Vill du ha tillväxt i Vännäs eller stagnation?

Konstaterar i likhet med Anders Lennartsson att på dagens ledarsida i VK är det en bra artikel där överskriften är: Vännäs riskerar tappa fart bakom den stora grannen. En mycket bra och klargörande artikel. I mitten på artikeln är en bild av Johan Söderling som spanar utanför kommunhuset. Vad spanar han efter tro?

Det är sedan tidigare klarlagt att just Vännäs kommun har de mest gynnsamma förhållandena i Norrland. Om jag inte minns fel så var det SVT som gjort den undersökningen för en tid sedan. Men varför är det då inte så? Varför växer vi inte i den utsträckning vi borde?
 
Vi har många förutsättningar att vara ”Umeregionens Schweiz”. Närheten till Umeå är en tillgång för oss och inget hot. I Vännäs kan man bo lugnt o tryckt o till en kostnad som gör att man har råd att pendla till Umeå om man inte lyckas få ett jobb i Vännäs. Vi har bra skola och omsorg och stor del av servicen man behöver finns i Vännäs.
 
Men varför växer inte Vännäs? Vi håller siffrorna och tappar mindre än våra kommungrannar i länet. Men vi växer inte som vi borde. Nu har vi ett arbete framför där vi ska tydliggöra tillväxtfrågorna och mejsla ut våran USB (Unique Selling Point) Så det blir ett spännande arbete. Men majoriteten måste tänka om.
 
Så länge Umeå kommun har lägre skatt och mer valfrihet än Vännäs kommun varför ska man flytta till Vännäs? För en tid sedan ”lånade” vi 50 öre av Vännäsborna som vi sa skulle vara ett temporärt skatteuttag. När ska detta betalas tillbaka?
 
Så länge S-majoriteten i Vännäs bromsar allt vad utveckling är på många områden så kommer Johan även fortsättningsvis att stå och speja efter tillväxt. Det jag tänker på är andra alternativ till kommunal drift av den allmänservice vi har i vår kommun. Inga andra utförare av hemtjänst (har Umeå haft bra nog många år nu och faktiskt efter en motion av mina partikamrater i Umeå) man vill inte inför LOV som gör det möjligt att bredda tjänsteutbudet och få fler företag i vår kommun. Företag som generar skatteintäkter som vi så väl behöver. Och listan kan göras lång över de punkter jag anser vi måste förändra om vi ska få tillväxt.
 
Sven-Olof Molins avslutar sin artikel att det behöver svänga om Vännäs. Och vi förstår vad han menar. Att byta majoritet då o då kan faktisk vara rätt uppfriskande. Men det bestämmer ju du som medborgare. Vill du ha tillväxt i Vännäs eller stagnation?
Etiketter: , , ,

2 kommentarer

  1. johan Söderling

    Ibland går det för fort för Hans-Inge!
    Han rycks med i en klagokör som inte är insatt i sakfrågorna precis som dagens artikel i Vk.
    Han borde veta bättre.
    Majoriteten i Vännäs står för utvecling av vår fina kommun.Självklart finns det mycket mer att göra och det ska visa sig. Vår politik riktar sig mot alla medborgare och är solidarisk, till skillnad mot alliansens politik.
    Resultaten av de senaste årens arbete börjar nu visa sig.
    Vad som sker!
    Häng med min blogg framöver så får ni svaren.

  2. Hans-Inge Smetana

    Svar till johan Söderling (2010-07-16 00:55)
    Att jag vill att det ska gå fort är sant. Har inte tid att vänta med tillväxten i vår kommun hur länge som helst. Men att jag ska prata i det jag inte vet är definitivt inte sant. Har varit engagerad i dessa frågor i rätt många år nu och konstaterar bara fakta. Vi står o stampar på samma invånarantal. Okej det flukturerar någon enstaka lite upp och ner. Men vi har motioner från bla KD som vill nåt annat och vi ska nu konkret jobba för att fler ska flytta in. Så om vi alla gör vår hemläxa torde vi lyckas. Men det kröver också nytänk i arbetarkommunen, Johan. Annars lyckas vi inte.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.