Slut på monopol

Har inte hunnit följa debatten där hemma ang. Apoteket. Vet att Göran Hägglund har för några dar sen invigt apotek som inte är i monopol längre. Många positiva röster hörs. Men naturligtvis så kommer det också ett antal stönande som kanske i grunden kommer från en viss fastighet på Sveavägen.

 

Men hur som helst så kommer även du som är fundersam till utförsäljningen och omdaningen av apoteket se att detta kommer att gynna dej som medborgare. Nu kommer man att pressa varandra så jag tror vi kommer se lägre priser framöver även här.

 

Det har lyfts fram i debatten att det inte kommer finnas utbildning av personal. Men det ligger ett tydligt krav i upphandlingen att det ska fattas utbildning så det är jag inte det minsta orolig för. Det kommer dessutom tydligt följas upp av departementet.

 

Information i frågan.

Etiketter: , ,

8 kommentarer

 1. Bo-Gunnar Wikström ( BGW )

  Apoteket är något som i stort sett alla varit mycket nöjda med. 95% hade enligt senaste undersökningen stort förtroende hos folket. Välutbildad och kunnig personal där man vet att man får hjälp. Nu kommer kortsiktiga vinstintressen in. Redan nu drar apotek in på utbildningar mm och informerar i stället personalen om vikten av att kunna sälja mer mediciner/kosmetika till folk. Det är viktigare än saklig info som tidigare. Varför kan du inte vara ärlig och säga att avregleringen av Apoteket bara är en politisk vilja ? Inte blir det bättre ! Tillgängligheten ökar , servicen/kunskapen blir sämre.

 2. Bo-Gunnar Wikström ( BGW )

  Och som fortsättning kan jag undra: Är du så otroligt naiv att du verkligen tror att mackar/ICA/Konsum ger personalen någon som helst utbildning för att sälja mediciner ? För dem är det som vilken produkt som helst som man bara ska ta betalt/tjäna pengar på. Är det inte dags att du vaknar upp och kommer ut i verkligheten ? Riskkapitalbolag som håller till på Jersey för att undvika skatt har köpt upp stora delar och du tror att de har något som helst intresse av utbildning för personalen ? Har du levt på månen senaste åren ? Kortsiktiga vinstintressen styr, vilket var syftet med avregleringen !

 3. Hans-Inge Smetana

  Svar till Bo-Gunnar Wikström ( BGW ) (2010-01-22 11:21)
  Om du sett upphandlingsunderlaget hade du haft en annan ton i din skrivning. Att du är mot allt vad Alliansregeringen tar sig till har jag sett tidigare. Jag är med i verkligheten. Tillhör faktiskt verklighetens folk som vill bestämma var jag ska köpa mina produkter. På månen har jag faktiskt aldrig varit. Men bäste Bo-Gunnar så kan man faktiskt vara ute och cykla fast det är vinter. Och jag tycker att så är fallet i vår debatt. Jag är fortsatt glad att en avreglering kom till stånd och vi slipper vara i samma båt som ett par förtryckarländer som är de enda att ha kvar monopolet i världen. Så det är fler än du o jag som har sett vad en avreglering innebär. Ang utbildning så har jag sagt det tidigare och är det så att det inte uppfylls så kan man tappa rätten att sälja medicin. Om man inte uppfyller sitt åtagande så får man göra nåt annat. Så enkelt är det.

 4. Hans-Inge Smetana

  Svar till Bo-Gunnar Wikström ( BGW ) (2010-01-22 11:16)
  Du säger att det blir sämre om tillgängligheten ökar. För mig är det precis tvärtom. God service ökar om tillgängligheten ökar. Sen är det också fler parametrar som jag lägger in i god service. Om du har en annan syn så kan jag bara beklaga.

 5. Bo-Gunnar Wikström

  Ja vi har väldigt olika syn på hur ett samhälle ska se ut. Jag tycker att en del grundläggande saker skulle vara statliga – du tycker att allt ska drivas av privata kortsiktiga intressen, utan något som helst samhällsansvar. Allt ska avregleras till varje pris, enligt dig. Allt blir bättre bara vi får ha valfrihet om allt. Väntar nu bara på kravet att Sprit ska kunna köpas på Konsum, ICA mm mm. För som du skrev ”Tillhör faktiskt verklighetens folk som vill bestämma var jag ska köpa mina produkter”. Lycka till med att avreglera och förstöra allt, jag tycker annorlunda, som du vet 🙂 Kaffe ? 🙂

 6. Isak

  Vi har nu fått en avreglering av medicinmarknaden som har
  fungerat bra under Apoteksbolaget och dess återförsäljare.
  Att släppa in kortsiktiga vinstintressen, är inget som
  kommer att gynna det långsiktiga folkhälsoarbetet. Inte
  ens prisfaktorn med konkurrans och tillgänglighet väger
  upp den kunskapapsbrist som kommer att saknas i en genom-
  kommersialiserad bransch. Som ett brev på posten så kommer
  det att finnas krav på att avreglera Systembolaget av samma skäl. KD hade det som sin viktigatse fråga vid EU valet att stoppa en sådan avreglering och stoppa införsel för privatpersoner.

 7. Bo-Gunnar Wikström

  Ja jag blir inte förvånad om det kommer ett förslag om avreglering av systembolaget fråm M/C/Fp och där då KD viker sig av 2 skäl. 1/ Avrgleringar är lösningen på alla Sveriges problem 2/ Att stödja de andra regeringspartierna och aldrig våga stå för sina egna grundvärderingar är ju något man gjort hela tiden. Att få regera är viktigare än att någon gång våga stå för sin tro/ sina åsikter.
  Såg också att C föreslår att Arbetsförmedlingen ska avregleras, ja sen är ju alla problem över där och allt i Sverige är perfekt…… Suck, suck, suck…….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.