Bokhylleanalys.

Det finns så många aspekter som avslöjar vad vi är för slags människor tänkte jag igår när jag satt och läste mail. Det går att titta i någons musiksamling eller bokhylla och få en uppfattning vad det är för en människa man har att göra med. Och med det i huvudet, gick jag och tittade på bokhyllorna här i lägenheten. De något överrepresenterade kategorierna var fantasy och deckare efter det skönlitteratur och biografier, sedan fakta och sist hobbyböcker.

Fantasyböcker borde tyda på en person med fantasi, en önskan om romantiserad verklighetsflykt och en aning nörderi. Deckarna skulle kunna representera nyfikenhet, en person som gillar gåtor och vill veta människans bevekelsegrunder. Men samtidigt är deckare en önskan om att inte engagera sig, hur många människor beskriver inte att de under semestern lägger sig i hängmattan och läser deckare för att det är enkelt och avslappnande? Deckare är inte viktiga böcker, de behandlas under sommaren, semestern, tiden för återhämtning.

Skott av asblomma i en vas med cellulosamaterial.

Biografier och memoarer däremot, där kommer nyfikenhet och intresse för människans bevekelsegrunder in igen men det är böcker man inte läser för att slippa engagera sig, tvärtom. Det ligger lite prestige i biografer och memoarer.

Skönlitteratur, vad säger det om en människa? Det är nog lite beroende på vad det är för skönlitteratur. Skönlitteratur för mig har nog alltid betytt förälskelse av det skrivna ordet. Men också en sorgsenhet. Och humor. Och romantik. Ja, det beror nog helt på vad man har för skönlitteratur. Min skönlitteratur är rätt splittrad och spretar åt alla möjliga håll.

Faktaböcker då? Det självklara är väl att det är en person som vill lära sig om saker, eller hur? Men det kan också antyda viss nördighet…

Hobbyböcker kan vara lite tudelade, dels kan det handla om en person som vill lära sig, som vill skapa men det kan också antyda att det är en person som har tummen mitt i handen eller aldrig avslutar projekt.

Min bokhylla rymmer givetvis fler kategorier, barnböcker (ett ungdomligt/barnsligt sinnelag eller helt enkelt nostalgiskt), kurslitteratur (skrytlitteratur – titta på mig, jag har läst kurser!), humor (oengagerade, lätta gåvor eller till lätta oengagerade läsare), kokböcker (praktiskt, lagar gärna mat och om bokhyllan innehåller mycket kokböcker – foodie). Och ren skräplitteratur, fast jag tycker att skräplitteratur är ett rätt pretantiöst ord, vad har du läst för böcker som gör dig till en sådan utvecklad människa att du kan ställa dig till doms över vad som är skräp eller inte?

Något som jag inte kunde hitta var chicklit. Undra varför jag dömt ut den genren så pass att jag inte ens hittar den i mina bokhyllor?

Men jag funderade också lite grann över var jag ställt vissa böcker, vilka som är lätta att plocka ned, vilka som står i vilket rum och sånt. Det var rätt intressant också…

Nåväl, det var vad jag funderade över idag.

 

 

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.