How to and why: Storhandla med cykel.

Det tjollras ofta om att Umeå är en cykelstad och ändå verkar fenomenet att storhandla med cykel som transportmedel inte vara så utbrett? Knasigt. Om man vill storhandla men är ensamstående (fyllde i ensamstående i en blankett häromdagen och känner att jag måste använda det ordet mer bara för att det låter så bedrövligt!) och varken har bil eller körkort hur gör man då? Ibland tigger jag lift av vänner eller släkt som har bil och körkort, någon gång har jag storhandlat och tagit mig hem med hjälp av buss eller taxi. Taxigrejen kändes lite fel, det kändes som att det motverkade syftet med att storhandla och buss är allmänt krångligt. Cykel it is!

Förberedelserna är rätt simpla; ta med dricksvatten, ta på kläder som är svala och som gömmer eventuella svettfläckar som kan uppstå, häng så mycket cykelkorgar du bara kan på cykeln, kolla luften i däcken och susa iväg till närmaste stormarknad!

Det här är vad jag fick hem med cykeln, minus den nyfikna katten. fyra kassar med mat (hittade en gedigen kavel för en billig peng också!) och en säck med kattsand.

Så när alla andra styr sina kundvagnar ut till bilen för att lasta på styr jag min kundvagn nonchalant mot cykelparkeringen. Medvetet nonchalant kanske jag ska påpeka eftersom att får en hel del blickar och försöker hålla mig ifrån att flina.

Det kanske krävs lite övning men efter ett tag lär man sig att lasta lätt och behändigt, ett tips är att man använder sig av ett cykelställ eftersom att cykeln kan få för sig att tippa (Min cykel såg vad som komma skulle och tippade i förväg) och att lasta så cykeln får jämvikt.

Att storhandla med cykel gör hela stormarknadsupplevelsen lite mer miljövänlig, man får motion och frisk luft på köpet och man kan unna sig en extra stor belöning när man är färdig.

Min HFH fortsätter, filurar på bullbak idag och kanske muffins också, lite allmänt pyssel opch en och annan paus i soffan. Härligt!

4 kommentarer

  1. Pappa

    Been there, done that! Har även med cykelns hjälp pantat in två års samlade tomburkar (såg ut som en Vietnamesisk gatuförsäljare) samt storhandlat OCH köpt en mikrovågsugn vid samma tillfälle. En annan gång köpte jag en tv som också fraktades hem på cykeln. Mycke snöre behövdes det….

  2. Marja Granqvist

    Hej! Jag är också ’ensamstående’ utan bil och körkort och jag storhandlar alltid med cykel på sommaren och en dra-maten och ryggsäck på vintern.
    På cykeln har jag en cykelväska, som jag packar mina varor direkt i, och två cykelkorgar. På pakethållaren har jag spännband, så jag kan forsla nästan vad som helst på cykeln. Jajamen, en rådig kvinna klarar sig själv.
    Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.