Fredrik Gustavsson, Vindeln

Den luktar inte illa!

 

Innan vi skaffade kompost kändes blotta tanken på att kasta det som gör att soptunnan luktar sopor i en behållare som man tömmer först efter det att den är helt full inte så lockande. 

Naturvetenskapligt intresserad som jag är så hade jag inget emot att övertygas om att vi skulle börja kompostera vårt hushållsavfall. Om det nu inte fungerade så borde de väl knappast fortfarande säljas?

Nu är det väldigt bekvämt att ta fram slaskhinken och skala potatis, riva morötter, skrapa av tallrikar eller annat där det är praktiskt att slippa öppna det barnsäkrade sopskåpet för att sedan stänga det  och öppna det igen med stigande kladdighetsgrad på fingrarna.

Vi har redan haft olika typer av invånare som bosatt sig i vår kompost. Myrorna flyttade när Maria kokade rabarbersaft första gången och de fick sig en redig dos med rabarberskal och urkokta rabarber. När myror bor i komposten är den för torr, något den ofta kan vara i början innan det är tillräckligt med matavfall i den.

Nu bor det skygga små larviga varelser som smiter och gömmer sig efter bästa förmåga så snart man öppnar locket. Vi har döpt dem till "Stinke" och "Slinke". De är säkert fler, men då man bara har två ögon ser man högst två samtidigt innan de hunnit gömma sig.

Det bor även någon form av små flygande knottliknande insekter där och de verkar mest lättade över att man öppnar locket så de får flytta hemmifrån.

Komposten luktar inte illa! Det luktar lite som matjord. Man ska bara komma ihåg att strö över det man lägger i. Vi lägger i cirka 1 liter strö till 5 liter avfall.

Kompostens granne, soptunnan stinker fortfarande illa. Den får alla trågen till det kött man köper och sådant som innehåller ben. Det är söndag idag, vilket innebär tre dagar tills soptunnan ska ställas upp. Den är knappt halvfull trots semester och att vi har haft besök den senaste veckan. Tidigare år har det varit läge för en extra säck uppe vid vägen vid den här tiden på året.

När någon kommer och tycker att ni ska börja källsortera riktigt ordentligt och kompostera, överväg att börja, du kommer att bli överraskad på ett positivt sätt.

//Fredrik

Etiketter: ,

2 kommentarer

  1. Fredrik Gustavsson

    En hushållskompost kan rekommenderas, det här var faktiskt en födelsedagspresent till Maria. Förutom att det är roligt och intressant blir mängden sopor helt imponerande mycket mindre. Vi fyller bara halva tunnan nu trots att det är semester och att vi haft besök!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.