Finanskris hotar igen

"Rejäl finansiell kris hotar Sverige" Det påstår Kjell Olof Feldt förre finansministern. Det han tänker på är inte bostadsbubblan eller att bankerna lånar ut pengar till dåliga risker utan det han tänker på och är orolig för är den allt åldrande befolkningen. 

Försörjarna minskar i antal och gruppen som ska försörjas ökar. Den arbetsföra befolkningen, alltså personer mellan 20 och 64 år, kommer inom kort att minska i antal. Problemet blir akut om 10-20 år och lösningen på problemet innebär sannolikt höjda skatter eller sämre villkor för pensionärer, vilket gör att många politiker väljer att blunda, säger Feldt och jag är beredd att hålla med honom.

Det parti som är berett att ta regeringsansvar 2014 måste redan från dag ett ha beredskap för detta problem.  Hur är det allianskamrater antas även denna utmaning? Det satsas ju som vi vet i dagarna en större summa på äldreomsorgen. Men räcker det? De som inga pengar har (oppositionen) påstår att det inte räcker.

Återkommer till ämnet mera lokalt endera dagen. Har ett telefonmöte inplanerat med äldreomsorgsminister Maria Larsson där hon ska delge några spännande nyheter i ämnet.

Etiketter: , ,

4 kommentarer

  1. Stefan Westermark

    Jag ska ge dig en absurd lösning på problemet.
    Ta bort pengar ur problemet och det är löst.

    Det finns sätt att driva ett samhälle utan pengar och vi kan redan se att pengar är ett uråldrigt system som just nu kollapsar likt domino brickor.

    PS: Sverige har inte tagit sig ur den ekonomiska krisen så vi kan inte direkt förutspå en ny. Den nya krisen kan lika gärna vara samma kris i olika maskerader. Om du fattar vad jag menar.

  2. Hans-Inge Smetana

    Svar till Stefan Westermark (2011-02-15 12:20)
    Jo maskeraderna kan vara många. Men det viktiga i detta budskap är att vi inte får blunda för denna realitet att vi blir färre o färre som ska försörja fler o fler. Det kommer inte att hålla i längden.
    Sen ett samhälle utan pengar. Ja det är en intressant tanke. Läste en bok i ämnnet för ett tag sedan. Men det kommer inte att funka så är det bara. Men teoretiskt och i tanken är det möjligt.

  3. Bo-Gunnar Wikström

    Fortsätt på den inslagna vägen bara. Ta bort all ersättning från riktigt utsatta och sänk deras pensioner. Förbjud socialbidrag av alla slag och sänk skatten rejält för alla som är rika och friska. Det är ju lösningen på allt ! Politik i sann kristen anda ! Se också till att den som lägger detta förslag får en bonus på 750 miljoner…..
    Ja vissta ja , se också till att man kan välja på minst 100 av allt, avregleringarna är ju enorma succeer….

  4. Hans-Inge Smetana

    Svar till Bo-Gunnar Wikström (2011-02-16 18:04)
    Förstår inte vad detta har att göra med Feldts oro inför den allt åldrande befolkningen och försörjningsbehovet som ökar. Jag ser helt andra lösningar än de du skriver ner. Eller du kanske menar att Feldts och även min oro är oberättigad?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.