Vänsterpartiet klar.

Så har Vänsterpartiet gjort sitt val av partiledare. Inte helt oväntat blev det Jonas Sjöstedt. Ett bra val kan jag tycka. Jonas kommer nog lyfta Vänsterpartiet och plocka en hel del röster från Juholtbesvikna väljare. Grattis Jonas o Vänsterpartiet.

Jonas är sympatisk men politiken är enligt vad jag tycker inte lika sympatisk, faktiskt nästan så jag får kalla kårar i ryggen. Får se om Jonas driver den mer åt höger eller går ännu mer mot vänster.

Så nu är det snart vår tur att välja partiledare nästa gång. Vi har vårt riksting om ett par veckor. Och ingen har väl undgått att här strider man öppet om partiledarposten. Två personer som jobbat sida vid sida i ca 20 års tid är nu bittra konkurrenter.
 
Två personer som suttit sida vid sida i partiledningen i 20 år en som ordförande och en som v ordf. Men helt plötsligt är det bara en av dem som är ansvarig för de valnederlag som varit. Konstigt!
 
Nu hårdnar striden och debatten blir smutsigare och smutsigare från båda lägren. Det senaste som nu kom fram att Henrik Ehrenborg har hållit på att skriva och nervärdera partikamrater under täcknamn (OveTove) är ju minst sagt pinsamt. Vet inte vad som flugit i den annars nyanserade Henrik. Hägglund gjorde dock helt rätt som bytte bort honom. Men kan inte ha en stabschef som inte åtnjuter fullt förtroende.  
 
Kanske det är bra att det blir så här så Hägglund tvingas byter ut sin stab. Hur en ledare lyckas är vilken förmåga han/hon har att omge sig med rätt personer. Nåt att tänka på i all villervalla. Jag menar inte att Henrik har varit ett sänke, Tvärtom. Henrik är en ideolog med djupa rötter i kristdemokratin som betytt en hel del för partiets utveckling.
 
Men det ligger nåt i funderingen om nystart och nya personer runt ledaren.  
Etiketter: , , , , ,

10 kommentarer

  1. Bergis

    Ja ni borde verkligen också byta partilegare med tanke på att var tredje (KD) röstare egentligen stödjer ett annat parti. Utan stödrösterna hade ni ju åkt ur riksdagen. Juholt har trots kritiken fler väljare än kristdemokraterna. Men så banar han inte vägen för vårdföretag som Carema som äldreministern gör. Jag fortsätter rösta på vänstern för jag vill inte att min egen pappa ska behöva svälta ihjäl på ett privat äldreboende.

  2. Åsiktsmaskinen

    Dom enda kalla kårar som sprider sig längst med ryggen är ännu ett sviket vallöfte från KD.

    Hur var det nu med höjning av bränsleskatten? Var det inte ”förödande för Sveriges familjer”?

    Så eftersom ni nu genomför en höjning så för ni alltså en ”förödande politik”?

    Eller hur menar ni?!?

  3. Hans-Inge Smetana

    Svar till Bergis (2012-01-06 22:53)
    Men han kan tyvärr också svälta ihjäl på ett kommunalt boende. Men när det sker saker i privat regi så lyfts det fram i media på ett helt annat sätt. Kan räkna upp många vårdmissar inom det kommunala i olika kommuner som bara blir max en liten notis längst ner i tidningen. Så driftsformen är ingen garant för kvalitén på det sättet.

    Vi stöttar inte Carema eller nåt annat förslag men vi vet att där det finns konkurens blir det bättre för brukarna. Det visar många studier och inte minst från andra länder. En sund konkurrens är bra. Annars borde vi också bara ha en butikskedja i landet (konsum) för om det blir fler och det råkar bli en privat affär så har de sämre grejor. Stämmer dåligt!

    Men jag försvarar absolut inte Caremas ageranden liksom jag inte försvarar dålig vård när den drivs i samhällets regi. Ja Juholt eller Hägglund så är valet lätt. Att Juholt har fler röster kan nog inte räknas till hans förtjänst som jag ser det utan mer till andra orsaker. Stödröster är också röster men visst borde det vara bättre om vi är förstahands valet. Och det jobbar vi på….

  4. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

    Har inte alls samma syn som du vad det gäller uppmärksamheten kring dålig åldringsvård, tycker nog att den får minst samma uppmärksamhet i media även om den är kommunal, som den privata!
    Kommunerna kan ju också få knepigt att upprätthålla god kvalite, om medlen ska räcka till för både kommunal och privat vård.
    Skulle vara intressant att höra exakt vad det är i vänsterpolitiken som du tycker är så osympatiskt?

  5. Hans-Inge Smetana

    Svar till Marianne Johansson Bygget Mosekälla (2012-01-07 14:26)
    Det är ju ingen henlighet att just Vänsterideologin ligger längst ifrån Kristdemokratin. Därav min skrivning.
    Lite roligt var det dock i riksdagen när Ohly avtackades så tackade han Alliansens företrädare och speciellt Göran Hägglund. De gillade varandra på det rent mänskliga planet. Och så kan det vara.
    Här i Vännäs finns det Kristdemokrater som jag har högsta förtroende för: Leif, Jonas m fl men se politiken kan jag inte med. Sen så kommer vi ibland i slutändan ändå till samma beslut i sakfrågor på den kommunala nivån när vi blir lite mer resultatpolitiker.

    Så om jag ska nämna några saker från ideologin som skiljer oss markant åt: Synen på samhället kontra individen, Marknaden, Subsidiaritetsprincipen, synen på den enskilde, synen på civilsamhället etc.

  6. Hans-Inge Smetana

    Svar till Åsiktsmaskinen (2012-01-06 23:23)
    Jo jo en del har förmågan att haka fast.
    Det är helt riktigt att vi drev bensinskattesänkning för två valrörelser sedan. Vi fick inte igenom det då, däremot en del förändringar som underlättar för dem som pendla till jobbet.
    Som sagt var detta för två valrörelser sedan så det känns inte speciellt nydanande att köra samma vallöften så nu kan även du släppa detta. Skulle underlätta för dej i din omvärldsbedöming.

  7. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

    Jag vet inte om jag kan tycka att Alliansens politik när man ”sparkar på de som redan ligger” är en särskilt sympatisk politik?! Vi ser hur sjuka människor blir utan sjukpenning, det är svårt att försvara? Att värna alla människors lika värde, och att solidariskt hjälpa varandra, kan i alla fall jag tycka verkar betydligt mera sympatiskt!

  8. Hans-Inge Smetana

    Svar till Marianne Johansson Bygget Mosekälla (2012-01-08 19:31)
    Visst vi värnar inte bara människors lika värde. Utan vi går ett steg längre i vår ideologi och menar att varje människa har ett unik o okränkbart värde. Så här finns en djup ideologisk skillnad om man fördjupar sig.
    Gillar inte uttrycker ”sparkar på den som ligger”. Ligger en hel del nervärderingar i det för den som man menar ligger så detta uttryck lämnar vi utanför debatten om vi ska värna människors lika värde och jag för min del vill tala om unika värde.

    Det du menar om sjukförsäkringen har inte varit bra när folk hamnat mellan stolarna. Men vi ser också hur kassans rigida tolkning har drabbat den enskilde i en del av landet som i annan del av landet har ett helt annat skydd med samma grundproblematik. Dessa har samma regler från regeringen. Jag har mina tolkningar klar i detta och vad det hela handlar om.

    De senaste ändringarna vi fått igenom i budgetförhandlingarna i sjukförsäkringen som trädde i kraft vid årsskiftet ska bättra på de luckor som kassan hela tiden har hittat. Men jag håller med att hade vi fått bestämma själv så hade det hela sett en del annars ut.

  9. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

    Vet att ni i Alliansen inte tycker om uttrycket som jag användde i min senaste kommentar. Är det möjligen för att det faktiskt speglar sanningen? Blir man sjuk i Sverige i dag, så blir man nedvärderad!
    Hoppas innerligt att de förändringar du beskriver, verkligen gör en bättring!

  10. Hans-Inge Smetana

    Svar till Marianne Johansson Bygget Mosekälla (2012-01-10 12:01)
    Du borde också ogilla detta nedvärderade uttryck. Tycker inte heller det är förenligt med V:s människosyn att använda nedvärderade uttryck om människor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.