Fredrik Gustavsson, Vindeln

Hur få fler i arbete?

I dessa tider av hög arbetslöshet bland de unga går mina tankar många gånger på hur man ska lösa den gåtan. Under min tid som småföretagare har jag försökt känna ett ansvar att ge unga en chans att ta sig in på arbetsmarknaden och skaffa sig erfarenhet. Det har inte alltid varit lätt. 

En av de begränsande faktorerna har varit våra regler om anställningsskydd vilket också är en del av det som tryggheten i samhället grundar sig på. I en föränderlig värld är det inte alltid de som senast börjat som har den minst aktuella kunskapen. Ofta är det tvärt om. Man rekryterar för att ta in ny kunskap som man verkligen vill behålla. Detta leder till att man i stället låter bli att rekrytera och hyr in personal i stället med mindre lönsamhet och mindre möjlighet till långsiktighet.

Nu kan många tycka att det vore helt fel att ändra i något så grundläggande, men tänk på att ungdomarna idag inte alls har någon bättre situation. I stället för att få ett varaktigt arbete slussas man runt genom visstidsanställningar, projektanställningar, springvikariat, olika former av timanställningar i stället för att få ett riktigt arbete. Behoven finns där, men inte viljan att ta på sig ytterligare ansvar.

En stor möjlighet för vår landsände är vårt betydligt lägre kostnadsläge än de sydligare delarna av landet. Det kostar mindre att leva och därmed är också lönerna lägre utan att man får mindre pengar över när räkningarna är betalda. Inom tjänstesektorn är inte transporter av material ett problem som i många andra branscher. Man får åka flygplan emellanåt, men det är avsevärt billigare än att brottas med transportkostnader med lastbil, tåg och post.

När jag lite försiktigt tittat mig efter nya utmaningar har jag snubblat på flera möjliga nyetableringar i Västerbotten. 

Har du lust att starta företag men ändå inte ta hela den ekonomiska risken och administrationen kring ett nytt företag? Kolla upp möjligheten att öppna ett lokalt arbetsställe uppe i Västerbotten. Det är klart att det inte är lika skattemässigt bra att huvudkontoret inte finns här, men det skapar arbetstillfällen och dessa är ändå överordnat rent samhällsekonomiskt. 

Läs även Terttus blogg om hur det kan vara ställt i Finland. Kanske är det så här i Sverige också?

//Fredrik

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.