Fredrik Gustavsson, Vindeln

Den ombyggda förskolan i Hällnäs

Många löften om hur bra det skulle bli fick vi som föräldrar innan man gav sig in på det hårt ansatta förslaget att bygga förskola i skolan i Hällnäs. Det som ändå är bra i eländet är att personalen är jättebra och att barnen trivs med dem!

Det lovades bland annat en miljö lämplig för 1-3 åringar och en bra utemiljö.

Nu har vi facit på plats och man kan väl säga som så att jag hade låga förväntningar, men så här illa som det blev hade jag väl aldrig kunnat föreställa mig att det skulle bli.

Några exempel:

  • Numera är hela skolgården uppdelad i sektioner med stängsel. Det gör att det mest liknar en rastgård på en anstalt.
  • Den yta som skolbarnen tidigare förfogade över är nu till stora delar otillgänglig.
  • Fönstren på dagis saknar fönsterspärrar vilket gör att barnen kan ramla ut.
  • Betonggolv med en tunn plastmatta är knappast det mjuka golv som vi blev lovade.
  • Ett system av trappgrindar som vid flertalet tillfällen varit öppna när jag kommit ska hindra de små från att trilla ner för stentrapporna.
  • Inredningen har fått göras om då den inte alls varit lämplig för små barn. Fortfarande är fullt av vassa hörn.
  • Stängslet är vanligt billigt trädgårdsstängsel från Jula som ser så oproffsigt ut att det hade sett snyggare ut om hunden satt upp det.
  • I stället för att på ett korrekt sätt gräva ner gungställningen har man lastat sand så den står ovanpå en kulle.
  • Grinden hålls på plats med varierande föremål, nu senast en sprint som sprätter iväg om man inte får dit den på rätt sätt.

Hela arrangemanget känns halvfärdigt på ett högst oroväckande vis. Personalen gör sitt bästa för att göra det till en bra miljö för barnen.

Informationen sedan då, jo det kom ett papper i barnens fack om att det är föräldramöte den 22:a där vi ska få mer information. Då har verksamheten varit igång i över en månad! 

Kommunen har spenderat bra mycket pengar i bygget och man är ännu inte klara. Frågan är om kommunen eller entreprenören får stå för extrakostnaderna? Vem får stå för att göra om det felgjorda när det havererar om 3-10 månader?

Mitt förtroende för kommunens ansvariga tjänstemän är nu mycket lågt och jag hoppas att de gör något för att stärka det på föräldramötet. 

Jag hoppas att jag har fel på många punkter och att någon kan påvisa att det inte alls är så som jag upplever det.

//Fredrik

Etiketter: , ,

2 kommentarer

  1. Louise Hägglund

    Hej Fredrik
    Detta hade du skrivit jättebra. Jag har x antal gånger sedan förskolan öppnade haft kontakt med ansvariga på VIBO och klagat på hur det ser ut men gång på gång får jag samma svar att det kommer att bli bra till slut. Man märker även på personalen att nu orkar dom inte tjata längre utan det blir som det blir och jag förstår dom. Dom har inte tid till att ringa och klaga hela tiden och ALDRIG fårdom någe gehör. Nej jag tycker att det blev en stor FLOPP främst utemiljön som vi blev LOVAD att den skulle bli så bra och hur ser det ut. Jag undrar om några politiker har varit förbi på skolan och kollat hur det ser ut, jag tycker snart att det är dax att vi förälrar sammanstrålar och hjälper barn och personal att få det som dom vill ha det samt att det ska vara tryggt och säker miljö för våra barn och att personalen ska känna sig trygga att ta hand om dom. Nej alla förälrar borde ringa och klaga dom ansvariga på kommunen då kanske det händer något. Själv ska jag ringa igen på måndag. Åter igen mycke bra skrivet. MVH Louise och Urban Hägglund med två barn på förskolan

  2. Också förälder

    Ombyggnationerna av skolgården är verkligen bedrövligt hanterade från kommunens tjänstemän och resultatet är under all kritik. Att fritids och förskolan tog in extra personal för att kunna ta med barnen på utflykter i början av sommaren när utemiljön skulle iordningställas lönade sig lite eftersom det huvudsakliga jobbet med utemiljön har gjorts efter skolstarten i höst. Den övergripande planeringen är minst sagt bristfällig och det känns trist när våra skattepengar rinner iväg i onödan.

    Lekutrustningen på gården står inte där den var tänkt att stå, så personalen har svårt att överblicka var de minsta barnen är (och om något händer dem). Ingen hade tänkt på att värmekulverten till Folkets Hus ligger där gungställningen skulle ställas och när man upptäckte det togs beslutet att fylla på med mer sand under gungorna istället för att flytta dem… Resultatet av det är att staketet strax intill förstås blir för lågt eftersom entreprenören fyllt på 30-50 cm sand. Klättringsvänligt så det förslår, även om det fortfarande saknas en bra bit för att gungställningen ska vara tillräckligt nedgrävd!

    Att sen de nya lokalerna är för små för att rymma de barn mellan 1 och 3 år som idag är inskrivna i förskolan var något vi föräldrar påpekade som en risk för kommunen. Det vore intressant att få veta hur kommunen avser att lösa det problemet.

    Vill avslutningsvis säga att personalen på förskolan, skolan och fritids gör ett beundransvärt jobb mitt i allt byggkaos!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.