Fredrik Gustavsson, Vindeln

Hur vaccination går till

Jag som många andra har undrat hur vaccineringen går till på Vindelns Hälsocentral. De kortfattade orden på webben och resterna av dagens övning där vaccinet är slut säger inte så mycket. Vi vaccinerade oss idag och så här gick det till i Vindeln.

OBS!

Betrakta följande som osäker information och läs alltid på www.vll.se/nyainfluensan för aktuell och uppdaterad officiell information! Detta är vad jag hade velat veta innan vi tog ledigt för att kunna vaccinera oss.

Tid för vaccination

http://www.vll.se/default.aspx?id=42316 kan man hitta Vindelns information om vaccinering. Där står det vilken vecka, vilka grupper och vilka tider som gäller. Vet du som jag inte vilken vecka det är, kolla på www.vecka.nu så får du svar. Kontrollera tiden noga då dessa kan ändras på relativt kort varsel.

Skriv gärna ut och fyll i en hälsodeklaration för alla som ska vaccineras. Tillhör du inte någon av grupperna som får vaccin får du ingen dos även om du är medföljande.

En telefonsvarare på 0933-138 00 svarar på om det finns vaccin tillgängligt eller om det tagit slut under dagen. Tidigare dagar har vaccinet ofta tagit slut innan tiden för vaccinering.

På vårdcentralen

På utsatt klockslag delas olikfärgade papperslappar ut där varje färg står för ett klockslag för vaccination. De som finns på vårdcentralen vid ögonblicket när biljetterna "släpps" får sina lappar. I vilken ordning man får den har inte med när man kom till vårdcentralen att göra om man kommer före "släppet".

Om man kommer efter det att vaccinationen påbörjats tilldelas man lappar allt eftersom folk strömmar till.

Det finns bara lappar till det antalet doser vaccin som finns tillgängligt. Får man lapp får man också vaccin om inget blivit fel.

Vaccinationen

När tiden för vaccineringen kommit (baserat på den färg på lapp man fått) kallas man upp till övervåningen där man får ställa sig i kö för vaccinering. I Försäkringskassans gamla lokaler finns det ett antal tillfälliga bemannade bås med personal. Kön kallas i tur och ordning fram till vaccination där man lämnar ifrån sig sin hälsodeklaration och får sin spruta.

Efter sprutan får man stanna kvar ca 10 minuter innan man får lämna vårdcentralen.

Vaccinet

Tänk på att det tar 2-3 veckor för vaccinet att hjälpa kroppen att blida ett skydd mot influensan. Man kan alltså bli sjuk trots att man blivit vaccinerad.

En vanlig biverkning är att man får ont i armen och nacken en tid efter vaccinationen. Vissa kan få feber under en tid.

//Fredrik

Etiketter: , ,

2 kommentarer

  1. Maria

    Verkar oerhört krångligt. Varför inte bara få en nummerlapp när du anländer just innan vaccinationen och kallas in i nummerordning???

  2. Louise Hägglund

    Det som är bra med färgerna är att då vet man på ett ungefär vilken tid man får vaccinet så sliper man sitta eller stå i kö på vårcentralen i flera timmar. Så dom som får sista färgen på lappen kanske inte kommer in förrän 19 tiden fast man fått lappen vid 15 då kan man ju hitta på något annat under tiden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.