Ekergårds fisk och grönt

Rosa ananas, är de hur olagliga som helst?

Halvt om halvt inspirerad av de purpurbönor jag odlar började jag skriva ett inlägg om Del Montes rosa ananas, ”Pink glow pineapple”. Det visade sig att att det blev något av ett list-inlägg i fem punkter.

1. Vet ni att det finns rosa ananas till salu i USA och Kanada?

2. Jag funderar på om jag skulle få odla rosa ananas under min utbildning till akvaponi-ingenjör? Eftersom pink glow pineapple är framtagen med teknik som utvecklats de senaste decennierna (se punkt fem) räknas den som GMO. Det betyder att Bryssel och Strasbourg förbjuder det. Men finns det en teoretisk möjlighet att mitt campus har tillgång till lokaler som har tillstånd att odla sådant? Ja jag drömmer. Saken är också den att produkten är just en produkt och rimligen patentskyddad. Tror inte jag får odla den för Del Monte.

3. Kontroversiellt kan jag skriva att som lekman är det svårt att förstå varför den är förbjuden. Har du någon gång ätit en blodgrapefrukt? Visste du i sådana fall att den är framtagen med hjälp av en kärnreaktor? Jepp, de använde gammastrålning, som ändrar hundratals, om inte tusentals, gener för att få fram mutationen med rosa fruktkött. Modern genteknik ändrar bara på någon enstaka gen. Varför är det naturligt att ändra hundratals gener med strålning, men onaturligt att ändra en specifik gen?

4. Lite roligt att när de började utveckla pink glow pineapple, för ett och ett halvt decennium sedan (innan CRISPR användes för geneditering, se punkt fem), trodde de frukten skulle säljas eftersom den innehåller mer antioxidanter. Nu när den finns på marknaden är antioxidanter inte längre hypade, istället får de sälja den genom att vissa hur trevligt rosa ananas ser ut på instagram.

5. I denna artikel: Pineapple with a bluch, påstås det att den rosa ananasen, är framtagen med RNA inteference. Samtidigt som denna artikel: Awesome power of DNA, pink pineapples [..]. menar att frukten är framtagen med geneditering (CRISPR). Så vad ska man tro*? Jag lämnar det. Och jag satte denna punkt sist för, att befogat eller ej, inte skrämt bort läsare som inte ”talar bioteknik”.

* Kanske användes Crispr för RNAi?

Etiketter: , ,

En kommentar

  1. Pingback: Kan självlysande akvariefiskar ändra EU lagar? | Ekergårds mat & biologi

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.