Ekergårds fisk och grönt

Biodynamisk-jordbruk och Monsanto mot EU-byråkrater

Ursäkta för clickbait i titeln. Monsanto är ett varumärke som inte har varit i bruk på åratal. Nåja, det känns alltid konstigt att droppa namn. Det finns en risk att personen i fråga hittar bloggen. För mig skulle det kännas konstigt om andra skrev om mig. Men alla är inte som jag. Personen jag tänker nämna här är Niklas Wennberg. Jo, bara en grej från ett föredrag med Niklas Wennberg, företagare inom bl.a. vattenbruk och bosatt på Tjörn. Han påstod i förbifarten att han hade träffat biodynamiska jordbrukare som var nyfikna på akvaponik, odling i vatten. Det är lätt att tänka sig just biodynamiska bönder med sin antroposofin och Rudolf Steiners läror borde ogilla allt annat än odling i jord.

Detta påminde mig om Pamela Ronald, professor i University of California, Davis (jag har mindre problem att nämna personer från den engelskspråkiga värden, de hittar säkerligen inte blogg). Tillsammans med sin man skrev hon i boken Tomorrow’s Table: Organic Farming, Genetics and the Future of Food att just Rudolf Steiner kunde ha gillat modern genteknik. Det låter minst sagt lika oväntat som att biodynamiker gillar grönsaksodling i vatten. Men logiken är ungefär såhär. En gröda har ett genom med miljarder baspar DNA, att specifikt ändra på en handfull av dessa baspar är inte helt olikt homeopati. Homeopati som späder ut ämnen miljarder gånger. Här späder de miljarder basparen ut de ändrade basparen. Ända skillnaden är att genteknik fungerar. En sådan, låt oss kalla det, utspädd förändring kan ändra grödan*. Och vi kan alltså tänka oss att Rudolf Steiner skulle ha ingått en allians med utsädes-företagen för att övertala de stela byråkraterna i Bryssel att tillåta homeopatiskt genetiskt förädlade grödor.

* Spektakulärt exempel om du börjar med en asiatisk elefant eller en sumatranoshörning och ändra X antal gener får du något som liknar en mammut respektive en ullhårig noshörning. (I verkligheten är det långt ifrån enkelt, men jag ville ha ett spektakulärt exempel.)

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.