Fredrik Gustavsson, Vindeln

Färska råvaror förbättrar upplevelsen

När man ska laga mat är det känt sedan gammalt att man ska använda så färska råvaror som möjligt. Ändå blir man varje år förvånad hur gott den där potatisen från potatislandet smakar eller hur mycket saftigare och jordgubbigare smak jordgubbarna som plockats från det egna landet smakar.

Det blir det där lilla extra lyxiga när man samtidigt som man gör klart den lokalt fångade laxöringen för ugnen, får potatis uppgrävd ur potatislandet som går direkt ner i grytan. Färskpotatisens skal ska vara så tunnt att man bara behöver röra om i en gryta med händerna för att skalet ska släppa på den råa potatisen.

För oss med ursprung i Tornedalen så måste den första färskpotatisen ätas som ’Dopp i kopp’ som bygger på att man smälter smör i en kopp, lägger i hackad lök och häller på spad från potatisgrytan. Därefter doppar man de små potatisarna i koppen och äter något salt till.

Dagen har som de senaste dagarna varit allt för varm för att någon som jag ska klara av att jobba ute i hettan, så bygget har bara fått fler spikar och enbart en 3-4 nya brädor idag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.