Ekergårds fisk och grönt

Inspiration till Life science : 51-60

 
Del sex av min lista över idéer till användning av modern biologi. Brasklappar är som förut: 1. Jag säger inte att detta är den bästa idéerna för att utnyttja tekniken. 2 Jag uppmanar ingen till att göra följde. Det finns t.ex. lagstiftning att ta hänsyn till.

51. Hästkastanjer innehåller molekyler inom gruppen saponiner. Namnet kommer från latin för ”såpa” och under båda världskrigen såldes de som kupong fria tvättmedel (källa Vallört och vitlök. Om folkmedicinens läkeörter av Matts Bergmark). Du kan prova att ökar antalet gener som kodar för saponiner och/eller sätter in en kraftig promotor för gena. Kanske du får fram en ett tvättmedel i form av hästkastanjer.

52. En bättre ide(?) En av alla egenskaper som palmen Serenoa repens, på engelska ”Saw Palmetto”, tillskrivs är att den motverkar håravfall. För in gener för saponiner (från t.ex. hästkastanj) med S. repens och odla upp plantor. Ett växtbaserat, artisanal, gmo-schampo mot håravfall. Mina idéer börjar bli för bra för att ge bort grattis!? Haha

53. Tidigare två punkter var inspirerade av försöken att ta fram sommarmalört (Artemisia annua) med fler gener för tillverkning av malarialäkemedelet artemisinin (vilket Tu Youyou tilldelades nobelpris i medicin 2015 för – vilket jag nästan tror var Kinas första vetenskapliga nobelpris). Du kan alltid försöka göra samma sak själv.

54. Labbodla bomull med gener från självlysande havsdjur. Gyllene bomull. Väv en labbrock i gyllene bomull.

55. Genmanipulera mikrober till att utföra biosyntes av aqua regia. Minns nobelpristagaren som använde samma vätskeblandning för att lösa upp Nobelpris medaljer.

56. INDY är en gen som hittats hos bananflugor och som kan påverka livslängden. INDY, står följaktligen för: “I am not dead yet”. Planera du en utställning om “ungdomens källa”, bör du på repeat spela klippet från Monty Python and the holy grail som de orden kommer ifrån. Om din publik förstår referensen, har du nördar i din publik och du kan vara stolt.

57. Sörj inte att vi ännu inte har jetpack. Sörj att vi ännu inte kan göra om våra verkliga kroppar som virtuella avatarer.

58. Du kan spotta i en tub, ungefär som vid ett covid-test, för ett genetisk släkttest. Om du är skandinav kan du minnas Jack Kerouac i Denver när han önskade att han inte var vit, och själv önska att du har har oskandinaviska gener. T.ex. finska eller judiska förfäder borde inte vara helt omöjligt?

59. Ta fram en lösning med vektorer som levererar “protective alleles” till dina celler. Exempel på protective alleler hittar du t.ex. här https://arep.med.harvard.edu/gmc/protect.html.

60. Tvätta ditt labbodlade, gyllene bomull med artisanal gmo-hästkastanj.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.