Fredrik Gustavsson, Vindeln

Montering av fönster och en tur med skotern

Idag har vårt vardagsrum fått ett till fönster! Det har suttit en skiva på fönstrets plats en tid i väntan på bättre väder vilket inträffade idag. Det blev väldigt ljust och fint även om fönstret inte är så brett. Det ger oss också utsikt över ytterligare natur.

När man ska montera fönster är det några saker att tänka på:

* Ta fram alla prylar du behöver innan du gör hål i väggen: Fönster, karmskruv, verktyg till karmskruv, kilar, ev en hjälpreda.
* Montera gärna en bräda på utsidan som stöd att luta fönstret mot vid montering. Montera dit klossar som motsvarar avståndet till fönstrets riktiga position och så att det blir korrekt enligt vattenpasset.
* Placera några kilar i bottnen av hålet och ställ dit fönstret.
* Se till att ha gott om kilar! Placera ut kilar så att du utan problem kan kila fast fönstret i alla ledder, i synnerhet i sidled så att skruvandet med karmskruvar inte förskjuter fönstret i sidled. Se till att varje karmskruvhål har en uppsättning kilar i närheten.
* Justera fönstret i horisontalled. Vertikalled ska redan vara som det ska med hjälp av stödbrädor och klossar.
* Påbörja skruvandet. Var noga med att skruva in karmskruvarna horisontellt. Om skruvarna lutar kan fönstrets position förskjutas.
* Skruva in skruvarna så långt att de inte sitter för långt ut och att du med enkelhet får i de vita täckplupparna.
* Se till att kilarna håller fönstret på plats i sidled.

I morgon ska vi tillverka sadlingen till insidan. Några brädor i lämpliga dimensioner ska hyvlas och slipas och få en liten fräst avrundning. Till utsidan ska det några brädor som foder.

På eftermiddagen skottade vi fram skotern. Den satt ordentligt fast så vi fick ta traktorn till hjälp för att dra loss den. Felix kunde inte låta bli att undra hur alla som inte har traktor kan få loss skotern om den fastnat. Han konstaterade också att traktorn är stark då det såg så lätt ut att dra loss skotern. Vi passade på att knuffa undan lite snö i plogvallen vid vägen som skymde sikten mot vägen.

Det blev en liten tur, men inte riktigt den tur vi tänkt oss för plogvallarna och det hala väglaget gjorde att vi helt enkelt inte kom upp på det spår vi tänkt oss, det bara slirade mot vägen när vi skulle ut mot skogen. Någon tur runt blev det inte, orken hos Felix var ännu begränsad efter magsjukan.

Vädret ute var underbart idag.

//Fredrik

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.