Dagens kommunstyrelse

Dagens kommunstyrelse innehöll många intressanta ärenden.

Vi fick en genomgång av jämförelsenätverket ZAC. Ett projekt finansierat av SKL (Sveriges Kommuner o Landsting). Tidigare har man gjort jämförelse inom äldreomsorgen. Det man nu jämfört är IFO verksamheten. Till hösten kommer nästa jämförelse och det handlar om handikappomsorgen.
 
I en jämförelse så får man många tankar. Det är inte alltid så lätt att få rätt uppgifter då all statistik bygger på inlämnade siffror. Men detta jämförelsenätverk jobbar med verkliga siffror så då blir det ännu mer intressant. Bland annat kan man notera brukartiden. Det är den tid som personalen inom Individ och familjeomsorgen använder i direkt tid för medborgarna. I landet är tiden 20%. Och i Vännäs kommun är samma siffra 27%.
 
Utöver denna information så hade vi information om Personal, arbetsmiljö, samt även info från Umeregionen. Ekonomisk information har vi vid varje kommunstyrelsesammanträde. Ett glädjade besked är att räntorna på kommunens lån har sänkts från 0,85% idag till 0,65%. Ett annat positivt konstaterande vi gör är att regeringen har sänkt arbetsgivaravgiften som gör i storleksordning 3-4 miljoner för vår kommun.
 
En av det stora ärendet var årsredovisningen för 2009 samt tilläggsbudget 2010.
Vi kan konstater att Vännäs kommun gick ihop under 2009 med 4.3 miljoner i överskott. En det vr till stor del de extra intäkter vi fått från regerings håll och vår egen aktieportfölj som har ökat. De flesta verksamheter gör ett budgetunderskott. Det är bara vård o omsorgsförvaltningen samt kommunledningskontoret som klarade sin budget under året. Så fortsatt försiktighet måste råda inför innevarande år.
 
Tilläggsbudgeten tog en lång tid innan vi resonerat igenom den. Tilläggsbudget kan jag tycka är ett knepigt fenomen. Samhällsbyggnadskontoret har inte hunnit göra en del som man fått budget för under 2009 så då får man det i tilläggsbudget under nästa år i det fall det inte prioriteras bort av fullmäktige. Så vi gick igenom objekt för objekt för att hitta rätt bedömning. Några objekt satte vi stopp för eftersom vi inte kommer har råd med allt. Så arbetsutskottets förslag fick bifall med några tilläggsförslag bl a så biföll vi slantar till en ny värmeanläggning på Bråns skola. Det är viktigt då vi beslutat att utveckla byskolorna. Totala summan på tilläggsbudget låg på ca 10 miljoner.
 
För att öka inflyttningen så har samhällsbyggnadskontoret föreslagit att rea ut en tomt. Och när den då är såld så får andra betala ordinarie pris för andra tomter. Tanken är att man ska snabbt köpa en tomt och att det skapar större intresse och en utveckling för vår kommun. Vi biföll förslaget med tillägget att vi inte rabatterar de tomter som redan tidigara rabatterats.
 
Vår kommunchef flaggar för att han inom kort kommer gå i pension så vi har tillsatt en rekryteringsgrupp på 6 personer. I den ingår personalchefen, kommunalrådet(S), undertecknad(KD) och Ulf Eriksson(C), Ann-Britt Nilsson.(S) samt Anna-Stina Ögren, (S) Så vi kommer framöver att börja rekryteringsarbetet.
 
Fritidsförvaltningen har gjort ett visionsdokument hur man ser sina anläggningar i framtiden. Vart de ska ligga och hur de kan tänkas utvecklas. Ett mycket intressant dokument med stora ambitioner. Det känns verkligen svårt att med det ekonomiska läge vi nu har i vår kommun att detta kan effektueras på kort sikt. Det är bra vi har ambitioner och tankar framåt i tiden. Men fullmäktige har beställt en plan så min partikamrat Erik Sedig yrkade på återremiss och så blev också kommunstyrelsens beslut.
 
En annan viktig fråga som vi diskuterade är kommunledningskontorets framtida organisation. Den är kopplad till att vi framöver ska anställa en ny kommunchef så det behöver tydliggöras vilka uppgifter ska finnas på hans/hennes arbetsbeskrivning.
 
Slutligen beslutade vi om ett nytt bostadsområde. Vi har ett 10 tal småhustomter till försäljning idag i Vännäsby. Och eftersom en projektering av ett nytt bostadsområde kan ta en tid på 2-3 år så är det viktigt att påbörja planeringen för nästa bostadsområde. Så vi beslutade att arbeta fram ett område i centrala Vännäsby mellan Umevägen och Stationsgatan. På området kan vi få ut ca 20 tomter. Exploateringskostanden beräknas till 3,6 miljoner.
 
Det blev ett långt kommunstyrelsesammanträde idag slutade inte förrän 19.00 och det har lätt att bli långt med så många intressanta frågor. Tror det är för sent att börja med kommunstyrelsen kl 15 på eftermiddan och kommer att verka för att vi istället börjar med kommunstyrelsen kl 13 och vi börjar med gruppmöten kl 10 istället.

2 kommentarer

  1. Monica Wahlström

    Det blev många siffror idag, inte lätt att hålla reda på alla!

    Genomsnittlig brukartid är ca 20%. I Vännäs ägnar vi i snitt ca 27% åt direkt brukartid.

    Det låter konstigt, men, med tanke på allt som ”krävs” av framförallt Socialstyrelsen blir det på det viset!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.