Barnens pappa mördade henne – jag minns dödsbeskedet

Kvinnor som dör av våld – det är inte du eller jag är beblandade med. Eller hur? Jag känner ingen som slår, eller en potentiell mördare. Jag ser ojämlställdhet i olika situationer, ser resultatet av att kvinnor värderas lägre och vad som händer när ett tillsynes jämställt hetropar får barn. Men mörda? Absolut inte.

Fast jo. För snart tio år sedan jobbade jag som nyhetschef på en redaktion i Umeå. En av reportrarna var höggravid och jag minns så tydligt när hon stod vid nyhetsdesken med en röd åtsittande klänning som tydligt visade den stora magen. Jag tror jag minns den tydligt för hon hade spillt lite på den. Vi diskuterade troligen jobb som hon gjorde under dagen. Jag minns också att hennes sambo, som jobbade i tryckeriet, stod bredvid henne någon gång när vi pratade vid desken. De skulle väl gå hem tillsammans. Han var ungefär lika lång som henne, och ganska smal, om jag minns rätt.

En tid senare flyttade de till Lycksele, hon fick jobb på lokalredaktionen, och hon separerade från sin sambo. När jag ringde henne för jobb sa hon aldrig nej. Hon hade tre barn som hon hade huvudansvaret för och jobbar man som ensam lokalreporter så kan arbetsdagarna bli långa. Hon löste det nästan jämt.

Ungefär två år senare stod jag i mitt kök i Vännäs när min syster Johanna ringde. Hon berättade att kvinnan, som hittats mördad i Lycksele den natten, var Elin Falk. Reporten. Hennes tidigare sambo, barnens pappa, var gripen. Det kändes overkligt, men jag blev smärtsamt påmind om att det är just det här som är verkligt.

Det är inte alla män som mördar, som slår, som hotar kvinnor, som hatar kvinnor, som ser ner på kvinnor, som undervärderar kvinnor, som särbehandlar kvinnor, som förutsätter vad kvinnor vill eller kan, som förväntar sig att kvinnor ska vara på ett visst sätt, som sagt något nedsättande om en kvinna på krogen, som tagit på en kvinna på krogen utan att hon godkänt det, som pratar diskriminerande om olika grupper när de umgås med sina manskompisar, som inte tar ansvar för sina barn i samma utsträckning som sin kvinnliga partner för att de räknar med att det är kvinnans ansvar, som glömmer packa gymnastikväskor och köpa kalaspresenter och påminna om läxan. Det är inte alla män som påstår att de sover så hårt på natten så de inte vaknar när barnen vaknar. Nej, det är inte exakt alla, men de som gör det befinner sig i strukturer som bidar till morden.

Hittills i år har media rapporterat om 22 fall när kvinnor hittats dödade. I samtliga fall har en man som hon hade en relation med anhållits. I enstaka fall har han släppts. Det hintar om att siffrorna för kvinnor som mördats av män de lever eller har levt med kommer att bli rekordhöga för 2022.

I region Västerbotten ställer vi frågan i alla patientmöten och i alla utvecklingssamtal med medarbetare, om personen blivit utsatt för våld. Miljöpartiet Västerbotten tycker att det är relevant att även ställa frågan om, framför allt manliga patienter och medarbetare, utsätter eller har utsatt någon för våld.

Det är en av de frågor vi går till val på i höst. Läs mer i vårt valmanifest som kommer i början på juni.

Miljöpartiet ska göra mäns våld mot kvinnor till en valfråga. Mäns våld mot kvinnor måste bli en valfråga.

 

 

5 kommentarer

 1. Jakob

  Våld i nära relation är ungefär lika stor i båda könsriktningarna
  ”Även när man studerar psykiskt våld och fysiskt våld separat visar sig utsattheten under 2012 vara
  jämnt fördelad mellan könen; 6,8 procent av kvinnorna och 6,2 procent av männen utsattes för psykiskt våld, medan 2,2 procent av kvinnorna och 2,0 procent av männen utsattes för fysiskt våld.”
  https://www.bra.se/statistik/statistik-utifran-brottstyper/vald-i-nara-relationer.html

  Marknadsföringen av mäns våld mot kvinnor är betydligt högre än riktig statistik
  44 gånger mer uppmärksammat är mäns våld mot kvinnor på nätet:
  Antal träffar ”mäns våld mot kvinnor” ger på Google sökning 248000 träffar. Motsvarande ”kvinnors
  våld mot män” ger på Google sökning 5610 träffar. Mäns våld mot kvinnor uppmärksammas och
  marknadsförs 248000/5610=44,2 gånger mer!!! Vilket går emot BRÅ:s statistik
  https://1drv.ms/u/s!AvJ3LwOaDk5FiCRsg3BDU9EByUzr?e=cgER0d

  22 gånger mer uppmärksamhet får mäns våld mot kvinnor inom riksdagens väggar
  ”I protokollen från riksdagens debatter under de senaste fem åren har frasen ”våld mot kvinnor” nämnts 1365 gånger, medan ”våld mot män” har nämnts 61 gånger. Våldet mot män får alltså 22 gånger så stor uppmärksamhet som våldet mot män.”
  Källa: Avser summan av frasernas användning i Riksdagens protokoll under riksdagsmöterna
  2006/2007, 2007/2008, 2008/2009, 2009/2010, samt fram till den 1 mars 2011 under riksmötet
  2010/2011.

  Män som misshandlas av kvinnor får ingen hjälp av svenska samhället.
  https://www.youtube.com/watch?v=ozFWWx7D3Uk

  Att ignorera våldsutsatta män i nära relationer är diskriminering
  https://www.aftonbladet.se/debatt/a/dOje3O/vi-kan-inte-blunda-for-kvinnors-vald-mot-man

  ”Nästan lika många män som kvinnor utsätts för våld i en nära relation. Samtidigt får kvinnojourerna
  närmare hundratals miljoner kronor per mandatperiod i öronmärkt stöd – för de utsatta männen är siffran noll, skriver debattören Magnus Falkman.”Trots den jämna könsfördelningen för utsatthet av
  relationsvåld är det enbart kvinnorna som kan räkna med ett professionellt stöd. Riksdagen satsar
  nämligen hundratals miljoner kronor per mandatperiod på kvinnojourernas hjälparbete. För de
  mansjourer som arbetar med att hjälpa de utsatta männen finns noll (0) öronmärkta kronor från staten”
  https://www.expressen.se/debatt/nar-mannen-blir-slagen-finns-ingenstans-att-ga

  Män drabbas av dödligt våld betydligt oftare än kvinnor
  ”Ökningen har dock varit större för männen, vilket innebär att andelen kvinnliga offer för dödligt våld
  minskade kontinuerligt fram till 2017 (från 31 till 24 procent), medan andelen manliga offer ökat (från
  68 och 76 procent) under samma period. Resultatet för 2018 innebär att fördelningen mellan kvinnliga respektive manliga offer återigen är densamma som 2011, det vill säga 31 respektive 69 procent av samtliga fall av dödligt våld”
  https://www.bra.se/statistik/statistik-utifran-brottstyper/mord-och-drap.html

  Män drabbas av misshandel betydligt oftare än kvinnor
  ”Bland män i befolkningen (16–84 år) uppger 4,1 procent att de utsattes för misshandel 2017”
  ”Bland kvinnor i befolkningen (16–84 år) uppger 2,5 procent att de utsattes för misshandel 2017”
  https://www.bra.se/statistik/statistik-utifran-brottstyper/vald-och-misshandel.html

  • Emma Lindqvist (inläggsförfattare)

   Jag måste säga att jag inte riktigt hänger med i dina resonemang, med tanke på de fakta du hänvisar till. BRÅs statistik visar tydligt att fler män utsätts för våld, ja. Av andra män. För det är till allra största del män som utövar våld.
   När det kommer till fysiskt och sexuellt våld i relationer, och våld i hemmet, är andelen kvinnor som utstår detta markant större. Och andelen personer som blir dödade av en partner eller fd partner är i undantagsfall män.
   Men ja, det finns män och framför allt pojkar som utsätts för våld och sexuellt våld i hemmet. Men jag pratar om kvinnorna som blir utsatta, den gruppen är 95% av alla vuxna utsatta.
   Jag är däremot nyfiken på hur du engagerar dig för alla män som som blir utsatta för våld av en partner. Ingen ska utstå detta och vi behöver fler som engagerar oss. Så, berätta. Vad gör du?

  • Drutten

   Ja berätta för oss andra hur du engagerar dig i frågan, vi är nyfikna. Eller är det bara så att du inte bryr dig. Allt våld mot kvinnor, barn och män ska å det starkadte fördömmas. Inte heller jag hänger med i ditt resonemang.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.