Fredrik Gustavsson, Vindeln

Försök till föräldraledighet

Jag har för två veckor sedan haft några dagar föräldraledigt och fått möjlighet att vara ledig från mitt arbete utan att behöva betala ut lön för de dagarna jag varit ledig. I reklamen så verkar det så smidigt att kunna anmäla sina pappadagar i förväg och på några veckor få sin utbetalning från försäkringskassan.

Nu är det kanske så att så fungerar det ibland, men verkligen inte för alla.

När vi fick vår första son för 3 år sedan begärde jag ut 1,5 pappadagar av de 10 dagarna man kan få ut i samband med ett barns födelse. Då jag inte finns i rullorna hos försäkringskassan så skulle det kommuniceras med brevpost där varje omgång brev hamnade i en lång handläggning, vilket resulterade i att det tog över 5 månader för mig att få ut några pengar efter många arga samtal med handläggare och chefer på olika nivåer.

När vi fick vår yngsta son i juni försökte jag anmäla några pappadagar via nätet med ett ’ERROR 500 Internal Server Error’ till följd samt att mina övriga försök slutade i samma felmeddelande. Mail till supporten. Inget svar. De två månaderna har passerat och det fick bli semesterdagar i stället.

Fram till nu har jag alltså från försäkringskassan fått utbetalt totalt 1,5 dagar sedan jag började yrkesarbete för 15 år sedan. Då kan man väl tänka sig att det inte borde vara några större frågetecken att få nästa ärende som jag anmälde 3 veckor i förväg via nätet snabbt behandlat. Nu har det gått 5 av 6 veckors handläggningstid. Vi får väl se om jag får någon ersättning denna gång…

Tänk om det var som vissa förespråkar att man skulle dela föräldraledigheten helt lika utan att familjerna skulle få välja själva hur man vill lägga upp det. Då skulle vi som bara har möjlighet att ta ut några dagar under barnens första år vara tvugna att i stället lämna bort våra barn redan vid 6-7 månaders ålder.

Låt familjer själv bestämma hur de lägger upp sin föräldraledighet!

//Fredrik

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.