Fredrik Gustavsson, Vindeln

IT-infrastruktur på nätet

Allt fler möjligheter till att hyra applikationer eller köra sina applikationer ute på nätet börjar bli tillgängliga. Det gör att man som företag inte behöver investera i hårdvara för att kunna använda nya applikationer.

Google App Engine erbjuder dig att köra programvara i Googles datormiljö. Är det något för dig?

Att använda applikationer som någon annan driftar tillhör vardagen för de flesta av oss. Några exempel:

  • E-posttjänster som Hotmail, Gmail och Yahoo
  • Bloggtjänster som VK-bloggen
  • Webbhotell

I framtiden kan man även köpa andra typer av applikationer som en tjänst till en väldigt hanterbar kostnad. Google, Microsoft och Amazon är tre företag som har jättelika datacenter runt om i världen där man har en enorm kapacitet med servrar. I dessa kan man hyra datakraft, lagringsutrymme för filer och databasliknande data.

Hos Google heter tjänsten Google App Engine som gör att man kan köra sina applikationer hos Google om de är skrivna i programspråket Python. De har nyligen släppt stöd för programspråket Java, men det är ännu inte färdigt. Applikationerna hamnar på appspot.com och man betalar efter hur mycket applikationen utnyttjats. Varje dygn får man gratis köra nästan 6 timmar CPU-tid och behöver man mer kostar det några dollar om dagen bara. Jämför det med att ha en egen server att underhålla! 

Hos Microsoft heter plattformen Azure och den är ännu i tidigt stadium. Här finns möjlighet att köra sina applikationer utvecklade i Microsoftmijlön och snart också det populära scriptspråket PHP. De har ännu inte släppt "Data Services" med full tillgänglighet, vilket gör det svårt att utvärdera plattformen utan att kunna lagra strukturerat data, om man inte kombinerar det med t.ex. Amazon S3.

Amazon har fokuserat på lagring med sin plattform S3. Där kan man för en rimlig peng köpa lagringsutrymme ute på nätet. Man betalar från första filen som lagras och betalar för inkommande och utgående trafik också. Många applikationer som gör backup ute på nätet använder denna plattform. Det finns också stöd för lagring av strukturerat data liknande en databas.

En berättigad fråga när man flyttar ut sina applikationer på nätet är säkerheten. Det mesta blir skyddat enbart av användarnamn och lösenord. Man kan få dessa krypterade med SSL-teknik, men räcker det?

Många anser att tekniken ännu inte är mogen, vilket den nog inte är ännu, men inom en snar framtid finns betydande belopp att spara när man flyttar ut applikationerna på nätet.

Jag har utvecklat lite mot både Microsoft och Google och kör några hobbyprojekt i miljöerna. Väldigt spännande!

Apropå applikationer på nätet, gå med i gruppen för VK-bloggare på Facebook om du bloggar här på VK, http://www.facebook.com/group.php?gid=107850213917

//Fredrik

Etiketter: , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.