Skamligt även i Umeå!

Hoppsan igår glömde jag sätta upp stegen och förbereda för sotaren. Men jag får nog ny möjlighet idag hoppas jag. Annars sotar jag ju själv rätt ofta då vi har pellets eldning. Men man är ju inte uppe på skorsten och klättrar så ofta.

Spännande att få besked och ställa frågor ang. maten för våra äldre idag. Vi har nämligen vård och omsorgsnämndens sammanträde. Vi måste kritiskt granska även vår kommunala verksamhet. Fast jag kan nog garantera att det inte är sån vård som vi idag ser på en del boenden som drivs av Carema.
 
Som vi ser så har det varit problem även i Umeå. Så det är bra att regeringen nu fastslår tuffare regler för riskkapitalbolag som ägare av vårdbolag. Man måste se vad man har för verksamhet och inte enbart tänka på vinsten och sen plocka den utomlands. Skamligt!

10 kommentarer

  1. Jonas Björkholm

    Jag tycker det finns anledning till kraftig självkritik från KD och Moderata samlingspartiets sida. Visst skall Carema (och andra aktörer) få sin del av kritiken men glöm inte bort att KD och M är de som drivit fram denna form av vård genom en politik som handlat om att vård, omsorg och skola skall säljas ut, avknoppas, privatiseras och läggas ut på entreprenad. Visst är det bra att ni tar något förnuft till fånga och nu nödlagstiftar att de inte får skeppa hur stora vinster som helst utomlands. Det verkar dock som att regeringen främst vill stoppa att vinsterna skall försvinna utomlands, det handlar alltså bara om pengar. Hur var det med kvalitén? Varför skall gemensamt finansierad vård, skola och omsorg hamna som vinst i privata företag överhuvudtaget? ALLA våra skattepengar skall användas till verksamheten och därför skall verksamheten drivas i offentlig regi. Dessa vårdskandaler är bara ytterligare ett bevis på detta. Ta er del av ansvar för detta nu KD! Ni kan inte slingra er undan!
    /Jonas Björkholm
    Vänsterpartiet.

  2. Conny Forsström

    Tuffare regler behövs minst sagt. Ni inom alliansen torde och borde vara upprörda över vad som hänt, inte minst för att det lär nagga människors tro på marknadens underförmåga rejält i kanten och sålunda, rätteligen, framstår som den skrupellösa ideologi den är.

  3. Hans-Inge Smetana

    Svar till Conny Forsström (2011-11-16 19:06)
    Vi ska nog sansa oss litegrann. För att ett företag missköter sig så är inte hela tanken med vård i annan regi åtminstone för mig utraderad. Är nog mer vidsynt än så. Det var någon som stod på gator o torg och ropade ”Död åt familjen”. Man menar att många barn inte blir omhändertagen på rätt sätt så då ska familjen utraderas. Helt korkat! Men med de förslag som nu finns och läggs av regeringen med att kolla företagsstrukturen i vårdföretagen och påminna kommunerna om deras skyldighet att bevaka vården så finns det hopp att även detta ska gå få till så man får bort oseriösa företag från marknaden. För det är just det frågan handlar om.

  4. Hans-Inge Smetana

    Svar till Jonas Björkholm (2011-11-16 16:00)
    Den politik som nu förs är hela alliansregeringens och inget av våra 4 partier är mot att det finns en valmöjlighet för våra äldre att välja och våra barn att välja skola, snarare tvärtom så tycker vi att det är bra för individen och stärker individens ställning i civilsamhället. Men som vänsterpartist så är vi ju milsvitt från varandra i denna fråga fast jag har största förtroende för dej som person Jonas. KD ansvarar för socialdepartementet och tar sitt ansvar i frågan på ett bra sätt. Inte med att förbjuda vård i annat än offentlig regi utan att se till att oseriösa företagare som tyvärr finns i alla branscher inte ska få grogrund och finnas i branschen. Men vem som ska ta sitt ansvar är mina partikamrater men även dina partikamretar och andra som sitter i nämnder i alla 290 kommuner i Sverige. För det är vem som än utför vården ändå kommunens ansvar att bevaka att man får adekvat vård med god kvalité. Kom ihåg det!

  5. Jonas Björkholm

    Valmöjligheter, är det verkligen valmöjligheter det handlar om. Är det så att den i behov av omsorg väljer mellan Carema, Attendo eller ett kommunalt boende precis som man väljer bil eller platt-TV? Nej knappast, som äldre med vårdbehov eller som anhörig är man bara intresserad av en god omvårdnad anpassad till ens behov. Om nu kraven är lika ställda på all verksamhet så kommer man ju att få samma kvalite på alla ställen. Ett företag har bara en uppgift; att leverera vinst till sina ägare, detta oavsett om man säljer bananer, tvättmaskiner, försäkringar eller vårdtjänster. De pengar (skatt) som vi gemensamt lägger på välfärd vill vi skall användas till välfärd och inte till att leverera vinst till bolagsägare. Om tex. Carema kan leverera kravställd vård för en viss summa där en del av pengarna skall vara bolagsvinst så kan vi använda samma summa till bara verksamhet och därmed få en högre kvalite än den som ett vårdbolag kan ge. Det finns ju inga genvägar! Hans-Inge, då du suttit i VoO-sammanträde hela dagen så har du inte hört eftermiddagens Studio 1 i P1. Mitt råd; lyssna på inslaget angående vård och vårdbolag, det handlade bl.a. om Umeå. Det var även en intressant intervju om vad riskkapitalbolag egentligen är. Rätt skrämmande att dessa skall lägga vantarna på våra gemensamt avsatta resurser. Offentlig verksamhet är ett mycket eftertraktat område för dessa bolag. Lyssna på inslaget! Nä, valfrihetsargumentet är tyvärr mycket tunnt. Det kunde varit ett viktigt argument men något som inte fungerar i verkligheten, inte ens i kommuner som under riskkapitalbolagens piska infört dessa driftsformer. Alla resurser till verksamheten, låt riskkapitalisterna hämta sina vinster någon annanstans!

  6. Jonas Björkholm

    Jag är ganska övertygad att Vänsterpartiet reserverat sig mot beslut att driva omsorgsverksamhet under andra former än i kommunal regi. Så ansvaret för detta misslyckande får ni nog till stor del ta på er.

  7. Hans-Inge Smetana

    Svar till Jonas Björkholm (2011-11-16 23:14)
    Eftersom jag inte kan uttala mig om hur man röstade när man antog Carema som leverantör i detta fallet så får vi väl båda lämna det därhän. Men det är lätt att tro att V reserverat sig då det går stick i stäv med er ideologi. Men när jag är runt i landet så förvånas jag att det t o m finns ställen som vänsterpartiet driver på i företagaranda och t o m Moderaterna reserverar sig. Så den politiska kartan ser väldig olika ut i vårt land.

  8. Andreas Jansson

    Hans-Inge, tvärt emot vad du tror så är inte Vänsterpartiet företagarfientliga, läs vårt partiprogram.

    Vi tycker däremot inte att skattefinansierad skola, vård och omsorg ska drivas privat, den ska vara offentlig.

    Det är intressant att följa LOV och äldrevårdsdebatten nu. Det är även intressant att se hur otydliga KD och er äldreminister är. Nog sitter ni hårt i greppet hos M och i Alliansen, det ser nog de flesta.

    Men borde ni inte börja bita ifrån, ni kommer att förintas i Allianssamarbetet, tror du inte?!

  9. Hans-Inge Smetana

    Svar till Andreas Jansson (2011-11-16 23:28)
    Jo jag har läst alla partiers partiprogram och förkovrat mej i de olika ideologierna. Och det är riktigt det finns med skrivningar runt företag och företagande i ert program. Men jag har haft debatter med Vänsterpartister som hela tiden hävdat att vi klarar oss enbart med offentlig sektor. Alltså att man egentligen inte behöver företag i samhället. Så det är nog inte alla som följer det ni så vackert skriver. Man pratar ibland lite illvilligt om närande och tärande sektor. Jag gillar inte detta resonemang. För vi behöver både offentlig sektor och företagen så väl som det civila samhället. Inget av dessa tre kan vi vara utan i ett friskt samhälle som jag ser det. Företagen puttar in pengar i systemet och den offentliga sektorn gör sitt jobb utifrån de medel som kommer in. Och i det civila samhället har individen stora möjligheter att påverka sin vardag. Så vill jag ha det.
    Delar inte din åsikt att vi är otydliga i äldrefrågor. Men jag har ju en annan ingång i detta än vad som syns utåt. Maria Larsson har lagt många utvecklingar och däribland LOV som hon fick igenom en utredning runt och som utreddes av Acko Ankarberg Johansson (våran nuvarande partisekreterare) LOVen är nåt jag är stolt över. Det är en Kristdemokratisk produkt som har gjort det lättare för den enskilde medborgaren. Men ta inte det som att jag gillar det vi nu sett den senaste tiden av vanvård. Det är inte LOVens fel. Det är anskrämligt och de oseriösa företagen ska utplånas.
    Du skriver om att vi utplånas i alliansen. Det är en fråga som alla fyra partier diskuterar tillsammans men kanske mest för sig själv. Kanske främst de tre mindre partier. Men vi ska komma ihåg att det är tack vare vi gått samman som vi är i regeringen. Men visst kan man ibland önska ännu mer genomslag för Kristdemokratisk politik. Och i den delen kommer jag att skriva en blogg framöver.

  10. Hans-Inge Smetana

    Svar till Jonas Björkholm (2011-11-16 23:08)
    I de kommuner där man har några att välja på så har ju individen en möjlighet att byta aktör om man inte är nöjd med vården. Har man ”bara” kommunal vård så är det svårt att byta om man av någon anledning inte är nöjd.
    Du skriver att företag ska generera vinst. Och det är ju riktigt för att kunna reinvestera. Därför är jag så mån om att vi som kommun också kan ha några kronor på nedersta raden av resultaträkningen. Då har vi också möjlighet att reinvestera och bygga vårt samhälle vidare och bibehålla våra fasta värden.
    Så gör också seriösa företag men det finns tyvärr oseriösa företag som enbart ser de kortsiktiga vinsterna för att plocka dem utomlands och det gillar jag inte. Där torde vi vara fullständigt överens.
    Men du missar en viktig del när du jämför mellan kommunal vård och vård i annan regi. Om företag kan göra det billigare med bibehållen kvalité och resterande blir vinst. Var är då vår kommunala ”vinst”? Kanske det är för den kommunala ”vinsten” som vi ska bygga ett allaktivitetshus? Vad tror du om det upplägget. Jag raljerar lite men visst vore det bra om vi likt företagen fick lite pengar över att utveckla för. Sen vill jag påpeka igen att nämnden är ansvarig för att man får bra vård om det sker i kommunal regi eller i någon annan driftsform. Och fast jag gillar att ha vård i flera former så kommer jag att vara först med att driva företag som inte sköter sig utanför våra kommuners gränser ögonblickligen jag känner att vi inte är nöjda med den vård som bedrivs. Det är min skyldighet som nämndsledamot att följa kvalitén.
    Har inte hört radion som du hänvisar till av de skäl du anger. Men ska ta del av det senare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.