När ska SD börja jobba för jämställdhet – på riktigt?

Allt vi ville var att säga: Jag också. Jag vet hur det känns, du är inte ensam, vi är så många som har samma upplevelser. Så många.
Det var syftet när upprop efter upprop bildades inom olika branscher och tillhörigheter.

Från insidan kan jag berätta, för er (män) som inte tillhörde någon grupp den här gången, att inom de cirka 60-talet svenska slutna facebookgrupper som bildades när Metoo-uppropen publicerades fanns i stort sett inga namngivningar på förövare. Det hände säkert vid enstaka tillfällen, men det var generellt något som poängterades skulle undvikas. 

Metoo har aldrig handlat om att publikt namnge förövare, även om det skedde under hösten 2017, och har skett flera gånger efter det. Metoo handlar om att synliggöra maktstrukturer som gör alltifrån att minska kvinnors levnadsutrymme till att döda kvinnor. Att som kvinna röra sig i de här strukturerna känns ofta som att gå i djup och kletig lera. Det är tungt och det är väldigt svårt att ta sig ur och bli av med. Rör vi oss där hela tiden är det lätt att tro att leran är det normala. Vi märker inte ens att vi är där. Men när ett fåtal personer stannar upp och ifrågasätter varför vi går nere i leran, samtidigt som andra hälften av befolkningen går torrskodda på vägen, sprider sig snabbt missnöjet. 

Varför i hela friden går vi här? Varför får inte alla människor gå på den torra vägen? 

Ett stort kollektivt vrål kom hösten 2017. Hjälp oss upp ur leran! 

När vi vrålat en stund, och inget märkbart hände så började vi släpa oss upp för kanten, puttade på varandra underifrån, tog tag i varandras händer och drog. Vi såg samtidigt alla de torrskodda fortsätta spatsera på vägen utan att nämnvärt ägna oss någon uppmärksamhet. Sträcka ut en hjälpande hand? Nja, alltså det är fördärvligt att ni är där nere, det är inte okej, men jag måste skynda vidare. Lycka till! 

Och där! Där går han som fick mig att dra kallsupar i leran. Du där! Du som tryckte ner mitt huvud under leran, flera gånger!!!  Alla leriga människor reagerar på min höjda röst och ser åt det håll jag pekar. Den utpekade tittar bekymmersamt tillbaka men skyndar vidare. Jag får hyschningar från andra leriga människor, han har nämligen rätt att putta tillbaka mig i leran om jag skriker för högt.

Alla är vi lika inför lagen, heter det. Ändå tvingas hälften av befolkningen trampa runt i djup lera när andra hälften går torrskodda. Samtidigt ska vi bedömas och dömas i rättssalen på samma grunder, utifrån att vi har samma rättigheter och skyldigheter. Och förutsättningar. 5% av alla anmälda våldtäkter går till fällande dom. Ett väldigt svårt brott att utreda sägs det, detta trots att målsägande i stort sett alltid kan peka ut förövaren. 

Umeå är en unik kommun på så sätt att här finns ett monument som ska påminna oss om allt detta, nämligen ”Listen”. Det ska påminna oss om att kampen för kvinnors och flickors rättigheter inte ska tystas. Att vi har fört den här kampen under troligen tusentals år, och att de som utfört kampen ofta genom historien har setts som radikala, tokiga och besvärliga. Det är ingen idag som höjer ögonbrynen åt att vi inte får våldta inom äktenskapet. Att vi har allmänna förskolor, eller att vi har en samtyckeslag.

Listen påminner oss om kampen vi för just idag.

Den påminnelsen vill Sverigedemokraterna ta ifrån oss. Och jag säger: Be aware! Steg för steg vill de begränsa vissa gruppers utrymme, backa in i framtiden och ta ifrån medborgarna påminnelsen om vilka kamper vi vunnit.

6 kommentarer

 1. arbetare

  Metoo var troligen en bra ide från början men kapades snabbt av vänsterrörelsen som ett propagandaverktyg och förlorade raskt all trovärdighet .

  Att använda mediala lynchmobbar för att utan rättegång straffa män för obevisade oförrätter som i vissa fall påstods ha inträffat för flera årtionden sedan för tankarna till häxbränningarna på medeltiden

  När samma rörelse sedan vägrar protestera mot barnäktenskap , hedersförtryck och balkongflickor bara för att förövarna tillhör deras favoritreligion blir hyckleriet ännu tydligare .

  En sådan rörelse har inget med jämställdhet att göra utan visar bara på vänsterns hat och avundsjuka .

  • Emma Lindqvist (inläggsförfattare)

   Hur har du gjort, eller vilka rörelser har du gått med för att protestera mot barnäktenskap, hedersförtryck och balkongflickor? Vad har du startat för rörelse som jobbar för jämställdhet?
   Vissa snackar och skriver i kommentarsfält. Andra gör allt i sin lilla makt.
   Hejpåre!

   • Arbetare

    Jag har arbetat ideellt inom kvinnojourer mm sedan början av 90-talet , varit stödperson åt utsatta kvinnor och barn och vi har haft barn familjehemsplacerade hos oss via sociala tills vi pga fruns cancer för några år sedan inte kunde fortsätta.

    Vad har DU gjort i verkligheten?
    Skickat handhjärtan ?
    Godhetssignalerat på internet ?

    Protester på torget är bara till för att boosta egot hos de självrättfärdiga , ingen islamist eller kvinnomisshandlare påverkas det minsta .

 2. Björn

  Men det är så högerblocket fungerar. De vill helst vrida tillbaka klockan ca 100 år så att våra gamla värden (kapitalet) är viktiga igen. Mannen ska gå till patron med kepsen i handen och be om ett jobb. Kvinnan ska stanna vid spisen och ta hand om barnen. Och allt detta sker med kvinnornas goda minne. De står till och med där och kampanjar bredvid sina män framför ICA och tycker det är helt ok.

 3. Kenth

  #Metoo gjorde att det kunde dömas för den minsta axelklapp om det kunde klassas som
  övergrepp av en vältalande åklagare. Sen hur många anmälningar som gjordes bara för
  att individen som anmälde mådde dåligt av andra orsaker eller för att inte komma i dålig
  dager i ”Flickgänget” för att dem gjort något som de kunde få skämmas för. Många blev
  dragna över #Metoo kammen och fick stå med skammen även efter ett frikännande
  i samhällets ögon. Det var poppis ett tag hitta fel på kända personer för att någon ville
  eller några ville ha bort dem från offentligheten…oavsett on det var sant eller påhittat var den
  personen till 99& otillintet gjord och borta. Procenttalet för men som sitter i fängelse anklagad för
  våldtäkt bara för att kvinnan ångrat sig och anmält är suddigt men överlag ganska stor.
  politiket anklagar ju bort varann också via #Metoo…nä där det behövs hjälp i samhället är på dess
  skuggsida…Gör gärna ett besök på ”Bakfickan” Sveagatan7 Umeåför en pratstund och gärna lämna en kasse avlagda kläder till behövande …

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.