Ge barnmorskor dubbelt OB-tillägg

Vi kan inte trolla med öronen. Vi kan inte klona oss själva. Ingen kan, varken vi politiker eller våra barnmorskor. Men vi politiker kan bestämma oss för vad vi ska satsa på.

Att känna sig trygg med att föda och ta hand om små barn är en förutsättning för att vi ska bygga ett stabilt samhälle. För att känna den tryggheten måste förlossningsenheter och vård för små barn finnas inom räckhåll. Våra barnmorskor och distriktssköterskor och läkare måste få jobba under förhållanden som de tror på, och yrkesgrupperna själva sitter på många lösningar. Det är de som möter de blivande föräldrarna och de små barnen.

Vi kan inte anta att våra landsbygder kommer att utvecklas om sjukvården blir allt mer centraliserad. Låt oss satsa ordentligt på att trygga tillvaron för människor som ska föda barn, och för de som jobbar med att förlösa barn. Förlösande barnmorskor måste få bättre arbetsvillkor, fler chanser till utbildning, dubbelt så hög OB-ersättning och rimliga möjligheter att planera sina liv med ledighet.

Snart är det barnmorskans dag. Vi måste på allvar prata om hur vi långsiktigt ska bygga en trygg förlossningsvård i hela Västerbotten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.