Fredrik Gustavsson, Vindeln

Skaffa växthus eller låt bli?


Foto: Maria Gustafsson

Att skaffa växthus är ett beslut som kan få flera möjliga utgångar. Många satsar verkligen på att maximalt utnyttja sitt växthus och sköter det riktigt ordentligt. De som lyckas får fina skördar och möjligheten att äta hemmaodlade grönskaker eller titta på vackra blommor. Andra ser med förtvivlan hur de växter som kom upp så fint en dag slokade för att knappt gå att rädda längre efter bara en dag i solsken utan vatten.

Nu ska det erkännas att skribenten inte är ägare av växthuset i fråga på tomten utan enbart intresserad blötnäsa, så ha det i åtanke när ni läser vidare.

När man köper växthus är det viktigt att tänka på några detaljer

 

  • Hur stort växthus behöver jag, egentligen? Var ärlig mot dig själv!
  • Hur mycket tid har jag att lägga på mitt växthus?
  • Om jag själv inte har tid, kan någon annan sköta mitt växthus?
  • Vill jag spara pengar på att odla själv?
  • Är det lite extra gott att äta sådant man odlat själv?
  • Har jag plats för ett växthus?

 

Ett växthus tar tid varje dag!

Vi skaffade ett väggmonterat växthus från Jula. Givetvis hade vi ingen vägg att ställa upp det mot, men som tur är säljer Byggmax virke, så vi byggde oss en vägg av plank mellan två stolpar i hundgården för att skapa lite extra skugga åt våra polarhundar.

Växthusets bottenyta är strax under en kvadratmeter, vilket gör att man ledigt rymmer fyra krukor. Det har för oss fördelats som:

 

  • Tomatplanta för små tomater
  • Tomatplanta för lite större tomater
  • Gurkplanta
  • Timjan

 

Skörden har varit rätt god från gurkplantan, vi har fått två prima gurkor. Den ena kanske inte skulle kvala in som EU-godkänd gurka, men den andra var helt i klass med något man köper på Ica!

Tro nu inte att växthusodling är billigt. Det är nog en av de myterna som knappast någon tror på. Slår man ut allt material, arbete och inköp av plantor för den delen (man får köpa rätt många gurkor i gurktider för priset av en gurkplanta) så går man blåback direkt.

Se också till att antingen ha oerhört snälla grannar som ser till ditt växthus så snart du själv inte har möjlighet, eller skaffa en förståndig självbevattningsanordning!

Jag känner mig väldigt nöjd över Marias val av växthus. Det är precis lagom stort för vår ambitionsnivå och det är inte hela världen om vi skulle råka svetsa våra odlingar en extra varm sommardag.

P.S. Vill ni läsa om dagis i Hällnäs som skulle bli fantastiskt men för vissa av oss blev en stor besvikelse, läs om inskolningen för John skriven av Maria.

//Fredrik

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.