Rätt siffror.

I valtider hör man både lögner och även okunskap i debatter om siffror och hur man själv vill vinkla siffrorna till sin fördel för att stämma sin ideologi.

Något man ofta hör är att den nuvarande regering har minskat bidragen till kommunerna så det är därför kommunerna måste skära i sina verksamheter. Men vi ska komma ihåg att kommunsektorn beräknas gå med ca 20-25 miljarder i överskott 2010 så pengar finns. Men vi vet också att många kommuner ändå måste göra besparingar så överskotten i landet är inte jämt fördelat.
Men för att tydliggöra denna diskussion har jag fördjupat mig i stadsbudgeten för att få reda på siffrorna utan politiska vinklingar.
 
Statsbudgeten har en post som heter "Allmänna bidrag till kommuner". Där finns det mesta av statens bidrag till kommuner. Sen finns det också diverse öronmärkta pengar inom allt från kvinnofrid till energiomställning som tillkommer. Men jag har koncentrerat mig på de allmänna bidragen.
 
Allmänna bidrag till kommuner har enligt stadsbudgeten haft följande utveckling:
2006:            60,2 miljarder
2007:            72,8 miljarder
2008:            64,5 miljarder
2009:            67,0 miljarder
2010:            75,6 miljarder
 
Varför budgeten 2007 hade högre siffror är att det inkluderar sysselsättningsstöd som flyttas från statsbudgetens inkomstsida till det generella statsbidraget, 7,0 miljarder kronor. Vidare ingår I totalbeloppet även skatteregleringar samt regleringar avseende utjämningssystemet för LSS-kostnader.
 
Så jag kan med fakta konstatera att den som påstår att alliansregeringen minskat bidragen till kommunerna har fel. Däremot har vi genomgått en finanskris av stora mått, ja på gränsen till finansiell härdsmälta som gör att kommunerna tappat skatteintäkter. Men regeringen har ändå lyckats bibehålla bidragen på en ökande nivå. Så därmed är denna retorik dödad av fakta.
Etiketter: , , , ,

7 kommentarer

  1. Hans-Inge Smetana

    Svar till Ville Veto (2010-09-16 05:53)
    Visst är det arbetslinjen som gäller men bidragen till kommunerna är viktiga. Sen ska det ju också finnas bidrag för dem som inte kan jobba av olika själ. Så bidrag kommer att finnas i ett samhälle som tar hand om alla.

  2. Bo-Gunnar Wikström

    Bidrag till dem som inte kan jobba ? Jojo… målet är ju att helt slå ut svårt sjuka t ex. Läs http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7792847.ab. Bara en av tiotusentals svårt sjuka som regeringen jagar. Våga någon gång stå stå upp och erkänn att syftet är att slå på de svagaste ! Man ska väl vara ärlig ? Eller är det en slump att de riktigt sjuka och svaga, som inte orkar ta strid, är de som ”kommit i kläm” som ni uttrycker det. Kommit i kläm , ja så kan man ju kalla det när man inte törs stå för syftet med hela reformen….

  3. Hans-Inge Smetana

    Svar till Bo-Gunnar Wikström (2010-09-16 08:38)
    Bo-Gunnar det känns som att vi resonerat om detta ett antal ggr utan att komma framåt. Göran Hägglund har själv sagt att det ska finnas en reform som även vi ministrar kan hamna under. Alla kan bli sjuka och då ska samhället finnas där och hjälpa till. Kan det uttalas på bättre sätt från vårt parti?

  4. Bo-Gunnar Wikström

    Ja du H-I , jag vet inte om jag ska skratta eller gråta ? Allt som Göran Hägglund säger är för dig 100% sant, även om verkligheten visar något helt annat. Tur för dig att han inte har sagt att Oslo är Sveriges huvudstad för då är det ju en absolut sanning för dig… Suck…
    Snälla du, se dig omkring hur det blivit. Varför inte försöka ta rätt på fakta i stället för att bara lyssna på Göran Hägglund ? I verklighetens Sverige så HAR de verkligt svårt sjuka blivit rent av förföljda och i många fall förnedrade, helt i enlighet med vad regeringen vill. Så : se dig omkring i verklighetens Sverige !

  5. Hans-Inge Smetana

    Svar till Bo-Gunnar Wikström (2010-09-16 12:31)
    oj vad du tar i 🙂 Tog Hägglund ord som bevis för det du utrycker är helt fel att viljan hos dessa herrar är att klämma åt de sjuka. Då skulle man ju klämma åt sig själv också om man blir sjuk. Jag ser mig omkring. Har åkt drygt 400 mil förra veckan och pratat med otaliga människor. Det är sant som du skriver och som jag noterat tidigare att det finns mer att göra ang sjukförsäkringen. Men det är också många jag mött som är otroligt glad att de fått ett värdigt liv och nån tror på dem nu. Glöm inte det är en Sosse som har utrett sjukförsäkringen o föreslagit förändring.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.