Känslighet.

Satt och tänkte på det ordet och egenskapen igår efter en liten incident igår. Att vara känslig kan vara en mycket bra egenskap om man vänder den utåt, d.v.s. är känslig för omgivningen och människorna i den, att man är medveten om de problem som finns och hur andra människor känner bland annat. Men vad jag insåg igår är att människor som betecknar sig själva som känsliga ofta är väldigt okänsliga mot sin omgivning. När de säger att de är känsliga menar de i själva verket att de är lättsårade och lättstötta. Vilket gör att de har lättare för att köra över andra människor med sina känslor. Eller det är realiteten, i själva verket tror de nog att ömmar för sin omgivning och människorna i den.

Jag tror att det är alldeles för vanligt att man tolkar saker som sägs i negativ mening. Ibland säger människor saker som kan vara väldigt dubbeltydigt, antingen är det elakt eller snällt. Jag brukar försöka förutsätta att det är vänligt menat. Bara tanklöst eller klumpigt sagt. På sätt och vis väljer jag att vara naiv, därför att det får mig att må bättre. Därför att om man tror att alla människor försöker vara elaka tappar man så mycket.

Jag tror att den där okänsligheten härstammar från att man levt för mycket i sitt eget huvud. Känt för mycket på sina egna känslor. Ibland är det lätt hänt att man glömmer att andra människor också har känslor och att dom också är viktiga. Tänkt alldeles för mycket på sig själv. Ja, det är bra att tänka på sig själv i den meningen att man ska kunna säga nej, att inte ta på sig mer än man orkar, det är inte så jag menar. Jag menar att man kanske ska visa omtanke om andra också. Även om man säger nej.

Det kan vara en rätt knivig balans det där, att dels vara medveten om sina känslor men att också inte tänka efter för mycket. Att vara medveten om andras känslor men inte låta sig dras under. Det är nämligen väldigt lätt att bli okänslig om man också trycker undan sina tankar och känslor.

Jag vet inte om det finns någon medelväg, det finns inga regler som säger att om du tänker si och så mycket på dig själv och si och så mycket på andra så hamnar du i balans. Precis som allt annat är det himla svårt. När man tänker efter…

2 kommentarer

  1. Rebecca

    Jag skulle nog använda ”Lyhörd” istället för känslig om jag vill beskriva det positiva i att en människa är extra medveten om sin omgivning.. känslig för mig betyder snarare lättstött.

  2. Lina Jonsson

    Svar till Rebecca (2010-08-13 19:37)
    Du har rätt, som vanligt. 🙂 Känslig var ordet som personen i incidenten själv använde – om sig själv. 🙂 Men i meningen lyhörd.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.