Frågan är större än Jonny Depp och Amber Heard

Igår kom domen som gav Jonny Depp rätt – hans exfru Amber Heard har utsatt honom för förtal. Förtalet utgörs av meningarna ”Jag stod upp mot sexuellt våld – och möttes av vår kulturs vrede. Det måste förändras” i en artikel som Heard skrev i The Washington Post 2018.
För det ska hon nu betala 100 miljoner kronor till Jonny Depp.

Domstolen har dömt och jag måste anta att den gjort sitt jobb. Men vilket uppdrag, sen! Att döma folk för förtal som inte har skrivit ut någons namn, som har skrivit om en upplevelse hen har haft, som inte utlämnar någon annan. Problemet med den här domen är att den kan leda till att tysta andra i USA och i resten av världen.

Våga inte berätta om att du blivit utsatt för våld av en människa – då finns risken att bli fälld för förtal.

Och det är inte bara domen som kommer att tysta människor. Också det faktum att den sex veckor långa rättegången sändes live har lett till att vi har egenutnämnda proffstyckare i hela världen. Kika in på Camilla Läckbergs instagramkonto till exempel. Oerhört vad människor verkar ha koll på vem som är skyldig och inte, att framför allt Amber Heard spelar en roll och ljuger. Detta leder till en folkdomstol som vi var så hysteriskt rädda för under #metoo. Med all rätt. Folkdomstolar gror ofta ur känslor och tyckanden – normer.

Sedan #metoo-rörelsen drog igång har väldigt många kvinnor ställts inför rätta gällande förtal. Amber Heard skulle nog aldrig ha skrivit den artikeln hon skrev, om inte #metoo hade hänt. Och rädslan för att bli offentligt uthängd har aldrig varit så stor bland män som efter 2017. Och i förlängningen blir det ett hot mot våra strukturer och ordningar. Det är därför inte konstigt att domstolen dömer Amber Heard så hårt. Ordningen måste återställas.

5 kommentarer

 1. arbetare

  Det är väl inte mer än logiskt att det efter åratal av metoo-lynchmobbar som dömt män utan vare sig rättegångar eller skymten av konkreta bevis kommer fällanden för förtal .
  Män har fått sparken , blivit uthängda i media , förlorat både fru och barn och ibland begått självmord efter hatstormar som i de flesta fall visat sig vara baserade på karriäravundsjuka eller avslutade / misslyckade relationer .

  I detta mål är dock allting relativt enkelt .
  Domstolen har prövat skuldfrågan och funnit henne skyldig , inget konstigt med det .
  Sällan har det framgått så tydligt att svaranden ideligen blåljuger och fantiserar .
  Man tycker nästan synd om henne när vittnesmål och övervakningsfilmer motbevisar allt som hon försöker skylla på käranden och hon sitter där totalt i otakt med verkligheten och stakar sig .

  Att feminister däremot förfasas över att lagstiftningen även skyddar män mot kvinnor är lika korkat som beslutet att livesända hela spektaklet .

  Alla ska vara lika inför lagen , undantag ska inte göras för vare sig kön , hudfärg , religion , klan , samhällsklass eller etnisk tillhörighet .

  • Drutten

   Ja den som bär sig åt som en gris, förlåt grisar, ska hängas ut och skämmas om denne har vett att göra det. Du , arbetare, svävar omkring och fantiserar med ditt kvinnohat. Man kan inte annat än tycka synd om dig i dina villfarelser. Stilla dig i sinnet arbetare.

  • Emma Lindqvist (inläggsförfattare)

   Jag fördömer inte domen. Jag menar att det är olyckligt att någon kan bli dömd för förtal när en har skrivit orden ”Jag stod upp mot sexuellt våld – och möttes av vår kulturs vrede. Det måste förändras” i en krönika. Det är DET jag resonerar kring.
   En man som våldtagit/slagit/misshandlat/sexuellt trakasserat blir inte dömd i domstol om det inte finns mycket goda bevis på att han gjort det. Han kan däremot bli dömd av samhället. Precis som en Amber i det här fallet skulle ha blivit om domstolen inte skulle ha fällt henne.
   Har Amber förtalat? Ja, enligt domstolen. Och då accepterar jag att så är fallet. Men jag tycker att kriterierna för den domen är problematiska. Och jag konstaterar att med sådana kriterier för en förtalsdom kan många människor påverkas negativt, och resultatet kan bli att färre vågar prata om sin utsatthet.

   Att du hänvisar till metoo-lynchmobbar istället för de hundratusentals människor som blivit utsatta för våldtäkter och sexuella trakasserier tycker jag är sorgligt. Det är på grund av åsikter som du har som gör att vi fortfarande kämpar för att föra upp mäns och killars våld mot kvinnor och tjejer på dagordningen, eller som gör att tjejer ständigt måste förhålla sig till att killar har fler rättigheter än dem.

   • Drutten

    Håller helt med dig Emma. ”Arbetare” har verkligen gått vilse i sitt liv. Säkerligen omgiven av ja sägare med ölburken i handen.

   • arbetare

    Oavsett vad som hänt (eller inte hänt) i verkligheten så är lynchmobbar helt fel väg att gå .
    Trakasserier ska tas upp i domstol där fakta och logik bestämmer utfallet , inte basuneras ut via facebook / twitter där känslomässighet förmörkar förståndet och befrämjar uthängning av icke dömda personer .

    Att vissa inte tycks förstå detta år 2022 är tragiskt och visar på hur mycket arbete som finns kvar att göra innan män åtnjuter samma myndighetsskydd som kvinnor i samhället .

    Se bara på Drutten som tillskriver mig både kvinnohat och andra påhittade egenskaper bara för att jag inte håller med om att man okritiskt ska svälja vilka fabler som helst bara för att sagespersonen tillhör ”rätt” kön .

    Min åsikt att alla ska vara lika inför lagen , undantag ska inte göras för vare sig kön , hudfärg , religion , klan , samhällsklass eller etnisk tillhörighet tycks provocera folk på vänsterkanten …

    Kan du förklara för mig vad som är så fel med att alla ska ha samma rättigheter och skyldigheter ???

    Vore det bättre att låta mediadrev bestämma vilka lagar som gäller i vilka fall beroende på hur synd det tycks vara om olika samhällsgrupper baserat på vem som har störst offerkofta just då ?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.