Ekergårds fisk och grönt

Att som världsmedborgare odla moringa / pepparotsträd

Gissa vad detta är för växt?

Pepparotsträd/moringa

Okej, ni har redan sett rubriken. Jag har skrivit om pepparrotsträdet/moringa (Moringa oleifera) så många gånger att jag nästan var tvungen att köpa frön. Problemet är visserligen att trädet inte tål frost, i vårt klimat får man krukodla det. Det problemet är åt andra sidan en poäng med trädet. Pepparrotsträdet lanseras som en bra, produktiv och hållbar gröda för världens fattiga och världens fattiga bor inte i områden som drabbas av frost (förutom de som bor på högländer). Och jag tycket väl det var kul att ha en gröda med den potentialen växande på mitt köksbord.

Här följer bilder på odling från frö till planta.
Moringa / pepparotsträd

Pepparotsträd 2.0

Pepparotsträd 2.0

moringa, stor

Moringa torv

Den sista bilden är en odling i Harvy hydroponiskt system. Tyvärr är det hydroponiska systemet mindre avancerat än jag hoppades. Det var en besvikelse. Hydroponisk odlig är något jag kommer att återkomma till. Fast först tänkte jag nästa vecka dela ett recept med moringa. Och när jag ändå är utanför ämnet,  mitt förra inlägget var kul att skriva, men det har ordet ”bioteknik” i titeln. Jag misstänker att det skrämmer bort folk? Det är ett ämne som uppfattas som för smalt och tråkigt (och skriva dikter om det blir ännu värre)?

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.