Klok kvinna ringde.

För nån dag sedan ringde det mig en kvinna i länet och ville ha vår riksdagsledamots telefonnummer. Hon hade en viktig synpunkt hon ville framföra till oss. Sedan hon fått numret till Anders Sellström så ville hon berätta vad hon hade på hjärtat.

– Jag tycker att ni är helt rätt ute när ni vill stoppa insemination till ensamstående mödrar, sa hon. Sen utvecklade hon frågan.
– Jag är Kurator och arbetar med många människor som har problem att inte känna till sitt ursprung. Man mår väldigt dåligt och då är det viktigt att man har både en mamma och en pappa att relatera till.
 
– Sedan har jag en annan synpunkt får jag ta den också?
 
Ja vad svarar man som ombudsman när folk ringer och talar om än det ena än det andra och tror sig vara professor i ämnet. Men denna kvinna verkade ju veta vad hon pratar om så svaret blev självklart ja.
 
– Jo det är så här förstår du att om man som spermadonator kanske donerat vid 20 års åldern. Sedan träffar man vid 40 års ålder en 20 årig kvinna som man fattar tycker för. Det är ju inte helt ovanligt med den ålderskillnaden. Det kan ju faktiskt vara dottern som man sen sällskapar med, avslutade denna kvinna sitt kloka inlägg.
 
Har själv inte tänk den tanken men hon har ju rätt. Men en ännu mer trolig situation är att man träffar en jämnårig som man tycker är trevlig och känner sympati med. Det kan mycket väl vara så att ens pappa donerat ett antal ggr och samtidigt fått barn och att man sedan som barn följer med syskon utan att man vet om det. 
 
Vart är vi på väg med vårt samhälle?
Etiketter: ,

8 kommentarer

  1. Åsiktsmaskinen

    Ni vill alltså stoppa alla spermadonationer?

    Det är ju enda sättet att komma till rätta med ”problematiken” du beskriver.

    Eller vill ni införa åldersbegränsning på spermadonatorerna?

  2. Hans-Inge Smetana

    Svar till Åsiktsmaskinen (2012-03-22 07:54)
    Jag menar att laborerande med barn inte är etiskt försvarbart för ensamstående mödrar på detta sätt. Det finns inte en rätt för vuxna att ha barn. Men det finns en rättighet för barn att ha föräldrar. Både en pappa och en mamma. Ta del av barnkonventionen så får du se vad den säger i frågan. Den har vi som land skrivit under att följa då ska man också göra det.
    Jag vill stå på barnens sida och inget annat!

  3. Soffi

    Hur tänker du/ni när det gäller de hundratals barn som redan finns i landet, som finns tack vare ägg- och spermadonatorer. Är det inte diskriminerande för dem att deras tillkomstsätt inte är lagligt i Sverige?

  4. Hans-Inge Smetana

    Svar till Soffi (2012-03-22 13:58)
    Man måste veta vad man säger när man pratar om diskriminering. Ett barn kan inte vara diskriminerat pga orsaker man inte rår över. Jag menar att barnen blir diskriminerad om barnet inte får en pappa under uppväxten.

    Sitter som nämndeman i Hovrätten och väldigt ofta är brottsliga gärningar för pojkar avsaknad av en pappagestalt. Har den förmånen att känna till ett antal kriminella som nu jobbar mot kriminalitet och alla säger samma sak.

    Så istället menar jag med att tilllåta ensamstående kvinnor insemination så diskrimineras barnen som inte får möjlighet till en pappa i uppväxten.

  5. Soffi

    Du säger pappagestalt. Det innebär ju att det genetiska ursprunget inte är det viktiga för dig ändå. Att växa upp med ansvarsfulla vuxna runtomkring sig är viktigt, oavsett vem det är. Morfar, moster, fritidspersonal, idrottstränare.
    Att dra paraleller mellan krimnalitet och uppväxt utan pappa känns inte som ett argument som passar i den här debatten. Där finns andra faktorer att beakta.

  6. Åsiktsmaskinen

    Jag argumenterar inte emot dig.

    Men du svarar inte på frågan. Enda sättet att komma till rätta med den ”problematik” du upplever är at förbjuda spermadonationer totalt.

    Är det KDs linje i donationsfrågan?

    ”Problematiken” i ditt inlägg kan ju gälla alla typer av donationer, eller hur?

    Alltså måste de totalförbjudas, annars kan ju det du beskriver inträffa.

  7. Hans-Inge Smetana

    Svar till Soffi (2012-03-22 14:19)
    Det ska vara en pappa för barnen! Att jag skrev pappagestalt var när jag relaterade till de äldra som begått lagbrott och de relaterar ofta till någon annan i den åldern för då kan skadan redan vara skedd.

    Men under uppväxten behövs pappan. Så är det bara. Och så kommer det vara trots människan alla försök att hitta på nåt annat. Eller så måste vi kanske ändra FN:s barnkonvention.

    Men visst är det viktigt med mor o farföräldrar. Är själv en stolt farfar o morfar. Och jag hoppas jag får betyda mycket för barnen när de växer upp. Men hur jag än anstränger mig kan jag inte mäta mig med pappan till barnen.

    Det är visst realistiskt att prata om att de pojkar som hamnar i kriminalitet ofta inte haft bra kontakt med sin pappa. Finns statistik på sånt. Men man väljer bara att se det som är politiskt korrekt.

  8. Hans-Inge Smetana

    Svar till Åsiktsmaskinen (2012-03-22 14:36)
    Så är det. Finns ju risk att det kan inträffa. Och ju större möjligheter man ger till donationer i olika fromer. Ju större är risken. Men jag anser fortfarande att det är viktigt att man kan hjälpa barnlösa par att få barn. För där finns både en mamma o en pappa. Precis vad barnet behöver.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.