Fredrik Gustavsson, Vindeln

Varför man bor i Vindeln

När man bosatt sig i Vindelns kommun har man haft valet att bosätta sig i centralorten eller utanför. Om man vill bo ute på landet bosätter man sig vanligtvis utanför centralorten.

Vindeln har ett antal relativt stora byar i förhållande till kommunens storlek där en betydande del av kommunens befolkning bor i byar.

En anledning till att man väljer att bo i byarna är att det finns tillgång till förskola, skola och fritids i närheten. ’Närheten’ med byamått mätt givetvis där grannhuset kan räknas ligga i vart fall någon kilometer bort.

Många har valt att bo i byar för att man trivs med sitt boende. Alternativet är inte att bo i centralorten Vindeln. Ska man ändå bo i ett större samhälle kan man lika gärna välja ett annat samhälle som inte har lika stora ekonomiska problem och ovanliga politiska konstellation som Vindeln, i synnerhet för oss som inte bor här för att hela vår familj och släkt bor här.

Kommunen tillhandahåller några frivilliga verksamheter som man förvisso helst inte skulle vilja vara utan, men om man måste välja på att vara utan några av de frivilliga verksamheterna eller att stänga de kvarvarande byaskolorna där det finns elevunderlag, tycker jag att vi ska överväga att dra ner på dessa frivilliga verksamheter i första hand.

Att göra det sämre för byarna riskerar att familjer flyttar ut. Ganska snabbt har ett antal utflyttade familjer gjort att de besparingar man gjort på personal i kärnverksamheten på skolan snabbt blir till ingen nytta när skatteunderlaget minskar och ytterligare besparingar behöver göras.

Politiker som eventuellt läser min blogg; tänk gärna också på att jag skriver byar i pluralis! 🙂

I nästa blogg ska jag skildra vår påskresa och omständigheterna kring denna. Det är så mycket bloggmaterial att jag inte lyckats sortera ut vad som skulle betraktas som fiktion snarare än inträffade händelser att skildra… Otur är nyckelordet.

//Fredrik

4 kommentarer

  1. Ewa-May Karlsson kommunstyrelse ordförande i Vindeln

    Hej Fredrik
    Hoppas du har möjlighet att närvara på kommunens informationsmöte den 29/4.
    Där kommer vi att visa hur kommunens 300 miljoner fördelas och försöka förklara dagens situation.
    Folkhögskolan i Vindeln torsdag 29/4 klockan 19.00.
    Välkommen

  2. Bor i Vindelns centralort

    Är det lönt att fara på detta?

    Besluten är redan fattade, att ks ordf går ut och försöker vara populistisk biter inte på vår familj. 6orna in till Renfors blir droppen för oss.

    BYE BYE Vindeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.