Frågan är större än Jonny Depp och Amber Heard

Av , , 3 kommentarer 2

Igår kom domen som gav Jonny Depp rätt – hans exfru Amber Heard har utsatt honom för förtal. Förtalet utgörs av meningarna ”Jag stod upp mot sexuellt våld – och möttes av vår kulturs vrede. Det måste förändras” i en artikel som Heard skrev i The Washington Post 2018.
För det ska hon nu betala 100 miljoner kronor till Jonny Depp.

Domstolen har dömt och jag måste anta att den gjort sitt jobb. Men vilket uppdrag, sen! Att döma folk för förtal som inte har skrivit ut någons namn, som har skrivit om en upplevelse hen har haft, som inte utlämnar någon annan. Problemet med den här domen är att den kan leda till att tysta andra i USA och i resten av världen.

Våga inte berätta om att du blivit utsatt för våld av en människa – då finns risken att bli fälld för förtal.

Och det är inte bara domen som kommer att tysta människor. Också det faktum att den sex veckor långa rättegången sändes live har lett till att vi har egenutnämnda proffstyckare i hela världen. Kika in på Camilla Läckbergs instagramkonto till exempel. Oerhört vad människor verkar ha koll på vem som är skyldig och inte, att framför allt Amber Heard spelar en roll och ljuger. Detta leder till en folkdomstol som vi var så hysteriskt rädda för under #metoo. Med all rätt. Folkdomstolar gror ofta ur känslor och tyckanden – normer.

Sedan #metoo-rörelsen drog igång har väldigt många kvinnor ställts inför rätta gällande förtal. Amber Heard skulle nog aldrig ha skrivit den artikeln hon skrev, om inte #metoo hade hänt. Och rädslan för att bli offentligt uthängd har aldrig varit så stor bland män som efter 2017. Och i förlängningen blir det ett hot mot våra strukturer och ordningar. Det är därför inte konstigt att domstolen dömer Amber Heard så hårt. Ordningen måste återställas.

3 kommentarer

Barnens pappa mördade henne – jag minns dödsbeskedet

Av , , 5 kommentarer 7

Kvinnor som dör av våld – det är inte du eller jag är beblandade med. Eller hur? Jag känner ingen som slår, eller en potentiell mördare. Jag ser ojämlställdhet i olika situationer, ser resultatet av att kvinnor värderas lägre och vad som händer när ett tillsynes jämställt hetropar får barn. Men mörda? Absolut inte.

Fast jo. För snart tio år sedan jobbade jag som nyhetschef på en redaktion i Umeå. En av reportrarna var höggravid och jag minns så tydligt när hon stod vid nyhetsdesken med en röd åtsittande klänning som tydligt visade den stora magen. Jag tror jag minns den tydligt för hon hade spillt lite på den. Vi diskuterade troligen jobb som hon gjorde under dagen. Jag minns också att hennes sambo, som jobbade i tryckeriet, stod bredvid henne någon gång när vi pratade vid desken. De skulle väl gå hem tillsammans. Han var ungefär lika lång som henne, och ganska smal, om jag minns rätt.

En tid senare flyttade de till Lycksele, hon fick jobb på lokalredaktionen, och hon separerade från sin sambo. När jag ringde henne för jobb sa hon aldrig nej. Hon hade tre barn som hon hade huvudansvaret för och jobbar man som ensam lokalreporter så kan arbetsdagarna bli långa. Hon löste det nästan jämt.

Ungefär två år senare stod jag i mitt kök i Vännäs när min syster Johanna ringde. Hon berättade att kvinnan, som hittats mördad i Lycksele den natten, var Elin Falk. Reporten. Hennes tidigare sambo, barnens pappa, var gripen. Det kändes overkligt, men jag blev smärtsamt påmind om att det är just det här som är verkligt.

Det är inte alla män som mördar, som slår, som hotar kvinnor, som hatar kvinnor, som ser ner på kvinnor, som undervärderar kvinnor, som särbehandlar kvinnor, som förutsätter vad kvinnor vill eller kan, som förväntar sig att kvinnor ska vara på ett visst sätt, som sagt något nedsättande om en kvinna på krogen, som tagit på en kvinna på krogen utan att hon godkänt det, som pratar diskriminerande om olika grupper när de umgås med sina manskompisar, som inte tar ansvar för sina barn i samma utsträckning som sin kvinnliga partner för att de räknar med att det är kvinnans ansvar, som glömmer packa gymnastikväskor och köpa kalaspresenter och påminna om läxan. Det är inte alla män som påstår att de sover så hårt på natten så de inte vaknar när barnen vaknar. Nej, det är inte exakt alla, men de som gör det befinner sig i strukturer som bidar till morden.

Hittills i år har media rapporterat om 22 fall när kvinnor hittats dödade. I samtliga fall har en man som hon hade en relation med anhållits. I enstaka fall har han släppts. Det hintar om att siffrorna för kvinnor som mördats av män de lever eller har levt med kommer att bli rekordhöga för 2022.

I region Västerbotten ställer vi frågan i alla patientmöten och i alla utvecklingssamtal med medarbetare, om personen blivit utsatt för våld. Miljöpartiet Västerbotten tycker att det är relevant att även ställa frågan om, framför allt manliga patienter och medarbetare, utsätter eller har utsatt någon för våld.

Det är en av de frågor vi går till val på i höst. Läs mer i vårt valmanifest som kommer i början på juni.

Miljöpartiet ska göra mäns våld mot kvinnor till en valfråga. Mäns våld mot kvinnor måste bli en valfråga.

 

 

5 kommentarer

Ge barnmorskor dubbelt OB-tillägg

Av , , Bli först att kommentera 2

Vi kan inte trolla med öronen. Vi kan inte klona oss själva. Ingen kan, varken vi politiker eller våra barnmorskor. Men vi politiker kan bestämma oss för vad vi ska satsa på.

Att känna sig trygg med att föda och ta hand om små barn är en förutsättning för att vi ska bygga ett stabilt samhälle. För att känna den tryggheten måste förlossningsenheter och vård för små barn finnas inom räckhåll. Våra barnmorskor och distriktssköterskor och läkare måste få jobba under förhållanden som de tror på, och yrkesgrupperna själva sitter på många lösningar. Det är de som möter de blivande föräldrarna och de små barnen.

Vi kan inte anta att våra landsbygder kommer att utvecklas om sjukvården blir allt mer centraliserad. Låt oss satsa ordentligt på att trygga tillvaron för människor som ska föda barn, och för de som jobbar med att förlösa barn. Förlösande barnmorskor måste få bättre arbetsvillkor, fler chanser till utbildning, dubbelt så hög OB-ersättning och rimliga möjligheter att planera sina liv med ledighet.

Snart är det barnmorskans dag. Vi måste på allvar prata om hur vi långsiktigt ska bygga en trygg förlossningsvård i hela Västerbotten.

Bli först att kommentera

”Vi är på väg mot en värld som inte går att leva i”

Av , , 7 kommentarer 5

Det säger FNs generalsekreterare António Guterres. FNs klimatrapport som kom tidigare i veckan säger det igen, det vi alla vet: Tiden är knapp. Klockan tickar.

Det är lätt att bli rasande, raljerande och sedan ledsen och håglös. Jag har gått igenom alla stadier. Men vad ska jag göra? Sluta slåss för mina barn? Aldrig i livet.

Tekniken finns. Vi har kunskapen. I stort sett alla världens länder är överens. Vi ska nå nettonollutsläpp. Varför händer det inte mer??? Varför har diskussionen om kärnkraftens vara eller icke vara blivit en debattfråga i Sverige? Ge mig ETT forskningsteam som säger att kärnkraften är en betydande del i framtidens energisystem? Allt visar på att sol och vind är det som ger mest effekt för pengarna. Varför har inget annat parti i Sveriges riksdag en plan för hur vi ska leva cirkulärt och inte tärande? Gång på gång påminns vi om att politiker i Sverige tar beslut utefter vad som ser bra ut för den närmaste mandatperioden. Och i många andra länder inte ens det. Det viktigaste av allt är att behålla makten, på bekostnad av… typ allt.

FNs tredje delrapport säger att utsläppen måste halveras inom 8 år. Men de fortsätter att öka. Miljöpartiet har i många år blivit beskyllda, av framför allt M och KD att vi inte driver en effektiv klimatpolitik. Den enda politik som M har för klimatet är att bygga kärnkraft. Förutom att det är farligt så är det SKITDYRT! Allt visar på att sol och vind är det ekonomiskt mest effektiva. Vi har tjatat, om och om igen: Vi måste göra mer, snabbare, driva på! Nu har vi kommit till ett läge där CCS (infångning och lagring av koldioxid) har blivit absolut nödvändigt. SKITDYRT! Nu kan vi snacka dyr omställning och ineffektiva medel.

Kom igen nu världen. Vi kan ju om vi vill.
Kom igen nu väljare. Ställ krav på oss politiker. Vilket parti vi än tillhör. Vi måste göra mer, och göra det snabbare.

Om du inte vill lyssna på politiken. Lyssna på forskningen.
Lätt att ta in via radioprogrammet Klotet.
https://sverigesradio.se/avsnitt/efter-fns-klimatrapport-sa-kan-skogen-och-koldioxidinfangning-radda-oss-ur-klimatkrisen

7 kommentarer

Sexuellt våldsutsatta i Västerbotten saknar spetsvård

Av , , Bli först att kommentera 6

Miljöpartiet i Västerbotten vill bygga en spetsvård för sexuellt våldsutsatta inom Centrum mot våld i Umeå, Skellefteå och södra Lappland.

Mäns våld mot kvinnor och barn är ett av våra största samhällsproblem. Att mer än halva befolkningen har anledning att vara rädda eller vara på sin vakt i så många sammanhang att vi inte ens tänker på det, det är något som vi i Miljöpartiet aldrig kommer att acceptera.

Det sexuella våldet är utbrett. Nästan var tionde person i Sverige uppger att hen har blivit utsatt för sexuella övergrepp. De allra flesta är kvinnor och flickor. Under år 2020 anmäldes 9 360 våldtäkter, men eftersom mörkertalet är så oerhört stort så räknar organisationer som arbetar med detta, med att det sker cirka 100 våldtäkter om dagen i Sverige.

Vi har träffat många i Västerbotten som arbetar och är engagerade inom arbetet mot det sexuella våldet. Och vi kan konstatera att skulle alla som har blivit utsatta vara öppna med det, så skulle det bli tydligt att detta kan liknas vid en folksjukdom. Gruppen är så mycket större än vi kan ana. Det handlar om människor som allt ifrån har blivit utsatt som barn till att ha tvingats till sex mot betalning, levt i en destruktiv relation eller helt enkelt blivit utsatt av en bekant på en fest eller liknande.

Många av de här personerna lever med upplevelsen, som ofta blivit ett trauma, i hemlighet. Det trycks ner, bort, och vill inte på något sätt återupplevas igen. Det kan med stor risk leda till att traumat gör sig påmint på andra sätt. Genom depression, oförmåga att vara en god förälder, fibromyalgi eller annan fysisk smärta, oförmåga att ingå i en partnerrelation, olika tecken på psykisk ohälsa, kronisk smärta i underlivet. De fysiska symptomen kan personerna senare i livet söka hjälp för, och inte sällan krävs långa utredningar och stort behov av sjukvård. Det krävs en uppmärksam sjukvård för att förstå vad i problemen grundar sig. Den här vården skulle kunna ha undvikits om personen fått hjälp i tid.

Vi saknar spetsvård och behandling för de personer i Västerbotten utstått trauma på grund av sexuellt våld. Den spetskunskapen vill vi i Miljöpartiet bygga upp inom Centrum mot våld genom att tillsätta de resurser som krävs. Jag hoppas, och tror, att alla andra partier håller med oss i det här förslaget.

Bli först att kommentera

Våldtäkt gavs som order uppifrån

Av , , 4 kommentarer 10

Det rapporteras om att ukrainska kvinnor våldtas i kriget. Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba menade att han fått rapporter om detta. Även ukrainsk media rapporterar om att ukrainska kvinnor våldtagits av ryska soldater allt eftersom de ryska trupperna tar sig allt längre in i Ukraina.

Andra världskriget brukar nämnas som ett krig då militära våldtäkter av civila blev ett massfenomen, men det var först under Bosnienkriget (92-95) och kriget i Rwanda (94) som frågan började diskuteras internationellt. I dessa krig gavs våldtäkt som order uppifrån till soldaterna att systematiskt använda som vapen. Vad som är mycket känt är ju också hur IS-soldater kidnappat kvinnor och barn i Syrienkriget för att förvara dem som sexslavar.

Våldtäkt är ett billigt och effektivt krigsvapen, men det är ett brott mot mänskliga rättigheter. FNs säkerhetsråd har tagit flera viktiga resolutioner (en kraftfull rekommendation som skrivs under av alla permanenta medlemsstater) när det gäller sexuellt våld i krig. 2008 kom en särskilt viktig sådan. Den fördömer våldtäkt och annat sexuellt våld i konflikter. Den slår fast att våldtäkt även kan utgöra ett brott mot mänskligheten och räknas som folkmord.

En person som våldtas kan dras med stigmatiserade skamkänslor i resten av livet. I fall där våldtäkten resulterar i ett barn kan också stigmat följa med barnet hela livet, det är på så sätt ett vapen som ger skador i flera generationer. Att bli våldtagen söndrar och demoraliserar (bryter ner människors stridsmoral för att få dem att kapitulera). Det förstör samhällets sociala strukturer och kontrollerar lokalbefolkningen. Än i dag kämpar kvinnor för att få våldtäkter som begicks under kriget på Balkan erkända som krigsbrott.

Anledningarna till att våldtäkt används som vapen i krig är flera. Som tidigare nämnt kan det vara en order uppifrån, men forskningen på det här området, som nu baserar sig på flera krig, visar att det oftare är tolererat än beordrat. I ett krig sätts många av de normala reglerna ur spel. Ett starkt stresspåslag, en värld och tid som är kaotisk gör att många människor gör saker de annars inte skulle ha gjort. Gränser skjuts på till orimlighet och det som ansågs som fruktansvärt för några veckor sedan berör knappt idag.

Historiskt finns det exempel där våldtäkt fungerat som en belöning för soldaterna. När de erövrat ett område skulle de också få erövra kvinnorna. Det finns också exempel på krig där våldtäkt används som tortyrredskap. Där familjemedlemmar tvingats våldta någon i familjen, eller tvingats se på när någon våldtas.

Det är inte bara kvinnor och barn som våldtas. Även män våldtas, men de har tidigare rapporterats som ”tortyr” istället för sexualbrott då det är mindre skambelagt. Även inom militära grupper förekommer det våldtäkt, för att upprätthålla hierarkier.

Den 19 juni är internationella dagen mot sexuellt våld i konflikt. 

4 kommentarer

”Ukrainian girl” har ökat på Pornhub sedan 24 februari

Av , , 7 kommentarer 6

Ingen tjänar på kring. Verkligen ingen. Och så finns det sedan tidigare sårbara grupper som drabbas än värre. Detta utnyttjar vissa människor.

Sedan kriget bröt ut 24 februari har vissa sökord ökat på en av världens största porr-hemsidor Pornhub, med 120 miljoner användare dagligen. ”Ukrainian” och ”ukrainian girl” är sådana ord. Enligt Google trend är också ”ukrainian porn”, ”ukrainian teen porn” och ”ukrainian porn star” sökningar som ökat den senaste veckan. Detta skriver Göteborgs-Posten.

Kriminologen Nina Rung skriver också om detta på sin Instagram. Utan att jag kan garantera att detta är 100% sanning så är det mycket relevant att diskutera fenomenet. Vare sig det handlar om att det finns män som tänder på kvinnor som är på flykt från krig, eller om att det finns porrproducenter som utnyttjar människor i kris är detta ett fenomen som är slående i bekämpningen av sexhandeln.

Människor som blir sexuellt utnyttjade är väldigt ofta människor som redan har ett svagt nätverk omkring sig, som redan till viss del är nedbrutna eller befinner sig i en svår ekonomisk situation. De som behöver människor att handla med, att producera porrfilm med eller att utnyttja för egen njutning, funderar inte en minut på hur de förstör en annan människas liv. Förstör för alltid.

Och vare sig en sitter vid sin dator och runkar till en bild eller video på en person i det krigshärjade grannlandet, eller producerar porrfilm, så bidrar en till den värld som växer, och växer. Gränser skjuts fram. Om det var en 18-åring på bilden i går, så kan en 16-åring vara nästa gräns att gå över. Den här världen är så lättillgänglig, bara ett par knapptryck bort för att beställa just en ukrainsk tjej att titta på. Som ska vara 18 år. Eller, nej föresten, 16. Idag. I morgon kanske 14. Det något oerhört sjukt i att tända på maktlöshet.

7 kommentarer

Putins knytnäve ska inte tolereras en dag till

Av , , 3 kommentarer 7

Det var inte ett varnande finger Putin lyfte under den tidiga morgonens tal. Det var en varnande knytnäve. ”Resten av världen – lägg er inte i. Om ni gör det så kommer det att bli direkta konsekvenser ni aldrig varit med om i historien. Vi är redo”.

Det är krig i Europa. Och Putin står för allt ansvar.

Hur kommer det sig att vi har ledare som Vladimir Putin i världen, som sitter på makten under många år, som bit för bit inskränker människors rätt till frihet, och som inte blir stoppad i tid? Och nu sitter vi här med ett fullskaligt krig där på några timmar en handfull människor har offrats. Ryssland har laddat för detta i många år. Nu ska Putin äntligen få visa sina artificiella muskler på riktigt. Det spelar ingen roll om oskyldiga människor dör, om konsekvenserna för det ukrainska folket blir enormt lidande i år framöver. Han lyckades ta sig till tronen och har gjort det näst intill omöjligt för det ryska folket att välja bort honom.

Vi ska sträcka ut våra händer mot det ukrainska folket. Människor kommer att söka skydd och det ska vi ge dem. Vi ska som stat göra allt i vår, och i våra samarbetspartners, makt för att hindra vapenanvändning som skulle sprida konsekvenserna ännu mer.

När Putin säger: ”Resten av världen – lägg er inte i. Om ni gör det så kommer det att bli direkta konsekvenser ni aldrig har varit med om i historien. Vi är redo”, vill han visa den knytnäve av järn han tror är det ultimata tecknet för en stark ledare. Är det kärnvapen han syftar till?

Nu ska den demokratiska världen visa ryggrad. För det ukrainska folket, för resten av världens folk och för framtidens ledare. Krig är aldrig lösningen om syftet är att värna sin befolkning. Aldrig.

3 kommentarer

Våldsutsatthet är en folksjukdom

Av , , Bli först att kommentera 5

Min yrkesbakgrund är till största delen som journalist. Och stor del av min tid spenderade jag på Västerbottens nyhetstidniningsredaktioner. En väsentlig del av arbetet på en nyhetsredaktion handlar om att läsa igenom dagens skörd av åtal och domar som skickas från rättsväsendet. Hur många procent av dessa åtal och domar som handlar om våld och sexuellt våld har jag inga vetenskapliga belägg för, men andelen är enligt mig hög. Skulle tro kring 70 procent. Som journalist fick jag läsa om händelser och handlingar som jag inte önskar min värsta fiende.  

Det handlar om män som smyger in och lägger sig nakna hos sina styvdöttrar om natten, om unga flickor som övertalas att posera nakna framför en webbkamera, om män som slår den de bor med sönder och samman och om människor som blir skadade med knivar och andra vapen på en fest.

Som journalist pratade jag med polis, åklagare och advokater för att få veta mer, för att få en så tydlig bild av händelsen som möjligt. Jag ville veta allt, jag ville förstå för att kunna berätta för läsarna hur allt hänger i hop. Det är grunden i det journalistiska arbetet, att rapportera om skeenden och händelser till allmänheten. Journalisten skriver dock inte allt, läsarna behöver inte all information för att förstå allvaret, och offret behöver skyddas. 

Det var cirka fem år sedan jag senast jobbade på en redaktion och det har faktiskt hänt lite de senaste åren, men tidigare kunde vi se en tydlig skillnad vad gäller spaltmeter. Handlade våldet om män som skadade andra män inom kriminella kretsar fick texten ofta toppa en sida. Handlade texten om en flicka eller kvinna som blivit misshandlad eller sexuellt utnyttjad blev det en notis, om ens det.

BRÅ uppskattar att cirka 5% av de kvinnor som utsätts för våld av någon hon har en relation med anmäler brottet. Vi kan alltså ana hur otroligt stort mörkertalet är. Även om Brottsförebyggande rådet undersöker våldsutsatthet på många sätt, de tittar inte enbart på anmälda brott, så kan vi inte på långa vägar veta hur många kvinnor som blir utsatta för fysisk eller sexuell misshandel i sitt hem. Vi vet dock att det är otroligt många. Till det ska vi lägga till barnen. De är också brottsoffer.

Mäns våld mot kvinnor, våld i nära relation och våldtäkt är ofta mycket svåra brott att utreda. Varför? Av många olika anledningar, men några av dem är:
– Det finns ofta inte vittnen.
– Brottet sker ofta i hemmet, en plats som anses privat.
– Brottsoffret och gärningsmannen har mycket gemensamt. Ofta barn, vänner, bekanta och en gemensam historia.
– Brottsoffret och förövaren har en lång relation bakom sig.
– Att utreda dessa brott innebär att prata om det mest privata och det anses som ett misslyckande från båda parter.
– Många som anmäler gör inte det för att få sin förövare dömd, hon gör det för att få stopp på en akut situation.
– Det kan också vara så att hon lever i ett parallellt rättssamhälle om hon till exempel lever i en organiserad kriminell miljö.

Många av dessa faktorer spelar in för att överhuvudtaget anmäla brottet, men också för att fullfölja anmälan. Många drar tillbaka sin anmälan eller vill inte prata med polisen. BRÅs undersökningar visar att dessa brottsoffer ofta behöver annan stöttning än vad offer för andra brott behöver. Så om vi vill att fler kvinnor ska anmäla våldsamma män och fullfölja rättsprocessen behöver vi ett mer utvecklat och anpassat stöd. Det handlar om snabbare utredningar, bättre återkoppling från polis och åklagare under utredningen och när ett ärende läggs ner, få en begriplig information om varför. För att stödet ska hjälpa krävs en fin balansgång mellan polis, de stödjande myndigheterna och de ideella organisationerna. Varje fall är unikt.

I Västra Götaland jobbar man med Islandsmodellen. Det är en modell som de har arbetat fram efter ett studiebesök på Island, som lyckas relativt bra med att fånga upp alla brottsoffer i dessa situationer. Islansdmodellen handlar om att få ett strukturerat samarbete mellan polis, åklagare, sjukvård och socialtjänst. De har utarbetat checklistor, samtalsguider, barnböcker och filmer för att göra det lättare för barnen att prata om vad de har varit med om.

Samverkan är den väg vi ska gå om vi ska nå framgång i den här frågan, och många andra frågor gällande barn, utsatthet och destruktiva skeenden.

Att dessa brott är svåra att utreda, måste vi ta på allvar. Och att barn som bevittnat våld eller själv blivit utsatta för våld måste tas om hand på bästa sätt måste vi också prioritera högst. Det handlar om mänskliga rättigheter. Alla människors rättigheter.

Bli först att kommentera

Kvinnor jobbar mer och män får ingen hjälp

Av , , 3 kommentarer 3

Nästan 80 procent av alla som sjukskrivs för utmattning är kvinnor. Vi vet att det har att göra med den ojämställda stressen, kvinnor tar ett betydligt större ansvar än män både på jobbet och hemma. Vi politiker och arbetsgivare pratar om att vi ska ha heltid som norm och att fler kvinnor måste sitta på ledande positioner. Det är en no brainer. Våra arbetsplatser ska utgå från kompetens inte kön.

Men faktum är att sjukskrivningstalen för utmattning är så mycket högre idag än för en generation sedan. Och det är så för att vi inte lever jämställt hemma, eller på arbetsplatser. Fler kvinnor jobbar heltid idag, och fler kvinnor är chefer. Men män har inte förändrats lika mycket som kvinnor har. Om kvinnor tar ett annat typ av ansvar i dag, så måste även män göra det. Men det händer inte.

Undersökningar visar att kvinnor i snitt städar och plockar undan i hemmet en timme mer än män, varje dag. Tittar man i backspegeln ett tjugotal år så har kvinnorna minskat sin städtid, samtidigt som männen i n t e har ökat sin. Normundersökningar visar också att en kvinna bedöms av andra på ett helt annat sätt om det är stökigt hemma än en man. En mans identitet står och faller inte med hur städat han har hemma, medans en kvinna har helt andra spelregler att förhålla sig till. Det ska vara städat, men inte för städat. En kvinna som städar för mycket uppfattas som hysterisk och rätt oskön. Å andra sidan kan en kvinna som städar för lite uppfattas som både okvinnlig och som en dålig mamma.
Det var lite om städning. En av 100 områden som måste styras upp i ett hem. Och så är det resten, där kvinnor tar ansvar, och har förväntningar på sig.

Vad händer då när orken tar slut och vi inte ser någon glädje i livet? Ja, det beror också på om du är kvinna eller man. Oavsett vilket ligger en depression nära till hands, men hur du hanterar depressionen beror på vilket kön du har. Kvinnor söker vård, ber om hjälp. De blir sjukskrivna. Män däremot söker inte alls hjälp eller vård i samma utsträckning. Långt därifrån faktiskt. Men OM en man söker vård är det inte så troligt att han får samma bemötande i vården som en kvinna får. Det blir en bekräftelse på att män inte ska må dåligt och framför allt inte söka hjälp för det. Män som mår dåligt ska ta hand om det själva. Och eftersom män har fått lära sig att vara utåtagerande så leder detta till att män som mår dåligt skadar människor i sin omgivning. Både fysiskt och psykiskt. Och vi vet ju att betydligt fler män än kvinnor tar sitt liv.

Hur män med psykisk ohälsa bemöts i vården är en jätteviktig fråga för jämställdheten. Och oavsett hur många kvinnliga ledare vi har hjälper det inte om inte män förändrar sin syn på vad det är att ta vardagligt ansvar.

3 kommentarer