Budgetarbete igen.

Att valrörelsen är igång är ett faktum. Nu vaknar många bloggare som annars inte sagt så mycket och vill vara med och dela åsikter. Att sociala medierna får allt större betydelse är ett som är säkert. Att dessa sociala medier också stressar är också säkert.

I dag har vi KSAU men det är inte så många ärenden på agendan. Men på eftermiddagen har vi bugetutskott igen. När budgetutskottet kom med sitt förslag till kommunstyrelsen så blev det kalla handen. Majoriteten hade tillsammans med V hittat ett antal miljoner till som de ville fördela. Att tänka ekonomiskt på det sätt man då gjorde är under all kritik om man vill ha en långsiktig ekonomisk hushållning. Det är dock gångbart att tänka så om man ser en tillfällig dipp på skatteintäkter. Detta har också SKL menat i de kontakter jag haft med dem.
 
Jag konstaterade på kommunstyrelsen med det bestämdaste att jag inte accepterar detta budgetförfarande och jag inte vill att vi ska hamna där vi var för ett antal år sedan då vi lånade till driften. Jag begärde ajournering och frågan kunde efter ajourneringen återremiteras. Jag flaggade redan vid kommunstyrelsen att vi ev. inte kommer att delta i budgetarbetet då jag anser att man inte med rak rygg på ett ansvarsfullt sätt kan bete sig så med skattebetalarnas pengar. Frågan behandlades i den lokala partistyrelsen och där beslutades att jag inte ska delta om inte budgetutskottets förslag ligger till grund för fortsatt arbete.
 
Nu har Johan efter ett antal mejlsvängar lovat att så är fallet och därmed kommer jag att delta i det fortsatt budgetarbetet. Men jag kommer vara på min vakt. Är det så att man föreslår att förbruka mer än man har kommer jag att sätta in färdbromsen. Det är bekant: Vi ska inte låna av våra barn utan kommunallagen är tydlig att varje generation ska bära sina egna kostnader. Annars är det inte god ekonomisk hushållning vi pratar om. Så under eftermiddagen är det dags att bryta åsikterna i budgetutskottet. Så den som lever får se brukar man ju säga.
Etiketter: , ,

4 kommentarer

 1. Andreas Jansson

  Hej Hans-Inge. Kan du inte gå ut och berätta vad det är ni ska spara i? Vad det får för konsekvenser för Vännäs?

  Ni har lätt för att sparka åt vänster men ni kan inte stå för eran egen politik och med öppna kort berätta för oss invånare hur eran politik ser ut och vad den får för konsekvenser.

 2. Katarina Hampusson

  Hej Hans-inge, long time no see. Det är nödvändigt, precis som du säger att sätta ”klackarna i backen”. En tanke är att jag hoppas detta betyder att majoriteten med S+V inte sätter på sig spender-byxorna och utvecklar byggandetankarna som är kostnadskrävande åtgärder utan använder befintliga lokaler.

 3. Hans-Inge Smetana

  Svar till Andreas Jansson (2010-08-17 02:10)
  Du har inte hört mig i debatten nog brukar jag föra fram det vi vill göra. När det gäller besparingar så finns det alltid nåt att göra med en budget på en halv miljard. Men framför allt kan man tänka nytt och inte alltid göra som man alltid har gjort.
  Så jag sprarkar nog ingenstans och konsekvenserna lindras ju markant av att vi har en regering som tilldelar extrapenger.

 4. Hans-Inge Smetana

  Svar till Katarina Hampusson (2010-08-17 07:07)
  Jo man får ta lite smygsemester från bloggandet ibland 🙂
  Tomma lokaler ska fyllas först. SJÄLVKLART! Vi ska inte slänga iväg pengarna på onödigheter när de så väl behövs i verksamheten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.