Dagens kommunstyrelse

Intressant kommunstyrelsesammanträde idag. Många intressanta ärenden. Men den kanske mest intressanta var nog skolorganisationen. Den tilldrar sig även en del popularitet då hela stolraden mot väggen var fullbelagda av intresserade medborgare.

Efter diverse informationer så kom vi till de brännande frågorna från Barn o utbildning. Dels föreslår vi fullmäktige att tilldela max 1.2 miljoner för att slippa säga upp alldeles orimligt många lärare pga. att det rör sig om halvår effektiv tid och budgetsiffrorna är på helår. Vi ska komma ihåg att vi tidigare lagt in 5 miljoner detta år. Så nu har vi lagt in alldeles för mycket extra pengar utöver de budgeterade medlen.
 
Ekonomichefen informerade om bokslutet som man nu håller på att färdigställas. Utifrån fullmäktiges mål har vi ett underskott på ca 6 miljoner. Vi behöver ca 12 miljoner på nedersta raden för att lyckas med reinvesteringarna. Alltså visar kommuner ett överskott på ca 6 miljoner och vi ska fortsatt vara glad att vi är på rätt sida nollan.
 
Men skolfrågan tilldrog sig den mesta kraften o engagemanget. Debattvågorna gick höga mellan majoriteten och oss i oppositionen. Det är konstigt att inte alla kan se att vissa frågor fortfarande inte är belysta. Men majoriteten är tydlig på att de är nöjda och vill driva igenom en flytt till Hammarskolan. Följande punkter kom till från majoriteten innan ajourneringen blev aktuell:
 
  • Långsiktiga investeringar i Bråns skola
  • Förskolavdelning i Tväråbäck
  • Ekomat projekt i Pengsjö
  • Bättre stöd till eleverna vid särskilt behov.
  • Förskoleavdelning i Vännäsby skola.
 
Efter ajournering så vidhöll vi vår reservation till förmån för eget förslag då det inte är tagit någon hänsyn till de kommunalekonomiska konsekvenserna som begärdes förra gången ärendet var uppe i kommunstyrelsen. Man begärde 5 faktorer att utreda och nu nöjer man sig helt plötsligt med svar på 4 faktorer. Dessutom utelämnar man som jag ser det den viktigaste faktorn.
 
Även kostutredningen var en viktig fråga som väl egentligen gick ganska snabbt då det varit en "het potatis" under lång tid.
Då tiden var sen så valde vi att bordlägga ett antal frågor till nästa sammanträde.
Etiketter: , ,

7 kommentarer

  1. Hans-Inge Smetana

    Svar till Karl-Gustav Sjöström (2010-02-08 22:03)
    Ja eftersom majoriteten anser att allt är klappat o klart även de kommunövergripande kostnaderna så föreslår man en flytt av högstadiet till Hammarskolan.

  2. Katarina Hampusson

    Hej Hans-Inge,
    jag hoppas att det togs ett beslut runt byskolorna också så det inte blir en ”historieupprepning” med missar i beslutsförfaranden. Det är det fint att se att de förslag/punkter om byskoleutveckling, som ffa C har lyft fram som förslag, anammas av KS.

  3. Katarina Hampusson

    Jag vill gärna kommenter den kommunala konsekvensanalysen som inte utförts. Där är jag ening med oppostionen om att den utredningen är avgörande för frågan. När det gäller sammanslagningen av högstadierna vill jag klargöra att jag inte förändringsfientlig men sammanslagningen borde bekräftas. Om det visar sig ha en posititv betydelse för medborgarna och kommunen internt och det betyder att vår kommun blir ett attraktivt alternativ, kan förändringen också motviera en kostnad. Idag är vare sig eller bekräftat, det gör att min vågskål med minus för förändringen är tyngre än plus.

  4. Katarina Hampusson

    Har en fundering. I diskussionen kring högstadierna i kommunen har fokus legat väldigt starkt på V-by men det här betyder också en stor förändring för Hammarskolan. Har – och hur har information lämnats till de berörda där?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.