Ekergårds fisk och grönt

Hjortron, hemmabyggen & hydroponik

Nu har jag fått klart säsongens andra provisoriska hemmabygge. Jag är egentligen inte ett fan av hemmabyggen. Om jag bygger något är risken att det inte blir speciellt snyggt och inte fungerar speciellt bra. Fast rent teoretiskt kan jag ändra mig i framtiden. Nackdelen med hemmabyggen är redan nämnd, fördelarna är att man får vad man vill ha och man slipper handla från t.ex. den Seattle-baserade digitala försäljningenjätten som numera även finns i Sverige. Hur som helst är detta ett hydroponiskt system där jag odlar fyra hjortronplantor.

Planen var från början betydligt fler plantor men jag skalade ner det hela. Dels bestämde jag mig för att börja smått, dels, vilket också förklarar systemets provisoriska natur har det hela att göra med hur svårt det är att beställa bra komponenter. Det kan ha att göra med leveranskedjorna men jag har, i skrivandet stund väntat i över en månad på den utrustningen jag behöver. Förutom då leverankedjorna kan problemet vara att jag nyligen har flyttat. Adresseendring och eftersändning verkar inte vara prioriterat, posten tar över 10 arbetsdagar för att nå fram till mig*.

Hjortron hydroponi

Detta system bygger på pump och slangar som jag köpte för nio år sedan och problemet är att de kopplingarna jag gjorde läcker. Jag har beställt bättre grejer, men de kommer som sagt var inte. Just nu går det bra eftersom jag bundit ner slangen över bädden, där det inte gör något att det droppar. 

Något som är specifikt med hjortron är att de växer i väldigt sur miljö. Därmed är en hydroponi med hjortron ett tillfälle att jobba med pH-skalan. På utbildningen lärde vi oss att fosforsyra används till att reglera pH i hydroponiska system, det har bonusen att fosfor är ett viktigt näringsämne för växter**. Jag beställde fosforsyra på nätet, men nej den har inte heller kommit. Tillslut kom jag på att jag kunde leta på just nätet efter alternativ och jag läste att det går att sänka pH i en hydroponi med ättiksyra. Jag följde det rådet. Jag hade tänkt att odla mina hjortron i en lösning på maskkompost-te och fosforsyra, istället växer de nu i en lösning med mineralnäring och ättiksyra. Just det, mineralnäringen sänker också pH så jag slipper göra hela sänkningen med ättiksyra. Dessutom, även om jag kan köpa maskkompost i trädgårdsaffärer vill jag vänta med det. Tidigare nämn beställning till hydroponin innefattar också maskkompost. Får se när den dyker upp. Om någon vill ha värdena kör vattenverket upp kranvattnet till pH 8. Kranvatten plus hydronäring blev ~ pH 6.5 och med ättika fick jag ner pH till ~4.5.

Annars kan man spekulera om vilka organismer om lever i denna syra miljön. Har jag i hydroponin organismer som gillar syra, så kallade acidofiler? Nåja, en annan historia.

* Det vet jag eftersom jag tänkte köpa en laddare till telefonen och gick till en butik i byggnaden som inte heter "Dystopia". Försäljaren erbjöd en laddare gratis om jag bytte abonnemang och just då orkade jag inte säga emot en försäljare. Mitt gamla abonnemang stängdes av tio arbetsdagar efter det, men jag hade fortfarande inge fått ett nytt kort på posten när abonnemanget stängdes av. </span>

** För eventuella naturvetare som vill repetera, eller andra intresserade, ingår fosfor i fosfolipider, i nuklidsyror och i ATP.
Etiketter: ,

En kommentar

  1. Pingback: Finland finska hjortron har | Ekergårds fisk och grönt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.