Frihetens land är nu långt ifrån fritt

USA har en hel del ideal att brottas med. Det var hit svenskar flydde undan svälten och fattigdomen under århundraden för att bygga sig ett liv som präglades av frihet och företagsamhet. Ett land av frihet är något som USA länge velat förknippas med, något som inte minst symboliseras i Frihetsgudinnan. Men vi ser hur snabbt friheten kan nedmonteras. En bit i taget. Det räcker med en missnöjd president i fyra år så riskerar landet under många år framöver nedmontera demokrati, frihet och rättigheter för sina medborgare.

I och med att högsta domstolen i USA rev upp domen Roe mot Wade kan nu varje delstat själva bestämma hur abortlagstiftningen ska se ut. 13 delstater, alla republikanska, hade redan så kallade triggerlagar färdiga, de blev verkliga i samma stund som domen revs upp. Missouri var den snabbaste delstaten. Där får ingen abort utföras på en kvinna, utom i medicinska nödfall. Det vill säga, om kvinnans liv är i fara. Ingen våldtäkt eller inget incestscenario kan stoppa en graviditet. Hon ska bära och föda barnet.

Men det är inte bara många kvinnor som ser sin frihet begränsas. Även minoriteter som transpersoner, homosexuella och queerpersoner hukar sig. Dessa personer ser nämligen samband mellan att begränsa kvinnor rättigheter och att begränsa minoriteters rättigheter. Att begränsa vissa grupper för att ge mer makt åt andra. Eller sig själva. Det är vad som händer i landet i väst.

Miljöpartiet bildades ur freds- miljö- och kvinnorörelsen. Det finns ingen tvekan om var vi står och för alltid kommer att stå. Andra partier i Sveriges riksdag har däremot vacklat mer hit och dit. Inte minst Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna. Det är dessa partier som är alternativet till en rödgrön regering i höst.

Det är 73 dagar kvar till valet.

3 kommentarer

 1. arbetare

  Du förstår tydligen inte hur en riktig demokrati fungerar .
  Istället för att en icke folkvald domstol utsedd av politikerna ska bestämma över alla amerikaners kroppar så decentraliseras makten ut till de olika staterna , där de folkvalda ledamöterna nu kan ta ställning till hur lagstiftningen ska se ut .
  Är man missnöjd med hur abortlagstiftningen ser ut i den delstat man bor i så kan man nu påverka genom att rösta på den kandidat som lovar att förändra den .

  Att sedan vänsterfalangen blir hysteriska över detta säger mer om dem själva än om USA

  Ett gäng som i utbyte mot klanröster fortsatt att stödja islamism , barnäktenskap och hedersförtryck i Sverige kanske borde ligga lågt när det gäller att kritisera andra länders politik , eller hur ??

  • Drutten

   Arbetare du upphör inte att förvåna. Du nämde en gång att du har 37 årig arbetsliverfarenhet. Märkligt att du då inte förmått utveckla dina tankar mer och växa. Själv är jag pensionerad i år efter 51 år i arbetslivet. Började jobba efter åk 9. Anser själv att jag ansträngt mig för att inte, som Arbetare, fastna med hjärnan i grottstadiet. Själv är jag inte miljöpartist men vågar se att de flesta partierna har något bra i sina partiprogram. Till dig Arbetare vill jag säga att våga öppna ditt sinne och låt den mörka gardinen som förmörkar din tankevärld rullas upp så glädjen och kärleken får komma in i ditt hjärta och sinne.

   • arbetare

    Som ordspråket lyder :
    ” Om man kastar en käpp in i en hundhop är det den som blir träffad som gnäller ”

    Jag ser inga som helst fördelar med vare sig kvinnoförtryck , hedersvåld , barnäktenskap eller avrättningar av oliktänkande OAVSETT vilka som utför dessa illgärningar och om detta gör mig till grottmänniska i några vänsterextremisters ögon så överlever jag nog den dissen .

    Jag ber om ursäkt ifall fakta och verklighet kränker dina känslor , men förklara gärna var i mitt inlägg jag påstår att vissa partier inte har något som helst gott i sina partiprogram , kan liksom inte se den vinklingen någonstans ….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.