Ekergårds fisk och grönt

Finland finska hjortron har

Förra sommaren försökte jag odla hjortronplanator* (inköpta på Smultronstället) hydroponiskt. Resultatet var inte imponerande, men tre av fyra plantor överlevde vintern så jag försöker igen nu under sommaren. Om du gör en sökning på ”cloudberry hydropnics” verkar det nästan som den enda personen som tidigare gjort detta är en forskare i Nyland. Forskares namn är Jukka Järvi och hans resultat verkar inte heller ha varit imponerande. Annars hans namn fick mig att tänka på en krönika i Vagabond skriven av Johan Tell. Ni förstår Tell skrev att han under en resa i USA besökte Tell city, Indiana, och till sin besvikelse lärde sig att samhället är döpt efter William Tell, inte efter en Amerika-farande släkting till Johan Tell. På samma sätt kan man undra om Jukka Järvi någonsin har besökt Jukkasjärvi och blivit besviken av liknande anledning?

En av mina hjortronplantor i hydro.

Var ovanstående fånigt? Kanske. Är det mer fånigt än att ha som hobby att försöka odla hjortron hydroponiskt? Nja, inte är det en så fånig hobby? Jag kan leka med tanken att bygga ut min blygsamma odling. Om jag hade så där 20000 kr som jag inte visste vad jag skulle göra med skulle jag bygga en akvaponisk anläggning, skulle kombinera fisk-uppfödning med hjortonodling. Jag tänkte mig en anläggning med pumpar, belysning, ett monster filter som FX6 och fisken pleco. För att kommentera det sista, enligt uppgift ska den tåla lågt pH något bättre än t.ex. guldfiskar och hjortron föredrar lågt pH. (Det finns andra parametrar att titta på, t.ex. temperatur, guldfiskar har andra fördelar.) Sedan är det varken billigt eller lätt att bygga ett sådant system. Om jag skulle få hjälp, t.ex. av en finsk forskare, skulle det vara välkommet. Haha. Fast jag har redan konstaterat att resultatet (hittills) inte har varit imponerande för någon av oss.

Foto på anläggning med guldfisk och koi, på Zoo.se på Björnvägen, Umeå. Byt eventuellt ut fisk mot pleco. Plantera sedan hjortron som får växa i vattnet från fisken. Ej i bild, ett FX6-filter som rengör vattnet.

* Sorten, från Finland, heter Nyby.

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.