Gör om! Gör rätt!

Gör om! Gör rätt! Var budskapet från Alliansföreträdarna i landstingsfullmäktige idag. Man tyckte att det är ovärdigt att ligga bak i en golf när man behöver skjuts till vård. Och man tyckte att Doroteaborna har lika rätt till vård som alla andra.

Och jag är fullt benägen att hålla med. Bevistade landstingsfullmäktige idag för att träffa partikamraterna i några frågor och det blev många andra man träffade samtidigt.
 
 
 
Doroteaupproret hade förflyttat sig till Umeå och banderollerna vilade en stund mellan varven enligt bilden. Man hade också med sig och bjöd på alla hjärtansbakelser och som av en händelse var det ett rött kors på dem o skulle symbolisera vården.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Landstingsdirektören såg lite fundersam ut.

 

 

 

 

 

Bl a Jonny Kärkkäinen (KD) tyckte att majoriteten skulle göra om, och tänka rätt.

 

Min förre kollega numera landstingrådet Peter Olofsson fick sina fiskar varma och försökte så gott han kunde försvara majoritetens förslag. Men orden ekade tomma. Likaså alla hans kompisar som försökte försvara de beslut till besparingar man har fattat.

 

 

 

Svenska akademinn har en. Landstinget har också en. Den alltid duktige, formelle o korrekte sekreteraren Lars Jansson.

Etiketter: , , , , ,

6 kommentarer

  1. Viktoria Isaksson

    Det vore intressant att veta vad du tyckte – och om du tyckte som Kärkkäinen, finns det något du kan göra?
    Viktoria Isaksson, tidigare Doroteabo

  2. Hans-Inge Smetana

    Svar till Viktoria Isaksson (2012-02-14 21:54)
    Jag tycker det är sanslöst med den besparing som man tror sig göra på detta sätt med att dels utarma möjligheterna för folk att bo i inlandet och dessutom behandla människor olika. Från den röda sidan beskylls den nuvarande regeringen behandla människor olika. Men här gör man verkligen skillnad på folk fast lagen är tydlig att det ska vara lika vård för alla.

    Träffade Socialministern stab förra veckan och tog upp frågan men tyvärr är vi inte i majoritet i landstinget annars hade det sett helt annars ut. Och vår regering är mån om självstyret i landsting o kommun. Sen dessa lögner som upprepas så de nästan blir en sanning att man får så lite pengar från regeringen. Det finns ingen regering som skickat så mycket pengar och stimulerat inom så många områden för att öka kvalitén i vården. Så det är helt o hållet den röda majoriteten i landstingets ansvar och långvariga ovilja att hitta gemensamma lösningar som gjort att vi är i den situation vi är.

    Visst landstinget måste spara vi kan inte år efter år ha en så dåligt skött ekonomi med ständiga underskott de senaste åren. Lösningen som majoriteten sett är att höja skatten utan att vidta andra nödvändiga åtgärder. Så att man nu tvingas under galgen och faktiskt gör något är positivt. Men sen sparar man på helt vansinnigt vis, eller rättare sagt tror sig spara. Jag delar alliansen bedömningar och deras budgetförslag till fullo och hoppas verkligen att majoriteten omprövar sina ställningstaganden.

    Ska man lyckas med en sån här besparing så måste det vara en partigemensam strävan o ett gemensamt arbete med förankring hos folket. Om man nu inte tar sitt förnuft till fånga hoppas jag väljarna kommer ihåg det när man går till valurnorna 2014 så vi kan rätta till vad Sossarna har felat.

    Vi ska naturligtvis fortsätta kämpa tillsammans med folket i inlandet och i övriga delar av vårt län!

  3. Hans-Inge Smetana

    Svar till Sven. (2012-02-15 00:08)
    Det är inte enkelt att få till ett nyval. En fråga kan tas upp om 2/3 av ledamöterna gör detta i den sammanlagda fullmäktigeförsamlingen (vilket jag inte tror kommer ske). Se nedan utdrag ifrån kommunallagen:

    Extra val
    5 a § Fullmäktige får besluta om extra val till fullmäktige mellan ordinarie val.
    Extra val ska hållas om minst två tredjedelar av de närvarande ledamöterna röstar för det.
    Ett beslut om extra val får dock inte fattas förrän sex månader har förflutit från det nyvalda fullmäktiges första sammanträde. Lag (2010:1414).

    Sedan kan det tas upp en fråga i fullmäktige om minst 10 % av den röstberättigade befolkningen så begär, men då har man bara rätt att få frågan upp på dagordningen inte vilket beslut det ska bli, det är enbart ledamöterna som avgör det.

    Nedan ett utdrag ifrån vallagen. Detta utgör inte heller prövning för att göra ett nyval/omval/extraval.

    Omval
    Ett valresultat kan överklagas hos Valprövningsnämnden. Valprövningsnämnden måste då ta ställning till om någon myndighet, vid förberedelserna eller genomförandet av valet begått något fel som påverkat utgången av valet. Om ett fel kan rättas t.ex. genom att valet räknas om kan Valprövningsnämnden besluta att så ska ske. Kan rättelse inte ske på det sättet måste nämnden besluta att valet ska göras om. slut citat.

    Så det säkraste sättet att få till en annan majoritet är att komma ihåg dessa nedskärningar den 14 september 2014 så kan vi rätta till det som blivit fel. Jag lovar jag ska göra allt vad jag kan.

  4. Ann-Louise

    Hej Hans-Inge!Vet du hur man får tag uppgifter kring landstingets ekonomi, jag tänker närmast på de senaste årsredovisningarna.

  5. Hans-Inge Smetana

    Svar till Ann-Louise (2012-02-15 20:09)
    Hej
    Ta kontakt med den du ser på bilden längst ner alltså Lars Jansson och säg vad du vill ha så ordnar han det. Han brukar ordna det mesta. Han har mejladress [email protected]
    Lycka till det är ingen munter läsning att läsa om landstingets ekonomi.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.