta (om det i sin tur finns invändningar mot det är jag inte rätt person att ge dem).

Nu är det hög tid att gå över till recepten, det är mer mitt kunskapsområde. Av de recepten i boken jag lagat är alla vegetariska men boken innehåller även recept på fisk, vilt, lam, ren och fågel. Av rätterna jag provat kan jag börja med att nämna godis på puffat bovete (en råvara som jag bara hittade i en ekologisk affär). Roligt nog sa en bekant till mig att det var det godaste godiset hon hade ätit.

Puffat bovete

Bild: Godiset i fråga. Förutom bovete innehåller det jordnötter och pistaschnötter. Men när jag gjorde godiset till en nötallergiker, ersatte jag de med kokossmör och solrosfrön. Det är lite tråkigt att bara ta ett foto på produkten. De säger att bloggare bör ta självporträtt för att bygga en relation med läsaren. Men inte vill världen ha en selfie på en medelålders man som äter puffat bovete?

Annars det jag har lagat flest gånger från boken är quinoabiffar. Jag har nämligen någon konstigt hat-kärlek till quinoa. Jag har ingen bra bild på quinoabiffar. Istället får jag posta ett foto på svampburgare, efter nämnda boks recept.

 

Svampburgare

Ja detta var en kort presentation av kokboken Eat good : recept som förändrar världen.

 

Postskriptum: Tack för att du läste ända hit. Jag har ytligare ett inlägg om en bok färdigskriven, men nästa vecka är det nog, istället, dags att posta om mina (små) odlingar igen.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.