Fredrik Gustavsson, Vindeln

<2000kWh i november

Nu har den kallare och mörkare perioden oåterkalleligt kommit. Man möts av minusgrader så snart termometern granskas på morgonkvisten. 

Skenande elräkningar

För villaägare har också den del av året där elräkningarna skenar börjat. Det är mycket som tar energi i våra hem vilket nu för tiden kostar en avsevärd summa pengar.

Hur man än gör det står uppvärmningen för en stor del av kostnaden för oss som bor i den norra delen av landet och något ytterligare för oss som bor i välkända kallhål där temperaturen alltid håller sig några grader under närliggande högre trakter. 

Att använda motorvärmare med kupévärmare är något som också ganska snabbt visar sig på elräkningen, men genom att låta bli flyttar man bara utgiften till kontot för oförutsedda jättedyra plötsliga elefantutgifter i stället. (med lite otur och två barn är detta konto nog dyrt från början)

I ett hem som är uppvärmt via el är det inte enbart en besparing att byta ut glödlampor mot lågenergilampor, men vi har påbörjat det arbetet. Det är uppenbart att LED-tekniken med bland annat snabbare tändning kommer att ta marknadsandelar nu när vanliga lampor ska försvinna.

Elpriset har blivit stadigt dyrare över de senaste åren även om ganska stora variationer förekommer beroende på när man lyckas teckna ett avtal om fast elpris. Vi har för en tid sedan tecknat oss för ett abonnemang hos Vattenfall där man får möjlighet att förlänga avtalet när elpriset är förmånligt att binda mot en avgift. Om man förbrukar en hel del el kan det mycket väl vara värt avgiften.

Möjligheter till besparingar

För att kompensera för den dyra elströmmen monterade vi in en jordvärmeanläggning 2002. Denna var tänkt att tjänas in på cirka 7 år. Med tanke på det stegrande elpriset gjorde det att anläggningen var intjänad efter 5 år.

Trots värmepump kostar uppvärmning oerhört mycket ändå. Vi monterade därför in en vedpanna med acc-tankar på 1500l när vi byggde ut huset. Nu har anläggningen blivit klar och vi har kunnat börja elda. När vi inte eldar går värmepumpen in.

Målet för november är nu att få ner elförbrukningen i mindre än 2000kWh!

//Fredrik

Etiketter: , , , ,

2 kommentarer

  1. Kent-Erik Mattsson

    Eldade tidigare pellets med en förbrukning på ca 10 ton / år a´2600kr alltså ca 26000kr/år i uppvärmning + en elförbrukning på 13000Kwh i hushållsström. I runda tag en kostnad i närheten av 40.000/år. I fjol grävde vi in jordvärme (nibe)+ acctank, bytte ut alla glödlampor till lågenergilampor. Värmepumpen har förbrukat 8900Kwh under året och den totala hushållsströmmen uppgick till 19000Kwh.

    Det har blivit en besparing med ca 21000kr/år ifall man bortser från lånen givetvis 🙂
    Bara bytet av lampor gjorde ca 3000KWh

    Det är kul när man ser resultat 🙂

    / Mattsson

  2. Fredrik Gustavsson

    Svar till Kent-Erik Mattsson (2009-10-31 11:55)
    Oj! Det är en rejäl besparing!

    Vi håller på att byta ut glödlampor mot lågenergialternativ, kan man spara så mycket som du skriver så är det nog värt att snabba på processen. Särskilt som nu huvudvärmekällan inte behöver åka snålskjuts på värmen från glödlamporna.

    //Fredrik

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.